Python-käärme Halonen vierailee Tampereella – ”Jos karkaa, ei juoksemalla saa kiinni ” - Kotimaa - Aamulehti

Python-käärme Halonen vierailee Tampereella – ”Jos karkaa, ei juoksemalla saa kiinni ”

Halonen ei päässyt perjantaina karkuun, vaikka se jo hetken aikaa kuvitteli niin.

18.4.2017 12:38

Kolmemetrinen kuristajakäärme Halonen kiertää kaksi kierrosta häntäänsä Keijo Erosen jalan ympärille ja puristaa hellästi. Eronen ei ole moksiskaan.

- Ei tämä satu. Häntänsä kieputtamalla se varmistaa, että ote pysyy eikä se tipu mistään. Vaikka kyllä se aika tiukkaan pystyy ittensä pyöräyttämään, ja koko ajan kiristää otettansa.

Eronen on hetkeä aikaisemmin poiminut Halosen terraariosta Tampere-talossa, missä Erosen perheyrityksen käärmenäyttely vierailee parhaillaan.

Halonen selvästi viihtyi Keijo Erosen kaulalla. Eronen kertoi, että käärme on vaimon lemmikki.

Halonen on lajiltaan tiikeripython, joka on yksi maailman kookkaimmista käärmelajeista. Keltavalkoinen väritys johtuu siitä, että Halonen on albiino.

Keijo Eronen kertoo, kuinka nopeasti käärme kiertää itsensä ison miehen ympärille.

Kolme ukkoa ja python

Halonen antaa silittää itseään. Nahka tuntuu käteen kumimaiselta ja yllättävän lämpimältä. Eronen kertoo, että käärme on tottunut ihmisiin.

Pureeko se?

- Villieläimestä ei voi koskaan sanoa, että ei pure. Mutta ei se edes ajattele ryhtyvänsä syömään minua.

Keijo Eronen poimi Halosen terraariosta perjantaina. Johanna Toivonen piti tiukasti kiinni Lumi Toivosesta. Frida Ratinen ja Ansa Yli-Hemminki (oik.) katselivat Halosta kunnioittavan välimatkan päästä.

Eronen vakuuttaa, ettei käärme kurista muulloin kuin pyydystäessään saalista. Mutta entä jos naapurin lemmikkipython ryömii vessanpöntön kautta viereiseen asuntoon ja käy kimppuun? Miten sen saa pois?

- Ottaa tällä tavalla, sanoo Eronen ja poimii kaulassaan kiemurtelevan Halosen häntäpään toiseen kouraan ja pääpuolen toiseen kouraan.

Näyttää yksikertaiselta.

Näyttelyssä on 70 käärmettä, joista noin 60 on eri lajia. Suurin on Halosen lajitoveri, noin neljä metriä pitkä tiikeripython. Eronen sai eläimen Pirkkalasta henkilöltä, joka oli pitänyt sitä lemmikkinä kotonaan.

Käärme painaa 40–50 kiloa.

- Se on täyttä ruutia. Jos se laittaa hantiin, kun sitä lähtee käsin kiikuttamaan, kyllä kolme ukkoa pitää olla, jos ei halua vahingoittaa sitä. Yksi ihminen pärjää, jos on totinen paikka, Eronen luonnehtii.

Sadan askelen käärme

Näyttelyn myrkyllisimmät ovat kiinalainen mokkasiinikäärme ja Gabonin kyy. Eronen kertoo, että ensiksi mainittua kutsutaan myös ”sadan askelen käärmeeksi”.

- Jos se puree, ehdit kävellä sata askelta ja sitten on vintti pimeänä.

Käärme on erittäin nopea, eikä sitä parane mennä koskemaan käsin. Erosella on golf-mailasta tehty keppi, jota hän käyttää apuna, kun käärmettä pitää siirtää.

- Aika paha se on siirrettäväksi silläkin. Jos se iskee, se tapahtuu niin nopeasti, ettei silmä erota.

Länsi-Afrikan Gabonin kyyllä on veltto nahka. Kun se suuttuu, se vetää palkeet täyteen ja pullistuu isoksi. Jokaiseen näyttelyyn Eroset ottavat mukaan vastamyrkyt siltä varalta, että jokin käärmeistä puree.

Gabonin kyy tunnetaan pitkistä, 4–5 senttimetrin pituisista myrkkyhampaista. Perjantaina yksilö makoili rauhassa terraariossaan eikä välittänyt esitellä varustustaan.

- Käärmeen luonne on, että se syö ja makaa.

Ruokalistalla pakastettua rottaa

Erosen perheen pyörittämä käärmenäyttely on kiertänyt Suomea 1960-luvulta. Nyt näytteillä olevista käärmeistä kauimmin on matkassa ollut mukana trans-pecosin kuningaskäärme, joka tuli Erosille 25 vuotta sitten.

- Se rupeaa olemaan ihan eläkeläinen, liikkuukin samalla lailla kuin vanha ihminen. Syöminen on hyvin verkkaista. Se avaa suun, ja osoittaa, että anna ruoka siihen.

Halosella on näyttelyiden ulkopuolella isommat tilat luikerrella.

Eronen ruokkii käärmeitä yleensä näyttelyiden välillä. Käärmeet hermostuvat herkästi häiriöistä ja oksentavat ruokansa ollakseen valmiina puolustamaan itseään.

Syödäkseen ne saavat pakastettua ruotsalaista hiirtä, rottaa ja kania. Pakastetussa ruoassa on se etu, että sisäloiset ja punkit kuolevat. Aiemmin Eroset kasvattivat ruoan itse.

- Se oli aikamoista jumppaa.

Käärmenäyttelystä löytyy myös matelijoita. Argentiinalaiset teiju-kaksikko vietti aikaa terraariossaan.

Näytteille on asetettu myös täytettyjä vedeneläviä. Tässä delfiinikala.

Näytteille on asetettu myös täytettyjä vedeneläviä. Tässä Guinean pallokala.

Oikaisu: Kuvasssa olevat liskot oli nimetty virheellisesti alligaattoreiksi. Eläimet ovat argentiinalaisia teijuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: