Tampereen valtapuolueet epäonnistuivat – Tärkein tavoite ei toteutunut - Kotimaa - Aamulehti

Tampereen valtapuolueet epäonnistuivat – Tärkein tavoite ei toteutunut

28.3.2017 12:10

Vuodesta 2013 Tamperetta hallinnut kaupunginvaltuuston valtakoalitio on epäonnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan.

Valtuuston enemmistön muodostavaan valtakoalitioon kuuluvat kokoomus ja rkp, sdp, vihreät sekä vasemmistoliitto. Valtuustokauden alussa ne sitoutuivat vuosille 2013–2016 laadittuun Anna-Kaisa Ikosen (kok.) pormestariohjelmaan, jonka tärkein tai ainakin ensimmäisenä listattu tavoite oli kaupungin talouden saattaminen tasapainoon kahden alijäämäisen tilikauden (2012 ja 2011) jälkeen. Tavoitteena oli ylijäämäinen tulos vuonna 2015.

Tavoite ei ole toteutunut. Vaikka valtuustokausi on pian ohi, Tampereen kaupungin talous ei ole vieläkään tasapainossa.

Pahoja tappioita

Tampereen vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan tilikauden tulos eli tilikaudelle jaksotettujen tulojen ja menojen erotus oli viime vuonna 21,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuoden 2015 tilikauden tulos oli 38 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuoden 2014 tilikauden tulos 19,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuonna 2013 kaupunki teki nollatuloksen, mutta ilman satunnaisia kertaeriä tulos olisi jäänyt selvästi tappiolliseksi.

Myös kaupunginvaltuuston hyväksymät vuosien 2015–2017 talousarviot ovat olleet jo lähtökohtaisesti alijäämäisiä. Vuonna 2014 vielä tavoiteltiin nollatulosta, vaikka lopulta tavoite ei toteutunut.

Esimerkiksi Espoossa vuoden 2016 tilikauden tulos on 60 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Myös esimerkiksi Turussa ja Helsingissä ollaan reilusti plussan puolella. Tampere ei kuitenkaan ole ainoa, jolla on talouspulmia. Kuntaliiton mukaan tilikauden tulos oli viime vuonna miinusmerkkinen 111 kunnassa.

Tuoreimman tilinpäätöksen mukaan Tampereen kaupunki on saanut merkittävästi hillittyä menojen kasvua, mutta ongelmana on tulojen hidas kasvu. Tampere siis kuluttaa enemmän kuin tienaa. Tämän vahvistaa myös talousjohtaja Jukka Männikkö.

Työttömyys syynä

Männikön mukaan merkittävin syy alijäämälle on verotulojen hidas kehitys. Esimerkiksi viime vuonna yhteisöverotuotoissa oli 19 prosentin notkahdus. Verotulot kehittyvät Tampereella väestönkasvusta huolimatta heikosti korkean työttömyysasteen takia.

- Työttömyysprosenttia pitäisi pystyä alentamaan. Silloin olisi sauma saada kaupungin talous tasapainoon, Männikkö sanoo.

On syytä huomioida, että koko kaupunkikonsernin, johon kuuluvat Sähkölaitoksen kaltaiset tytäryhteisöt, tilikauden tulos oli ylijäämäinen. Männikkö myös muistuttaa, että Tampere on aikanaan tehnyt niin hyviä tuloksia, että taseessa on yhä ylijäämää. Viime kädessä kaupunki voi myös kerätä enemmän veroja, jos taloutta ei saada muuten kuntoon.

Erityisesti Tampereen menot ovat ylittyneet sosiaali- ja terveyspalveluissa. Vuonna 2019 sosiaali- ja terveyspalvelujen on tarkoitus siirtyä kuntien vastuulta maakunnille. Männikön mukaan kaupungin on selvästi helpompi hallita ja ennakoida menoja kuntiin jäävissä palveluissa kuten esimerkiksi perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

Ylijäämäisyys tärkeää

Männikön mukaan kaupungin talous pitäisi saada ylijäämäiseksi, jotta kasvavan väestön tarvitsemia palveluja ja infrastruktuuria voitaisiin rahoittaa lainan sijaan kaupungin tuloilla.

- Varovaista kasvua on nähtävissä sekä kansantuotteessa että työpaikkojen määrässä, Männikkö arvioi.

Voisi kuvitella, että äänestäjät rankaisisivat valtakoalitiota kuntavaaleissa. Näin tuskin käy. Äänestäjät rankaisevat puolueita yleensä ennemmin tiukasta talouskurista ja leikkauspäätöksistä kuin löysästä taloudenpidosta.

Tampereen tuorein pormestariohjelma laadittiin vuosille 2013–2016.

Ohjelmassa kuvataan kaupungin kehittämisen tavoitteet, joihin pormestaria tukevat valtakoalition puolueet voivat sitoutua.

Tampereen kaupunginvaltuustossa valtakoalitioon kuuluvat kokoomus ja rkp, sdp, vihreät sekä vasemmistoliitto. Näillä puolueilla on valtuustossa enemmistö, eli ne saavat halutessaan yhdessä sopimansa päätökset hyväksyttyä.

Valtakoalition ulkopuolella eli niin sanotussa oppositiossa ovat valtuustoryhmistä perussuomalaiset, keskusta, Tampereen puolesta, kristillisdemokraatit ja vaihtoehto Tampere.

Tilikauden tulos

Tampereen tilikauden tulos vuonna 2016 oli -21,3 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi: toimintakulut vuonna 2016 olivat 1 608 miljoonaa euroa.

Vuonna 2015 tulos oli -38 miljoonaa ja toimintakulut 1 558 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 tulos oli -19,3 miljoonaa ja toimintakulut 1 519 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: