Aloita näistä jo tänään – 12 ohjetta parisuhteen vaalimiseen - Kotimaa - Aamulehti

Aloita näistä jo tänään – 12 ohjetta parisuhteen vaalimiseen

7.2.2017 19:13

Perheiden talossa Tampereella järjestetään keväällä neljä parisuhdeiltaa. Iltoihin voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Iltojen tarkoituksena on kutsua ihmisiä pysähtymään parisuhteensa äärelle arkisen kiireen keskellä. Perheiden talon palvelut on tarkoitettu kaikille tamperelaisille lapsiperheille, ja toiminta on perheille maksutonta. Toiminnasta vastaa Tampereen kaupunki, mutta osan palveluista tuottavat yhdistykset ja muut tahot.

Pyysimme illoissa esiintyviltä asiantuntijoilta etukäteismaistiaisia iltojen annista. Miten voi elvyttää ja vaalia rakkautta parisuhteessa?

Projektikoordinaattori Tanja Kallio Tukiparihankkeesta ja työnohjaaja Sami Kallio Parempi avioliitto ry.stä listasivat vinkit toisen tarpeiden huomioimiseen.

1. Omien tarpeiden tunnistaminen on usein vaikeaa. Siksi on hyvä opetella tunnistamaan ne asiat, joita itse tarvitsee ja joita puolisolta odottaa.

2. Tunnistamisen jälkeen tarpeista tulisi kertoa puolisolle. Tämä vaatii usein uskallusta ja luottamusta puolisoa kohtaan. Puolisoilla on oikeus ja velvollisuuskin kertoa toisilleen tarpeistaan, mutta ei kuitenkaan oikeutta vaatia puolisoa täyttämään niitä.

3. Osoita puolisolle rakkautta kuuntelemalla ja kunnioittamalla hänen tarpeitaan selittelemättä niiden merkitystä tai järkevyyttä. Haasta itsesi täyttämään hänen ilmaisemiaan tarpeita, vaikka ne eivät sinusta tuntuisikaan tärkeiltä ja vaikka itse tulistikin toimeen ilman hänen ilmaisemiaan toiveita.

4. Muista antaa puolisollesi ääneen suoraan sanallista myönteistä palautetta. Myönteinen ilmapiiri lähentää ja kannustaa jatkamaan uusien taitojen opettelemista.

Erotyövastaava Kari Viikko Miessakit ry:stä antoi vinkkejä erityisesti miehille:

1. Jos et ole varma, mitä puolisosi ajattelee parisuhteestanne, kartoita parisuhteenne tila viipymättä. Kysy rohkeasti miten puolisosi mielestä parisuhteenne toimii.

2. Puhu! Ota vaikeat asia rohkeasti ja rakentavasti esiin puolisosi kanssa.

3. Jos tunnistat itse tehneesi virheitä, myönnä ne.

4. Älä epäröi hakea ajoissa ulkopuolista apua esimerkiksi perheneuvolasta, seurakunnasta, järjestöistä tai yksityiseltä parisuhdeterapeutilta.

Seksuaali- ja parineuvoja Anne Karhola muistutti vuorovaikutuksen tärkeydestä:

1. Opettele puhumaan.

2. Opettele kuuntelemaan.

3. Opettele keskustelun eri tasoja ja tapoja. Onnellisuudestasi olet itse vastuussa

4. Kerro tarpeesi ja tunteesi myös puolisollesi. Muista kuitenkin, että puolison velvollisuus ei ole tehdä sinua onnelliseksi - usein se kuitenkin on hänen tahtonsa.

Perheiden talossa Tampereella järjestetään keväällä neljä eri teemaan keskittyvää parisuhdeiltaa. Iltoihin voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Parisuhdeiltojen tarkoituksena on kutsua ihmisiä pysähtymään parisuhteensa äärelle arkisen kiireen keskellä. Illat järjestetään klo 17.30-19 Perheiden talossa Tammelassa kerran kuussa.

Perheiden talo sijaitsee Tammelakeskuksessa osana Tammelan lähitoria, osoitteessa Itsenäisyydenkatu 21 B,1 krs (käynti sisäpihan kautta).

Ensimmäinen parisuhdeilta on tiistaina 14.2. teemalla ”Pari asiaa parisuhteesta”. Alustajana tilaisuudessa toimii seksuaali- ja parineuvoja Anne Karhola (Kataja ry).

Tiistaina 14.3. illan aiheena on ”Mies, isä, puoliso - miehen näkökulma parisuhteeseen”, alustajana erotyövastaava ja isätyöntekijä Kari Vilkko (Miessakit ry).

Huhtikuun illassa tiistaina 11.4. puhutaan suhdetarpeista. Tilaisuudessa ovat mukana projektikoordinaattori Tanja Kallio Tukiparihankkeesta ja työnohjaaja Sami Kallio (Parempi avioliitto ry).

Toukokuun tilaisuudessa tiistaina 9.5. aiheena on parisuhde uusperheessä. Tilaisuudessa alustavat ohjaaja Kirsi Työppönen, psykologi Sari Lahtinen ja palveluohjaaja, psykoterapeutti Marianne Katajisto (Tampereen kaupunki).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos