Tamperelainen mies kokeili kalastuskeksintöään – sai jättivonkaleen keskeltä kaupunkia - Kotimaa - Aamulehti

Tamperelainen mies kokeili kalastuskeksintöään – sai jättivonkaleen keskeltä kaupunkia

12.2.2017 17:59

Tamperelainen Pasi Ratilainen oli lauantaina onnensa kukkuloilla. Hän sai lähes kahdeksankiloisen taimenen Tammerkoskesta lauantaina.

Ratilainen on kehittänyt omaa innovaatiota kalastukseen ja kertoo patentoineensa sen. Maailman patentti on hänen mukaansa käsittelyssä. Lauantaina aamupäivällä Ratilainen lähti Tampereen keskustaan Tammerkoskelle koeuittamaan, miten hänen ideansa toimii.

43-vuotias keksijä-remonttiyrittäjä on lisännyt oman laitteensa tehdastekoisiin vaappuihin. Tarkoituksena oli varmistaa hyvä uinti ennen kuin sarjatuotanto alkaa. Ratilaisen mukaan heti toisella heitolla tärppäsi.

- Jättitaimen iski toisella heitolla vaappuuni, josta olin purkanut alkuperäisen (vanhanaikaisen kiinteän siiman kiinnityspisteen) ja korvannut sen itse kehittämälläni liikkuvalla siiman kiinnityskohdalla. En ollut varsinaisesti edes kaloja tavoittelemassa, koska edes haavi ei ollut matkassa, Ratilainen kertoo.

Hän luuli ensin, että provaappu jäi pohjakiveen kiinni. Sitten alkoi hyrräkelan jarru päristä samalla tavalla kuin viime kesän lohireissulla Tornionjoella. Kala pysyi kiinni.

- Sitten alkoi loputtomalta tuntuva väsytystaistelu jäisillä rantakivillä, musta virta höyrysi heti alapuolellani. Ajantaju katosi siinä taistelussa, missä minä ja virta väsytimme yhdessä kohti Näsijärven syvänteitä pyrkivää kosken kuningasta, Ratilainen kertoo.

Lopulta kala alkoi väsyä. Ratilainen pääsi uittamaan kalan loivasta rannasta lähemmäksi ja jään päälle. Hän lopetti kalan iskemällä kiveä vasten.

Ratilainen oli onnesta suunniltaan. Hän pyysi koiranulkoiluttajaa ottamaan kuvan hänestä, kalasta ja koskelta.

Sitten Ratilainen meni taimen kainalossa Tampereen Amurin Saleen punnitsemaan kalan.

- Esittelin kalan ja asiani kassaneidille. Sanoin tohkeissani, että nyt on harvinaisen iso taimen minulla. Ystävällinen kassaneiti antoi luvan punnita pussissa kala hedelmävaa’alla. Kaksi vaakaa todisti kalan ja pussin painoksi 7,480 kilogrammaa.

Ratilainen kuvailee kalaansa rasvaeväleikatuksi.

- Rasvaeväleikatut järvilohet ja järvitaimenet ovat kaikki istutuskaloja, hän sanoo.

Kotona Vuoreksessa Ratilainen laittoi kalan fileiksi. Päästä ja selkäruodosta keitetään kalakeitto, fileet menivät pakastimeen odottamaan savustamista tai pannulle tai uuniin pääsyä.

Ihan Suomen ennätystaimen ei ole kyseessä, sillä Porista on saatu verkolla 13,115 kilon meritaimen. Virallisesti suurin järvitaimen (10,42 kiloa) on saatu pari vuotta sitten Inarinjärvestä.

Muokkaus: Lisätty 12.1 kello 18:00 täsmennys, jonka mukaan Ratilainen luokittelee samansa kalan istutuskalaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut