Valtuusto nosti päättäjien palkkioita väärin tiedoin: Viime korotuksesta ei olekaan pitkä aika - Kotimaa - Aamulehti

Valtuusto nosti päättäjien palkkioita väärin tiedoin: Viime korotuksesta ei olekaan pitkä aika

Irene Roivainen (vihr.) väitti virheellisesti, että luottamushenkilöiden palkkioita olisi korotettu vuonna 2008. Tosiasiassa niitä korotettiin vuonna 2012.

21.2.2017 18:10

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina tehdä merkittäviä korotuksia luottamushenkilöiden palkkioihin. Esimerkiksi valtuuston kokouspalkkiot nousevat ensi kesänä 180 eurosta 220 euroon ja valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio nousee 6 000 eurosta 8 000 euroon.

Valtuutetuille annettiin ennen päätöstä virheellistä tietoa.

Valtuustolle perusteltiin, että palkkioita pitää korottaa, koska edellisestä korotuksesta on niin pitkä aika. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja korotuksia valmistelleen työryhmän jäsen, valtuutettu Irene Roivainen (vihr.) sanoivat puheenvuoroissaan valtuustolle, että palkkioita korotettiin viimeksi vuonna 2008.

Tämä ei ole totta. Edellinen kaupunginvaltuusto korotti luottamushenkilöiden kokous- ja vuosipalkkioita kokouksessaan 10.12.2012. Korotukset astuivat voimaan vuoden 2013 alusta. Korotetut palkkiot ovat siten olleet voimassa vain yhden valtuustokauden.

- Ei ole useisiin vuosiin päivitetty näitä palkkioita. Oliko vuonna 2008, kun viimeksi päivitettiin – ja siitä on kulunut pitkä aika, Ikonen totesi.

- Kuten pormestari tuossa viittasi, luottamushenkilöiden palkkioita ei ole korotettu sitten vuoden 2008, jatkoi Roivainen.

”Todella harmittaa”

Palkkioiden korotusta valmisteli työryhmä, johon kuului valtuutettuja, jotka eivät ole ehdolla kevään kuntavaaleissa.

Irene Roivainen sanoo, että työryhmän käsitys oli, että palkkioita on korotettu viimeksi vuonna 2008. Työryhmä sai Roivaisen mukaan aineistoa muiden kaupunkien palkkioista, mutta ei edellisiä päätösasiakirjoja.

- Meidän toimintamme on ollut lepsua, Roivainen sanoo.

- Ryhmä teki kotiläksyt huonosti.

Hän pitää tilannetta nolona.

- Päätös on tehty väärän tiedon varassa. Se on tosiasia. Tämä todella harmittaa, Roivainen sanoo.

Pormestari Ikonen pahoittelee antamaansa väärää tietoa.

- Tällaista ei saisi tapahtua, Ikonen sanoo.

- Olen luottanut saamaani tietoon, enkä ole erikseen tarkistanut asiaa.

Rukan-lomalta tavoitettu valmistelutyöryhmän puheenjohtaja Seppo Salminen (sd.) hämmästyy tiedosta.

- Kerrot minulle täydellisen uutisen, Salminen vastaa.

- Olen nuijalla päähän lyöty.

Salminen sanoo tarkistaneensa tiedon palkkioiden edellisestä korotuksesta asianomaisilta virkamiehiltä.

Esimerkiksi helmikuun alussa julkaistussa Tampereen kaupungin tiedotteessa väitettiin virheellisesti, että Tampereella palkkioita korotettiin viimeksi vuonna 2009. Myös Aamulehden aiemmissa jutuissa on ollut tämä virheellinen tieto.

”En ole itse tutkinut”

Päätösehdotusta luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksista on ollut valmistelemassa päätösvalmistelupäällikkö Tiina Kyöttilä-Vettenranta. Valtuuston maanantain kokouksen esityslistan perusteluissa ei mainita mitään edellisistä korotuksista tai niiden ajankohdasta.

- Valmistelun lähtökohta oli, että pyydettiin vertaamaan kuuden suurimman kaupungin palkkioita. Emme lähteneet valmistelussa vertaamaan siihen, koska on korotettu edellisen kerran. En ole itse tutkinut, koska palkkioita on korotettu viimeksi, Kyöttilä-Vettenranta sanoo.

Palkkioiden korotus hyväksyttiin valtuustossa lopulta äänestyksen jälkeen. Korotetut palkkiot tulevat voimaan vasta kevään kuntavaalien jälkeen, eli ne eivät koske nykyisiä päättäjiä, ellei heitä valita uudelleen päätöselimiin.

Kaupunginvaltuuston kokouspalkkio 180 eurosta 220 euroon.

Lautakuntien ja johtokuntien kokouspalkkiot 130–150 eurosta 180 euroon.

Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio 6 000 eurosta 8 000 euroon.

Valtuuston ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajien vuosipalkkiot 2 000 eurosta 3 000 euroon ja kaupunginhallituksen jäsenten vuosipalkkiot 1 800 eurosta 2 500 euroon.

Tulevan kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajalle maksetaan 5 000 euron vuosipalkkio ja varapuheenjohtajalle 2 500 euron vuosipalkkio.

Johtokuntien puheenjohtajien vuosipalkkio 2 000 eurosta 3 000 euroon.

Näin korotettiin vuonna 2012:

Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio 4 000 eurosta 6 000 euroon.

Muihin vuosipalkkioihin 800 euron korotus.

Valtuuston ja kaupunginhallituksen kokouspalkkiot 132 eurosta 180 euroon.

Lautakuntien kokouspalkkio 110 eurosta 150 euroon.

Johtokuntien kokouspalkkio 110 eurosta 130 euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: