Turvapaikanhakijalle kolme vuotta vankeutta 10-vuotiaan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä - Kotimaa - Aamulehti

Turvapaikanhakijalle kolme vuotta vankeutta 10-vuotiaan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kuvituskuva.

10.3.2017 14:19

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 22-vuotiaalle Juusuf Muhamed Abbudille 10-vuotiaan tytön törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolme vuotta vankeutta. Oikeus määräsi lisäksi miehen maksamaan rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 3 000 euroa.

Mies on poliisin kertoman mukaan turvapaikanhakija. Epäilty teko on tapahtunut poliisin antaman tiedon mukaan Pirkanmaalla Tamperetta pienemmällä paikkakunnalla.

Tuomioon johtaneet teot tapahtuivat syys-lokakuussa 2016.

Tuomittu oli ollut syytteen mukaan sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa ja tehnyt tälle seksuaalisia tekoja, jotka ovat olleet omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä.

Syyttäjä vaati tuomiota myös törkeästä raiskauksesta tekoajan viimeisenä päivänä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan sukupuoliyhteyksien ei ole näytetty tapahtuneen vastoin lapsen tahtoa.

Uhrin ystävän havainnot ja uhrin ystävälleen lähettämät viestit ja kertomukset tapahtuneesta eivät oikeuden mukaan tue sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty pakottamalla väkivaltaa käyttäen.

Syytteen mukaan tuomittu ja uhri ovat pitäneet yhteyttä Instagramin kautta ja tavanneet.

Tuomittu on myöntänyt kirjoittaneensa 10-vuotiaalle joitain viestejä.

Käräjäoikeus arvioi, että asiassa ei ole jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, etteikö nimenomaan tuomittu olisi ollut viestien takana ja etteivätkö hän ja lapsi olisi tavanneet.

Syytetty kiisti syytteet ja vaati niiden hylkäämistä.

”Pitäisi viedä ylempiin oikeusasteisiin”

Sekä Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen että rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen sanovat MTV Uutisten haastattelussa, että käräjäoikeuden tuomio pitäisi viedä ylempiin oikeusasteisiin.

Tolvasen mielestä kuulostaa erikoiselta, jos 10-vuotiaan lapsen kanssa on sukupuoliyhteydessä syyllistymättä raiskaukseen. Hän sanoo, että laissa lähtökohta on se, ettei lapsi voi antaa suostumusta sukupuoliyhteyteen, ei varsinkaan 10-vuotias uhri.

Täydennys 10.3. kello 13.12 ja kello 14.20. Juttua täydennetty ensimmäisen version jälkeen saaduilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut