Miehet löysivät verkosta 125-senttisen jättihauen – ottivat komean kuvan ja päästivät jatkamaan eloa - Kotimaa - Aamulehti

Miehet löysivät verkosta 125-senttisen jättihauen – ottivat komean kuvan ja päästivät jatkamaan eloa

22.2.2017 14:39

Pertti ja ja Jani Lehto eivät saaneet Rauttunselältä kahdella 60-millisellä verkollaan viime lauantaina kuin yhden kalan. Tällä paikalta on noin kilometri matkaa Visavuoreen.

Avannossa odotteli melkoinen yllätys.

– Ensimmäisellä vedolla huomasimme, että jokin painaa verkoissa. Sitten tuli parikolme rajua rykäisyä. Pian näimme, että verkossa on jättihauki. Se oli kietoutunut verkkoon, eikä pyrkinyt enää laanaamaan pois päin, Lehto kertaa jännittävää tilannetta.

Teoreettinen paino 15,770 kiloa

Lehdot olivat ällikällä lyötyjä. Puntaria ei ollut matkassa.

– Mittasimme kalan pituudeksi 125 senttiä ja ympärysmitaksi 64 senttiä. Suomen Haukiyhdistyksen laskentakaavasta katsoin, että näillä mitoilla kalan teoreettinen paino on 15,770 kiloa. Virhemarginaalia on kymmenen prosenttia suuntaan tai toiseen, Pertti Lehto kertoo.

Tappajahauki ei vedä tälle vertoja

Kalamiehet eivät ole koskaan aiemmin saanut näin isoa kalaa.

– Olen nähnyt Tappajahauki-uistelun punnituksessa roikkumassa kymmenkiloisia haukia. Voin huoleti pelkästään nähtyjä haukia silmämääräisesti vertailemalla sanoa, että meidän jättimme painoi ainakin 14 kiloa. Se oli paksu hauki ja varmastikin naaras, Lehto sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikä kalajärkäle! Kirkkoherran kalastusporukka nosti valtavan kuhan Hämeenkyrössä

Tamperelainen mies kokeili kalastuskeksintöään – sai jättivonkaleen keskeltä kaupunkia

Pääsi takaisin viettämään eläkepäiviään

Hauki ei päätynyt pannulle eikä pakastimeen.

– Annoimme sille mahdollisuuden jatkaa eläkepäiviään. Eihän siitä enää syöntikalana olisi ollut iloa. Kalalla täytyy olla hyvät geenit, kun se on näin isoksi ennättänyt kasvaa. Tehköön vielä paljon poikasia, Pertti Lehto naurahtaa.

Kalastajat olivat poranneet moottorikairalla avannon 20 sentin levyiseksi.

– Yritimme olla pikaisia, että kala ei ehtisi kohmettua. Laitoimme hauen pää edellä menemään. Vähän piti pyrstöpuolelta painaa, että saimme sen luiskahtamaan takaisin Vanajaveteen.

”Jokin iso pelästyttänyt muut paikalta”

Pertti Lehto viettää vaimonsa kanssa eläkepäiviään Haimasen saaressa.

– Tänä talvena on tullut yllättävän vähän kuhaa. Tosi hiljaista on ollut muutenkin. Ehkä jokin iso kala on pelästyttänyt muut paikalta, Lehto naureskelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut