Hybridiosaamiskeskus tulee Helsinkiin – Mukana USA, Ranska ja Saksa - Kotimaa - Aamulehti

Hybridiosaamiskeskus tulee Helsinkiin – Mukana USA, Ranska ja Saksa

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) painotti, että hybridiosaamiskeskus tulee lisäämään EU:n ja puolustusliitto Naton välistä yhteistyötä.­

11.4.2017 16:07

Suomeen perustettavan eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin Helsingissä tiistaina.

Hybridiosaamiskeskus tullaan perustamaan Helsinkiin. Ensimmäinen ohjauskokous pidetään jo keskiviikkona.

Valtioneuvoston juhlahuoneistossa järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa oli ulkoministeri Timo Soinin (ps.) lisäksi paikalla puolustusliitto Naton ja EU:n ulkosuhdehallinnon edustajia. Tiistaina sopimuksen allekirjoitti lukuisia valtiota, joiden joukossa oli muun muassa Yhdysvallat, Ranska ja Saksa. Perustamisasiakirjan allekirjoittivat valtioiden suurlähettiläät ja korkea-arvoiset diplomaatit.

Alivaltiosihteeri Jori Arvonen totesi puheenvuorossaan, että muitakin maita tulee liittymään. Arvonen allekirjoitti sopimuksen Suomen puolesta.

Puheessaan ulkoministeri Soini painotti, että hybridiosaamiskeskus tulee syventämään Naton ja Euroopan unionin välistä yhteistyötä.

Soinin mukaan hybridiuhat ovat yksi suurimpia uhkia, joita länsimaiset valtiot kohtaavat. Hänen mukaansa myös Suomi on ollut hybridivaikuttamisen kohteena.

- Hybridiuhkien torjunnassa EU ja Nato tarvitsevat toisiaan, Soini sanoi allekirjoitustilaisuudessa.

Mitä hybridiosaamiskeskus tekee?

Hybridiosaamiskeskuksen tehtävänä on tutkia, tunnistaa ja ennaltaehkäistä poikkeuksellisia vaikutuskeinoja. Hybridiuhiksi luokitellaan muun muassa kyberhyökkäykset, voimakas informaatiovaikuttaminen ja poikkeukselliset turvallisuusuhat.

Hybridisodankäynti nousi julkisuuteen erityisesti Ukrainan sodassa. Ukrainassa kaadettiin muun muassa maan sähköverkko kyberhyökkäyksellä alkuvuonna 2016.

Hybridivaikuttaminen on tällä hetkellä ajankohtainen teema. Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksia ollaan Suomessa parhaillaan uusimassa vastaamaan nykyistä paremmin poikkeuksellisiin turvallisuustilanteisiin. Hybridiuhat ovat olleet esillä myös valtioneuvoston laatimassa sisäisen turvallisuuden selonteossa.

Hybridiuhka ei ole perinteistä sodankäyntiä, vaan se pyrkii levittämään epävarmuutta.

Hybridivaikuttamista on muun muassa huhujen ja valeuutisten levittäminen sosiaalisessa mediassa ja tietoverkkohyökkäyksin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?