Rahasta leikataan viidennes, ellei asukas ota osaa – Vastaanottokeskus vaatii opintoja ja puhdetöitä - Kotimaa - Aamulehti

Rahasta leikataan viidennes, ellei asukas ota osaa – Vastaanottokeskus vaatii opintoja ja puhdetöitä

Rajd Hasan valmisti aamiaista Tampereen vastaanottokeskuksen yhdessä yhteiskeittiössä.

17.2.2017 20:44

Tampereen vastaanottokeskuksessa on piirteitä, jotka tuovat keskuksen johtavalle ohjaajalle Tommi Helevirralle mieleen kommuunin. Kutakin keittiötä ja pesuhuonetta käyttää 40 ihmistä.

Teemme kierroksen keittiöihin ja kurkkaamme pesuhuoneeseen avoinna olevan oven kautta.

Entiseen turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen toimistotilaan remontoitu keittiö on karuhko yksin turvapaikanhakijoiksi tulleiden miesten kerroksessa. Seuraavassa yhteiskeittiössä tuoksuu juuri paistettu leipä, jota tarjoaa maistettavaksi arabiaa puhuva mies. Hän on leiponut naanleipiä ison kasan.

Arkisten toimien lisäksi asukkailta vaaditaan muutakin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Johtava ohjaaja Tommi Helevirta kertoo, että vastaanottokeskuksen elämä on järjestelmällisempää kuin hätämajoituksen oli. Velvoitteet, oma arki ja osalla työt tuovat elämään arkisen rytmin.

Kieltä ja työtoimintaa

Vastaanottokeskuksessa asukkailla on omien arkitoimien lisäksi velvoittavaa työ- ja opintotoimintaa. Suomen kieltä opiskellaan viikossa neljä tuntia ja lisäksi työtoimintaa on kaksi tuntia. Työtoimintaan kuuluu esimerkiksi siivoamista ja puhdetöitä.

- Toiminta on velvoittavaa. Sen voisi rinnastaa suomalaisen työttömän arkeen. Toiminnassa on aktivointitavoitteet ja velvollisuus tulee sitä kautta, että jos ihminen ei osallistu, häneltä voidaan leikataan osa rahasta, Helevirta kertoo.

Turvapaikanhakijan kuukaudessa saama perusosa on noin 312 euroa.

- Sillä on iso merkitys, jos siitä leikataan 20 prosenttia. Sen motivoiva vaikutus asukkaisiimme on ehkä keskimääräistä isompi kuin niin sanottuihin tavallisiin kuntalaisiin.

Osa käy töissä

Helevirta muistuttaa, että keskuksen elämään vaikuttaa kokonaisuutena paljon se, että vastaanottokeskuksessa asuu myös töissä käyviä ja opiskelevia ihmisiä.

- Lehdenjakajia, partureita, pitseriatyöntekijöitä, koomikoita, muusikoita, Helevirta luettelee ihmisten tekemiä töitä.

Hän huomaa työssäkäynnin toimistossaan siitä, että saatujen palkkatietojen mukaan vähennetään vastaanottorahaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut