Sote-yhtiölle siirtymässä miljardien eurojen omaisuus – Johtajia palkattiin ilman avointa hakua - Kotimaa - Aamulehti

Sote-yhtiölle siirtymässä miljardien eurojen omaisuus – Johtajia palkattiin ilman avointa hakua

Maakuntien tilakeskus osakeyhtiöön siirtyy kiinteistöjä sairaanhoitopiireistä. Kuva on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Etupiha-rakennushankkeesta. ­

24.3.2017 10:17

Useita johtajia on valittu ilman avointa hakua Maakuntien tilakeskus osakeyhtiöön, joka on perustettu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen eli soten yhteydessä.

Tammikuun lopussa perustettu yhtiö on yksi lukuisista osakeyhtiöistä, joita perustetaan soten edetessä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen linjausten mukaisesti.

Aamulehden tietojen mukaan johtajanimitykset tulivat yllättäen esille keskiviikkona Helsingissä pidetyssä Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän kokouksessa, johon osallistuu sairaanhoitopiirien edustajia eri puolilta Suomea.

Johtajapesteissä on kyse asiakkuus-, rakennuttamis-, ja ylläpitojohtajien tehtävistä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Mikko Hollmén aloittaa toukokuussa Maakuntien tilakeskuksen asiakkuusjohtajana. Yhtiön rakennuttamisjohtajaksi on valittu puolestaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Petri Laurikka. Ylläpitojohtajana aloittaaUudenmaan sairaanhoitopiirin tilakeskuksen johtajana työskentelevä Hannu Lähteenmäki. Johtajat siirtyvät uusiin tehtäviinsä huhti-toukokuussa.

Heidät on valittu tehtäviinsä suorahakumenettelyllä. Maakuntien tilakeskuksen tarkoituksena on hallinnoida pääasiassa sairaanhoitopiirien kiinteistöjä eri puolilla Suomea.

Kyse on veronmaksajien kannalta huomattavasta varallisuudesta. Yhtiöön siirtyvän kiinteistöomaisuuden arvo on vähintään kolme miljardia euroja. Yhtiön on tarkoitus siirtyä maakuntien omistukseen vuoden 2019 alusta alkaen.

”Luottamus horjuu”

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtajana työskentelee Senaatti-kiinteistöjen entinen toimialajohtaja Olavi Hiekka. Keskiviikon kokouksessa kerrotut johtajanimitykset yllättivät osallistujat, koska projektiryhmälle oli kerrottu aiemmin avoimista rekrytoinneista.

Helsingin Eteläesplanadi 4:ssä tammikuussa pidetyssä kokouksessa Hiekka kertoi rekrytointien käynnistyvän helmikuussa pääasiallisesti sähköisien kanavien ja yhtiön verkkosivujen kautta.

Hiekka sanoo Aamulehdelle, että suorahakumenettelyllä valituille johtajille tehtiin psykologiset testit.

- He ovat olleet projektiryhmässä mukana ja he ovat siinä mielessä tuttuja, Hiekka sanoo.

Johtajat valittiin prosessissa, jossa heitä haastatteli Hiekka ja Maakuntien tilakeskuksen hallitus. Hiekka ei halua kommentoida tietoa, jonka mukaan projektiryhmälle kerrottiin rekrytointien tehtävän sähköisten kanavien kautta.

- En kommentoi tällaisia väitteitä ollenkaan, Hiekka sanoo.

Useat Aamulehden haastattelemat projektiryhmän jäsenet ihmettelevät valintaprosessia. Yksi projektiryhmän jäsen arvioi nimettömänä, että johtajien nimitystapa horjuttaa Maakuntien Tilakeskus Oy:n uskottavuutta. Hän kuvaa yhtiön perustamista vaikeaksi prosessiksi, joka edellyttäisi täydellistä luottamusta asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

- Nyt tätä periaatetta on vakavasti loukattu ja toimitusjohtajan luottamus horjuu. Se voi johtaa valmistelun vaikeutumiseen. Menettely on erityisen poikkeuksellinen ja avoimuutta rikkova, koska kyseessä on väliaikaisen toimitusjohtajan tekemä valintapäätös pysyvistä nimityksistä, hän toteaa.

Alkuvaiheessa Maakuntien tilakeskuksen omistaa Senaattikiinteistöt, joka sai valtuutuksen yhtiön perustamiseen Sipilän hallitukselta. Maakuntien tilakeskus Oy:n omistajaohjauksesta vastaa tällä hetkellä valtionvarainministeriö.

Päivitys 23.3.2017 kello 13.11: Tiivistetty jutun alkua lyhyemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?