Delfi kuoli jo keskiviikkona – Kouluttaja löysi delfiinin altaan pohjalta puolilta päivin - Kotimaa - Aamulehti

Delfi kuoli jo keskiviikkona – Kouluttaja löysi delfiinin altaan pohjalta puolilta päivin

27.1.2017 15:46

Särkänniemestä Kreikan Attica Parkiin siirretty 37-vuotias delfiini Delfi kuoli eläinpuistossa jo keskiviikkona puolen päivän maissa paikallista aikaa. Paikallinen delfiinien kouluttaja huomasi delfiinin altaan pohjassa. Sukeltajat nostivat Delfin ylös, mutta elvyttämistä ei yritetty, sillä mitään ei ollut enää tehtävissä. Kreikasta soitettiin Suomeen torstaina, jolloin Särkänniemi tiedotti asiasta.

– Kaikki täällä ovat erittäin surullisia, sillä kuolema oli niin odottamaton. Emme voineet tehdä mitään, eläintarhan perustaja Jean-Jacques Lesueur kertoo.

– Viimeisen kerran, kun näin Delfin, se leikki delfiineille tarkoitetuilla leluilla ja sukelteli normaalisti. Mistään ei olisi voinut arvata, että näin tapahtuu.

Lesueur kertoo, että Suomesta Kreikkaan muuttaneita delfiineitä monitoroidaan vielä muuta laumaa tarkemmin, sillä nuoremmilla delfiineillä Leevillä ja Eevertillä on hemokromatoosi eli raudankertymäsairaus. Delfissä ei hänen mukaansa huomattu mitään epätavallista.

Lue myös:

Shown pitää jatkua

Kuolinhetkellä muut delfiinit olivat samassa altaassa Delfin kanssa. Lesueurin mukaan lauma ei reagoinut Delfin kuolemaan.

– Muut delfiinit ovat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Emme ole huomanneet lauman käytöksessä mitään poikkeavaa. Ne tulevat normaalisti syömään ja leikkimään.

Lesueurin mukaan on tavallista, että kun laumaeläin kuolee, osalla lauman jäsenistä saattaa ilmetä jonkinlaista ahdistusta. Tilanne kuitenkin normalisoituu päivässä tai jopa muutamassa tunnissa.

Delfiiniesitysten pitää kuitenkin jatkua, vaikka Delfin kuolema vielä surettaakin työntekijöitä.

– Olen itse surullinen ja niin ovat delfiinienkouluttajammekin.Jouduimme jo keskiviikkoiltapäivänä pitämään delfiiniesityksen, vaikka Delfin kuolemasta oli vain muutama tunti. Se ei ollut helppoa henkilökunnalle.

Surusta huolimatta Delfille ei ole luvassa hautajaisia.

– Meillä ei ole tapana järjestää hautajaisia tai muistoseremonioita eläimille. Eläintä ei pidä inhimillistää liikaa.

Kuolinsyy selviää muutamassa viikossa

Delfin sisäelimiä on jo lähetetty tutkittavaksi Thessalonikin Aristoteles-yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan ja riippumattomiin erikoislaboratorioihin Englantiin. Lesueurin mukaan tarkempaa tietoa kuolinsyystä saadaan luultavasti muutaman viikon kuluessa. Hän ei kuitenkaan usko, että kuolemassa on mitään luonnotonta.

Delfin iäksi oli arvioitu 37 vuotta, mutta ikää ei voida varmuudella todentaa, kun delfiini on pyydystetty luonnosta.

– Se saattoi olla yli 40-vuotiaskin. Monesti, kun vanha eläin kuolee, kyse on usein juuri sydämenpysähdyksestä.

Lesueur ei kuitenkaan ole pettynyt, vaikka yksi delfiini menehtyikin näin pian Kreikkaan siirron jälkeen.

– Näitä asioita tapahtuu. Meillä oli alusta asti tiedossa, että kyseessä on vanha eläin.

Juttua muokattu 27.1. kello 15:43. Poistettu jutusta kohta, jos kerrottiin, että Lesueur ei ole pettynyt Särkäniemen ja Attica Parkin kauppoihin, sillä kyseessä ei ollut kauppa, vaan delfiinien vastikkeeton siirto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut