Yksi vauva maksaa työnantajalle 17 500 euroa – Huhtikuusta alkaen 2 500 euron korvaus - Kotimaa - Aamulehti

Yksi vauva maksaa työnantajalle 17 500 euroa – Huhtikuusta alkaen 2 500 euron korvaus

Äitiysvapaalle jäävän äidin työnantajalle maksettavalla 2 500 euron kertakorvauksella tasataan työnantajille aiheutuvien kustannuksia.­

4.4.2017 21:14

- Tämä on ilon ja riemun hetki, sanoo Suomen yrittäjänaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Seija Estlander.

Perhevapaalle jäävän äidin työnantajalle maksettava 2 500 euron kertakorvaus tuli voimaan huhtikuun alussa. Korvauksella tasataan naispuolisen työntekijän perhevapaista aiheutuvia vanhemmuuden kustannuksia.

Järjestö on pitkään ollut sitä mieltä, että vauvalaskun maksattaminen yksin äidin työnantajalla on epäreilua.

Suomen yrittäjänaisten teettämän laskelman mukaan yksi lapsi maksaa työnantajalle nettona noin 17 500 euroa. Kun tästä lasketaan pois 2 500 euron kertakorvaus, jää jäljelle noin 14 500 euron kulut.

Laskelma on tehty 3 300 euron kuukausipalkan pohjalta, ja niin, että äitiysloma on 105 arkipäivää ja vanhempainvapaa 158 arkipäivää, ja lomakertymä 2,5 päivää per kuukausi.

- Työnantajalle jää edelleen mukavasti maksettavaa. Pelko pois, että naisyrittäjät saisivat liikaa hyötyä, Estlander toteaa.

Laskelmassa on huomioitu äitiys- ja vanhempainvapaasta koituvat palkkakulut sekä lomapalkkakulut, mutta myös raskauden aiheuttamien poissaolojen kulut sekä sairaan, alle 10-vuotiaan lapsen hoitokulut.

Täsmällisempää on huomioida vain äitiys- ja vanhempainvapaasta koituvat palkka- ja lomapalkkakulut. Tällöin työnantajan nettokustannukset ovat laskelman mukaan yhteensä noin 7 200 euroa. Kun tästä vähennetään 2 500 euroa, jää nettomenoksi 4 700 euroa.

Vanhempainvapaatyöryhmä laski selvityksessään vuonna 2011, että 3 000 kuukausipalkalla työnantajalle vanhempainvapaasta aiheutuvat bruttokustannukset ovat noin 16 500 euroa ja korvaukset työnantajalle puolestaan noin 11 300 euroa, jolloin nettokustannukset ovat noin 5 200 euroa. Kun tästä vähennetään 2 500 euroa, tulee työnantajan nettokustannukseksi 2 700 euroa.

- Kustannusvaikutukset riippuvat bruttotuloista. Järjestön sivulle tulee laskuri, johon voidaan syöttää erilaisia bruttopalkkoja ja laskea kustannukset, Estlander sanoo.

2 500 euron kertakorvauksen maksamiselle on tiettyjä ehtoja.

Korvaus maksetaan työnantajalle, joka maksaa palkkaa vähintään yhdeltä kuukaudelta äitiysrahakauden aikana. Työsuhteen on täytynyt kestää vähintään kolme kuukautta ennen äitiysrahakauden alkua, ja työsuhde perustuu vähintään vuodeksi tehtyyn työsopimukseen.

Lisäksi työajan tulee olla äitiysrahakauden alkaessa vähintään 80 prosenttia alan kokoaikaisen työntekijän säännöllisestä työajasta.

Hallituksen esityksessä arvioitiin, että kertakorvauksen piirissä olisi vuositasolla noin 30 000 työnantajaa. Uudistuksen aiheuttama vuotuinen kustannuslisä olisi noin 75 miljoonaa euroa. Tänä vuonna kustannusrasitus olisi noin 45 miljoonaa euroa. Uudistus rahoitetaan työantajien sairausvakuutusmaksulla.

- Vanhemmuuden kustannukset ovat iso rasite naisia työllistäville yrityksille. Nyt on saatu yksi tulppa purettua, Estlander iloitsee.

Hän uskoo, että kertakorvaus lisää paitsi naisten työllistymistä, myös naisten intoa lähteä yrittäjäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?