Petteri Orpo kommentoi juhlarahasta noussutta kohua Ylellä: ”En perehtynyt taiteelliseen puoleen” - Kotimaa - Aamulehti

Petteri Orpo kommentoi juhlarahasta noussutta kohua Ylellä: ”En perehtynyt taiteelliseen puoleen”

Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi suunnitellun juhlarahasarjan kolikkoaihiossa oli teloituskuva. ­

29.4.2017 11:06

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo avasi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa lisää taustoja päätökseensä, että kansalaissodan aikaista teloitusta esittävä 100-vuotisjuhlaraha vedetään pois.

- Juhlavuoden teema on yhdessä, niin miten teloituskuva siihen sopii? Orpo kysyi.

Hän totesi joidenkuiden kritisoineen, että hän haluaa sensuroida historiaa.

- En tietenkään, mutta ei se tarkoita sitä, että tällaisia tapahtumia pitää painaa juhlarahaan ja kuvata kaikessa karmeudessaan, mitä Suomen historiaan kuuluu, Orpo lausui.

Orpo itse hyväksyi juhlaraha-asetuksen aiemmin.

- Luotin siihen, että juhlarahan toimikunta hoitaa taiteellisen puolen ja minä hallinnollisen puolen, enkä siksi perehtynyt taiteelliseen puoleen. Kun sitten näin juhlarahan, en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin perua sen.

Valtiovarainministeriö ilmoitti tiistaina, että se kumoaa vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoja koskevan asetuksen. Suomen Rahapajan lyömän Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kuvaa kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kolikko herätti julkaisunsa jälkeen runsaasti kritiikkiä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi pitävänsä täysin mauttomana Rahapajan lyömän juhlarahan kuvaa kansalaissodan teloituksista. Hän toivoi, että raha vedetään pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?