Puolustusvoimien komentaja antoi VTV:n tarkastajille väärää tietoa - Kotimaa - Aamulehti

Puolustusvoimien komentaja antoi VTV:n tarkastajille väärää tietoa

Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin kertomus on ristiriidassa hankintatietojen kanssa, jotka Aamulehti pyysi käyttöönsä Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta. Niiden mukaan armeija on tehnyt aktiivisesti kauppaa useiden matkoja tarjonneiden yhtiöiden kanssa vuosina 2014–2015.

10.2.2017 10:30

Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg on antanut väärää tietoa kestitystä tarjonneista yrityksistä Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:lle. Komentaja on kertonut, että hänelle metsästys- ja kalastusmatkoja tarjonneilla yrityksillä ei ole kaupallista yhteistyötä armeijan kanssa.

Todellisuudessa useat näistä yrityksistä ovat tehneet aktiivisesti kauppaa Puolustusvoimien kanssa. Tiedot käyvät ilmi Aamulehden haltuunsa saamista VTV:n sisäisistä muistiinpanoista ja Puolustusvoimien hankinta-aineistoista.

VTV selvitti komentajan matkoja osana laillisuustarkastusta, jossa selvitettiin kymmenien eri valtion virastojen ylimmän johdon toimintaa.

Vuonna 2015 komentaja oli virka-aikana mukana muun muassa Fortumin, UPM-Kymmenen, MetsäGroupin, Fiskarsin, Nokian, Kone Oyj:n ja Nokian Renkaiden kustantamilla metsästys- tai kalastusmatkoilla. Myös finanssikonserni Sampo, sijoitustuotteita ja -palveluita tarjoava United Bankers ja elämysjahteihin erikoistunut Jätkälän Erä Oy tarjosivat komentajalle metsästysmatkan.

Vuonna 2014 kyseisiä matkoja tarjosivat puolestaan muun muassa UPM, sijoitusyhtiö Hermitage, Metsägroup, Nokia, Nammo Lapua Oy, Sako, YIT ja Vaisala.

Tilaisuus esikunnassa

Matkoilla yrityksiä ovat edustaneet usein toimitusjohtajat tai hallitusten jäsenet. Sääasemia markkinoivan Vaisalan tapauksessa kutsuun on merkitty matkan isännäksi myös yhtiön sääliiketoiminta-alueen johtaja.

Valtiontalouden tarkastusviraston muistiinpanojen mukaan Puolustusvoimien pääesikunnassa järjestettiin 25. marraskuuta 2015 tilaisuus, jossa käytiin läpi komentajalle tarjottuja metsästysmatkoja.

Komentaja Jarmo Lindbergin lisäksi paikalla olivat Puolustusvoimista asessori Tuija Sundberg, komentopäällikkö Kim Mattsson ja sisäisen tarkastuksen päällikkö Hans Forsman. VTV:tä tilaisuudessa edustivat tilintarkastusjohtaja Väinö Viherkoski, johtava tilintarkastaja Pontus Londen ja ylitarkastaja Hanna Surakka. Komentajalta kysyttiin tilaisuudessa metsästys- ja kalastusmatkoja tarjonneiden yritysten mahdollisista kytköksistä Puolustusvoimiin.

- Kutsujatahoissa ei ole sellaisia, jotka ovat meillä kaupallisia yhteistyökumppaneita, Lindberg sanoi.

Muutamia kuukausia tilaisuuden jälkeen Lindberg lähetti VTV:lle kestitystä koskevan selvityksen kirjallisena. Sen mukaan komentaja saa tietoa merkittävistä hankintapäätöksistä viikoittain, mutta hän ei tee hankintapäätöksiä.

- Koska lahjusrikkomus voi tulla kysymykseen myös virkamiehen loma- tai vapaa-ajalla saamiin etuihin, on kaikki tilaisuudet kirjattu näkyviin virkamatkoina, Lindberg kirjoittaa VTV:lle.

Selvityksen liitteessä Lindberg toistaa näkemyksensä, jonka mukaan matkojen tarjoajilla ei ole kaupallisia suhteita Puolustusvoimiin. Nammo Lapua Oy:sta komentaja toteaa, että valmistelussa ei ole Nammoon liittyviä hankintakilpailutuksia.

Miljoonahankinnat

Komentajan kertomus on ristiriidassa hankintatietojen kanssa, jotka Aamulehti pyysi käyttöönsä Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta. Niiden mukaan armeija on tehnyt aktiivisesti kauppaa useiden matkoja tarjonneiden yhtiöiden kanssa vuosina 2014–2015.

Puolustusvoimat on hankkinut kyseisinä vuosina Nammo Lapualta yli 30 miljoonalla eurolla muun muassa patruunoita ja kertasinkoja.

Vastaavasti Vaisalalta on ostettu noin 900 000 euroa maksanut sääasema. Rakennuskonserni YIT:ltä armeija on hankkinut 63 500 eurolla kallioreikien porausta sekä rakenne- ja suunnittelupalveluita.

Lisäksi pienemmän mittakaavan hankintoja on tehty Nokialta, Sakolta, Fortumin tytäryhtiöltä, Fiskarsilta ja Nokian Renkailta.

Nammoa lukuun ottamatta Puolustusvoimat ei kertonut tarkkoja hankinta-ajankohtia, minkä vuoksi jahtipäivämääriä ei voi verrata suoraan hankinta-ajankohtiin.

Juttu jatkuu grafiikan alla.

Sakslin ohitti tiedot

Lindbergin matkoja käsitteli VTV:n pyynnöstä myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Aamulehden tietojen mukaan Sakslinilla oli käytössään myös VTV:n muistiinpanot komentajan kanssa käydystä keskustelutilaisuudesta.

Apulaisoikeusasiamies ei kuitenkaan tuonut ratkaisussaan esiin Lindbergin VTV:lle antamaa väärää tietoa.

Syyskuussa julkistetun ratkaisun mukaan asia ei anna aihetta toimenpiteisiin. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä lainvastaista menettelyä. Sakslin ei käsittele ratkaisussaan matkoja tarjonneilta yrityksiltä tehtyjä hankintoja.

- Käytettävissä olevan aineiston perusteella ei voi ottaa kantaa siihen, olisiko johonkin tilaisuuteen osallistuminen synnyttänyt esteellisyyttä tai vaarantanut puolueettomuutta jonkin yksittäisen asian käsittelyssä, Sakslin kirjoittaa ratkaisussaan.

Komentaja Jarmo Lindberg ei halunnut vastata asiaa koskeviin kysymyksiin. Pääesikunnan viestinnän mukaan asia sai päätöksensä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun myötä.

Oikeusasiamiehen kansliaan lähetetyssä lausunnossa Pääesikunta arvosteli VTV:n muistiinpanoja. Pääesikunnan mukaan VTV:n muistiinpanojen perusteella on mahdollista muodostaa ”vääriä tulkintoja” marraskuussa 2015 pidetystä tapaamisesta.

Voit jättää toimittajallemme juttuvinkin täällä. Päivitys 10.2.2017 kello 10:30: Juttuun on lisätty uutisvinkkilomake.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: