Näin Tampereella ajatellaan maksuttomasta päivähoidosta: Tasa-arvoa vai tuhoon tuomittu ajatus? - Kotimaa - Aamulehti

Näin Tampereella ajatellaan maksuttomasta päivähoidosta: Tasa-arvoa vai tuhoon tuomittu ajatus?

Edguenis Madrazo haki poikansa Eino-Gabrielin Amurin päiväkodista keskiviikkona. Kaksivuotias on enimmäkseen innokas lähtemään aamuisin hoitoon. Joskus nukuttaisi kyllä pidempäänkin.­

2.3.2017 16:59

Päivähoitomaksujen poisto nousee kunnallisvaaliteemaksi Tampereella. Aamulehden selvityksen mukaan ainakin sosialidemokraatit, vihreät ja vasemmisto kannattavat Tampereelle maksutonta tai osittain maksutonta päivähoitoa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nimesi aiemmin päivähoidon maksuttomuuden yhdeksi puolueen tärkeimmistä tavoitteista. Tampereen sosialidemokraatit aikovat seurata puolueen linjaa.

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski näkee, että muutos voitaisiin aloittaa pikkuhiljaa ikäryhmittäin. Uudistukseen tarvittavat rahat Aleksovski järjestäisi verotuksella, sillä hänen mukaansa esimerkiksi pääomaverotusta voisi vielä kiristää.

- En halua asettaa vastakkain perheitä, lapsia ja ikäihmisiä. Ei maksuton peruskoulutustakaan olisi koskaan toteutunut, jos olisi mietitty vain, mitä se tulee maksamaan. Kolikon kääntöpuolella on paljon positiivisia asioita.

Puoli päivää maksutta

Myös Tampereen vihreissä nähdään, että maksutonta päivähoitoa on järkevä valmistella vaiheittain. Vihreiden suunnitelmissa on edistä selvitystä maksuttoman varhaiskasvatuksen etenemismalleista heti vaalien jälkeen.

Vihreiden mallissa jokaiselle lapselle tarjottaisiin puoli päivää maksutonta varhaiskasvatusta. Jos päivähoitoa haluaisi koko päiväksi, lopuista tunneista maksettaisiin nykyisen mallin kaltaisesti progressiivisilla päivähoitomaksuilla.

– Haluaisimme edetä asiassa voimakkaamminkin, mutta Tampereen taloustilanne laittaa kapuloita rattaisiin. Muutosta pitäisi aluksi kokeilla mahdollisimman pienillä kustannuksilla, jotta se ei heti aiheuttaisi painetta suurille veronkorotuksille, Tampereen vihreiden puheenjohtaja Olga Haapa-aho kertoo.

- Näemme, että lasten yhdenvertaisuuden ja koulun aloittamisen kannalta olisi hyvä, että erilaisista taustoista tulevat lapset osallistuisivat yhtälailla varhaiskasvatukseen. Päivähoitomaksuilla on joissakin perheissä saattanut olla kannustinloukkuvaikutuksia, joten osapäiväinen maksuton varhaiskasvatus voisi myös helpottaa vanhempien palaamista työelämään.

Maksuton varhaiskasvatus löytyy myös Tampereen vasemmiston vaaliohjelmasta puolipäiväisenä ratkaisuna, joka pidemmälle aikavälillä laajennettaisiin koskemaan koko varhaiskasvatusta.

Vasemmistoliiton Tampereen Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jouni Sirén näkee, että maksuttomalla varhaiskasvatuksella luodaan lapsille yhtäläiset eväät elämään, eikä päivähoidon maksullisuus aiheuttaisi kynnystä pistää lasta hoitoon.

- Kustannukset täytyy kuitenkin jostakin saada. Käytännössä se tarkoittaisi, että ne rahat, jotka nyt kerätään päivähoitomaksuina, kerättäisiin jatkossa veroina. Koska verotus on pääosin progressiivista, kustannukset jakautuisivat oikeudenmukaisemmin, Sirèn sanoo.

”Valtion apua tarvitaan”

Kokoomuslainen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen linjasi aiemmin, että kokoomuksen tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus 20 tuntia viikossa jokaisella lapselle.

Tampereen kokoomuksella ei ole asiasta yhteistä linjausta, mutta kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtaja Aleksi Jäntti näkee lupauksen ongelmallisena.

- Itse näen, että tässä taloustilanteessa maksuton päivähoito ei ole mahdollista Tampereella, jos kunnan pitäisi toteuttaa se nykyisellä rahoituspohjalla. Valtiolta pitäisi saada jonkinlainen kompensaatio, Jäntti arvioi.

Samoilla linjoilla on Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Antti Juva, joka ei pidä päivähoitomaksujen poistoa realistisena.

– Puolueena meillä ei ole sellaista kantaa, että haluaisimme lähteä tätä lyhyellä tähtäimellä muuttamaan, mutta tietysti jotkut ehdokkaat voivat ottaa asian esille kampanjoissaan. Tampereen rahatilanne on niin heikko, että tuntuu oudolta lisätä kaupungin kustannuksia tässä tilanteessa. Kun rahatilanne paranee, niin asiaa voidaan ehkä miettiä uudelleen.

Myös Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki viestitti Aamulehdelle, että perussuomalaiset vastustavat maksutonta päivähoitoa, sillä siihen ei yksinkertaisesti ole varaa.

”Mistä rahat?”

Tampereen Puolesta -yhdistyksen vaaliohjelmassa peruspalvelut ovat keskeisessä osassa, mutta ehdokkaiden näkemyksiä maksuttomasta päivähoidosta ei puheenjohtaja Tero Vehviläisen mukaan ole kartoitettu. Vehviläinen itse näkee, että päivähoitomaksujen poistamisen sijaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista olisi vielä syytä pohtia.

– Nyt kun on keskusteltu siitä, pitääkö työttömien lapsille järjestää varhaiskasvatusta, niin mielestäni 20 tuntia riittäisi oikein hyvin. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisessa syntyvillä säästöillä voitaisiin esimerkiksi helpottaa päivähoitomaksuja.

Tampereen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Petri Klemola pitää asiaa tärkeänä, mutta ei vielä toteutuskelpoisena.

– Enemmistön näkemys on, että maksuton päivähoito voisi olla hyvä asia, jos olisi rahaa, millä se toteutetaan. Jos päivähoidosta haluttaisiin tehdä täysin maksuton, arviomme mukaan tarvittaisiin valtakunnallisesti 300–500 miljoonaa euroa. Vaikea keksiä, mistä tällaiset rahat voitaisiin enää ottaa.

Oikaisu 2.3. kello 9:21. Antti Juva on Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja, ei puheenjohtaja. Yhdistyksen puheenjohtaja on Esko Erkkilä.

Korjaus 2.3. kello 17:00: Ilmainen päivähoito muutettu läpi jutun maksuttomaksi päivähoidoksi.

Tampereen kaupunki kerää päivähoitomaksuilla vuosittain noin 10 miljoonaa euroa.

Päivähoitomaksut määräytyvät perheen koon, tulojen ja lapsen päivähoidossa viettämän ajan perusteella.

Suurin päivähoidosta perittävä maksu on 290 euroa kuukaudessa ja pienin 27 euroa.

Päivähoitoa käyttävistä perheistä noin 30 prosenttia jää tulorajan alle, eli he eivät maksa varhaiskasvatuksesta.

Sari RautanenAamulehtiPuoli neljän aikaan keskiviikkona iltapäivällä Amurin päiväkodin ovi käy.Edguenis Madrazoon tullut hakemaan poikaansaEino-Gabrieliahoidosta.

- Poika on tykännyt todella paljon käydä päiväkodissa. Joinain aamuina hän itse juoksee tänne, Madrazo kertoo.

Perheelle pojan päivähoito tarkoittaa kustannuksia. Siksi ajatus maksuttomasta hoidosta kuulostaa hyvältä idealta.

- Jos lapsille tarkoitettu palvelu on ilmainen, se on hyvä asia.

Hämeenpuistossa asuvan Kandelinin perheen lapsista vanhempi käy myös Amurin päiväkodissa. 4-vuotiasLukasviettää siellä keskimäärin kolme päivää viikossa.

Lukasin äidinMia Kandelininon vaikea uskoa, että päivähoito muuttuisi maksuttomaksi.

- Hienoahan se olisi, jos niin paljon satsattaisiin lapsiperheisiin, Kandelin sanoo.

Hoito maksaa perheelle tällä hetkellä 220 euroa kuukaudessa.

- Ei se ilmaista ole, Kandelin toteaa.

Lukakselle päiväkodissa käyminen on ollut mieluisaa.

Mikä päiväkodissa on kivointa, Lukas? Leikkiminen, nukkuminen vai syöminen?

- Leikkiminen ja nukkuminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?