Veroilmoituksen jättöaika lähestyy – Voit säästää satasia tekemällä nämä vähennykset - Kotimaa - Aamulehti

Veroilmoituksen jättöaika lähestyy – Voit säästää satasia tekemällä nämä vähennykset

8.5.2017 20:05

Esitäytetyn veroilmoituksen palautuspäivät ovat toukokuun 9. ja 16. päivä niillä, joiden pitää muuttaa esitäytettyjä tietoja.

Verohallinnon veroasiantuntija Raili Knuutinen, mitä vähennyksiä verovelvollisen on hyvä muistaa lisätä vuoden 2016 esitäytettyyn veroilmoitukseen, jotta saa verovähennyksiä ja voi säästää selvää rahaa? Onko sinulla muitakin neuvoja? Listasimme Knuutisen vinkit.

Katso edes

Avaa se Verohallinnosta tullut kirjekuori.

Tarkista tekstit ja eurot

Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ja euromäärät.

Onko sinulla matkakuluja?

Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut on yleisin matkoihin liittyvä vähennys.

Osalla matkakulut ovat jo esitäytettyinä veroilmoituksella, jos ne ovat olleet vähennyksenä verokortilla jo aiemminkin. Tarkista silti nämäkin tiedot ja korjaa tarvittaessa.

Matkakuluvähennyksen omavastuuosuus on 750 euroa. Vähennyksen enimmäismäärä on 7 000 euroa vuodessa.

Pääsääntöisesti vähennykset myönnetään julkisen liikenteen lippuhintojen mukaan. Jos vähennykset hyväksytään oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,24 euroa/kilometri.

– Vähennykset myönnetään oman auton käytön mukaan näistä syistä: a) jos julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä b) jos kävelymatka yhteen suuntaan esimerkiksi asunnolta linja-autopysäkille on vähintään 3 kilometriä c) jos yhteenlaskettu odotusaika meno–paluu-matkalla on yhteensä vähintään kaksi tuntia tai d) matka alkaa tai päättyy yöllä kello 00–05.

Odotusaikaa syntyy yksi tunti esimerkiksi silloin, jos työ päättyy kello 16 ja bussi työpaikalta kotiin lähtee kello 17.

– Odotusaikaa ei muodostu silloin, kun bussin kyytiin ennättää liukuvan työajan kuluessa, Knuutinen muistuttaa.

Voit vähentää viikonloppumatkojen kustannuksia, jos työskentelet toisella paikkakunnalla ja perheesi asuu toisella paikkakunnalla ja käyt perheesi luona kerran viikossa.

– Tällaiset matkavähennykset tehdään myös pääosin julkisten liikennevälineiden lippuhintojen mukaan – paitsi, jos julkisia kulkuneuvoja ei olisi lainkaan käytettävissä tai jos henkilö ei ehtisi julkisilla kulkuneuvoilla käydä kotona viikonlopun aikana.

Jos asunnon ja työpaikan välinen matka tehdään polkupyörällä, vähennys on 85 euroa/vuosi.

Saatko kotitalousvähennystä?

Oletko teettänyt esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremonttia tai siivoustyötä, joka oikeuttaa kotitalousvähennykseen?

Kotitalousvähennyksen omavastuu on sata euroa. Maksimivähennys on pysynyt ennallaan: enintään 2 400 euroa/henkilö, pariskunnalta yhteensä 4 800 euroa.

Vähennykseen oikeuttaa esimerkiksi asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö.

Jos remontoi kiinteistöä aiempaa tasokkaammaksi, saako siitäkin kotitalousvähennyksen? Jos vaikka asennuttaa poreammeen kylpyhuoneeseen tai asennuttaa aiempaa tasokkaamman katon?

– Saa. Vähennystä saa työn osuudesta silloinkin. Mutta jos työ katsotaan uudisrakentamiseksi, kotitalousvähennystä ei saa.

Verotuksessa voi myös vähentää esimerkiksi omien tai puolisonsa vanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdyn kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn kuluja.

Kotitalousvähennystä voi saada myös esimerkiksi hoiva- ja hoitotyöstä, joka kohdistuu verovelvolliseen ja hänen kanssaan samassa taloudessa asuvaan henkilöön.

Tavanomaiseksi hoiva- ja hoitotyöksi lasketaan esimerkiksi lastenhoito, ulkoilussa auttaminen sekä lasten, sairaiden, vanhusten ja vammaisten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu hoito hoidettavan kotona.

Hoiva- ja hoitotyötä on henkilön kaupassakäynnissä auttaminen, läksyissä avustaminen tai pankissa ja apteekissa asiointi silloin, kun työ tehdään laajemman muun kotitaloustyön tai hoiva- ja hoitotyön yhteydessä.

Onko sinulla tulonhankkimiskuluja?

Tulonhankkimiskuluiksi katsotaan esimerkiksi työssä tarpeellisen ammattikirjallisuuden hankintakulut, omien työkalujen hankintakulut, tietokone- ja tietoliikennekulut sekä työhuonevähennys.

– Monesti tietokoneella on työkäytön lisäksi omaa käyttöä. Tietokoneen hankintahinnasta voi verotuksessa vähentää vain työkäyttöä vastaavan osuuden.

Perheellinen voi saada työasuntovähennystä esimerkiksi silloin, jos perhe asuu vaikkapa Helsingissä, mutta toinen puolisoista käy töissä Tampereella ja on hankkinut sitä varten Tampereelta vuokra-asunnon.

Jos työssäoleva kouluttautuu lisää omassa ammatissaan eli täydentää ammattitaitoaan, hän voi myös vähentää opiskelukustannuksiaan, kuten kurssimaksuja.

Muista sähköinen ilmoitus

Jos sinulla on korjattavaa, sinulla on mahdollisuus tehdä korjaukset myös sähköisesti vero.fi -sivujen Veroilmoitus verkossa -palvelussa.

– Siellä on ihanasti ohjeita aina siinä kohdassa, jota olet juuri täyttämässä, Raili Knuutinen kommentoi sähköisen ilmoituksen etuja.

Nämä ilmoituksesta voivat puuttua

Vuokratulot pitää ilmoittaa itse veroilmoituksella.

Monet luovutusvoitoista ovat esitäytetyllä veroilmoituksella valmiiksi laskettuna.

– Esitäytetyllä veroilmoituksella saatetaan kuitenkin kertoa, että osakkeiden hankintahinta puuttuu eikä luovutusvoittoa ole siksi voitu laskea. Silloin pitää toimittaa Verohallinnolle puuttuvat tiedot.

Aiemmat unohdukset

Mikäli sinulla on aiempina vuosina jäänyt verotuksessa vähentämättä jokin kulu, voit vähentää sen vielä viisi vuotta, verotuksen päättymisestä seuraavan vuoden alusta lukien. Tällöin sinun pitää täyttää kirjallinen oikaisuvaatimus.

Asuntolainan korkomenot sekä palkkatulot

Nämä tiedot tulevat yleensä pankeilta ja työnantajilta suoraan.

Lisätietoa vähennyksistä löydät : Verohallinnon sivuilta

9. toukokuuta.Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä niillä, joiden lomakkeelle on merkitty palautuspäiväksi 9.5.

16. toukokuuta.Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä niillä, joiden lomakkeelle on merkitty palautuspäiväksi 16.5.

Esitäytetty veroilmoitus palautetaan vain, jos tietoihin on lisättävää tai korjattavaa. Jos tiedot ovat oikein, veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa.

Kiinteistötiedot verkossa-palvelu sulkeutuu asiakkailta esitäytetyssä veroilmoituksessa mainittuna palautuspäivä eli joko 9. tai 16. toukokuuta.

Kiinteistötiedot verkossa -palvelu sulkeutuu 16. toukokuuta myös elinkeinonharjoittajilta sekä elinkeinoyhtymiltä.

Kiinteistötietoja ei tarvitse korjata eikä ilmoittaa, jos kiinteistöverotuspäätöksen perusteena olevat tiedot ovat oikein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?