Kommentti: Pyytäkää anteeksi ja lopettakaa syrjintä - Ihmisarvon polkeminen ei ole oikein edes kirkossa - Kotimaa - Aamulehti

Kommentti: Pyytäkää anteeksi ja lopettakaa syrjintä - Ihmisarvon polkeminen ei ole oikein edes kirkossa

2.4.2017 8:34

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovacs esittävät molemmat, että kirkon on yksiselitteisesti tunnustettava menneisyyden virheet.

Kirkon on pyydettävä anteeksi sitä, miten syrjivästi ja julmasti seksuaalivähemmistöjä on menneisyydessä kohdeltu.

Anteeksipyynnön yhteydessä tarjoutuu mahdollisuus vanhojen asioiden käsittelyyn ja lopulta sovintoon.

Anteeksipyyntö on kuitenkin tyhjä, jos sama meno jatkuu – ja joissakin seurakunnissa se näyttää jatkuvan.

Ylen uutisen (29.3.) mukaan Rovaniemen kirkkoneuvosto päätti äänin 8–3 äänin, ettei homoparien esirukouspyyntö avioliiton puolesta sovi Rovaniemen kirkkoon.

Päätös on julma ja tyly sekä suora toisinto pimeästä historiasta.

Kirkkoneuvoston päätös vahvistaa edelleen sitä, että joissakin seurakunnissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat vähempiarvoisempia kuin muut. Heidän ihmisarvonsa halvennetaan pahimmalla mahdollisella tavalla.

Teologinen semantiikka avioliiton merkityksestä ja puhe kirkon autonomiasta on näissä tapauksissa turhaa saivartelua ja ihmistä loukkaavaa. Ihmisten tasa-arvoinen ja kunnioittava kohtelu ei ole semantiikkaa, vaan absoluuttinen arvo. Sitä joko on tai sitä ei ole. Siinä ei ole mitään suhteellista.

Kirkko voi toki jatkaa linjalla, ettei samaa sukupuolta olevia pareja vihitä. Silloin on syytä keskustella myös siitä, pitäisikö kirkon luopua kokonaan vihkioikeudesta ja todeta myös se, ettei näiden parien puolesta edes esirukoilla.

Se olisi kova päätös, mutta sen jälkeen tilanne olisi selvä. Kirkko olisi linjannut tarkasti sen, keitä varten se on olemassa ja ketkä ovat niitä, jotka kirkkoon ovat tervetulleita.

Todellisuudessa näin tiukkaa linjaa tuskin edes ajetaan, sillä - onneksi - kirkossa on iso joukko heitä, joille pariskunnat eivät joko hetero- tai homopareja.

On vain pariskuntia. Kaksi ihmistä, jotka haluavat sitoutua toisiinsa, jakaa ilonsa ja rakkautensa heille tärkeän yhteisön edessä.

Sitä iloa ei pidä pilata millään verukkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?