Tämän talon saadakseen kalustemiljonääri myi kotinsa, mökkinsä ja yrityksensä - Kotimaa - Aamulehti

Tämän talon saadakseen kalustemiljonääri myi kotinsa, mökkinsä ja yrityksensä

Talon julkisivu on marmoriverhoiltu. Tilaa on lähes 600 neliömetriä. Sisältä löytyy useita erikoisia yksityiskohtia.

16.3.2017 11:00

Pronssikurjet katselevat monikerroksisena Pyhäjärven jylhää rantaa viertävää rakennusta Tampereen Ranta-Kaarilassa. Betoninen laituri halkoo talvista vettä erikoiselta näyttävän talon rannassa.

Metsäinen tontti kätkee sisäänsä Tampereen tämän hetken arvokkaimman julkisessa myynnissä olevan talon, Salmelan perheen kodin. Harvinaisen kohteen rakennutti perheelleen Kruunukalusteen perustaja Kauko Salmela yhdessä vaimonsa Anja Salmelan kanssa vuonna 1983.

- Vaikka kyse ei ole Tampereen kaikkien aikojen kalleimmasta julkisessa myynnissä olevasta talosta, se yltää selvästi kärkikolmikkoon, Kiinteistömaailma Ratinan yrittäjä Tommi Luosmala arvioi 3,4 miljoonaa euroa maksavasta harvinaisuudesta.

Talossa on käytetty rakennusmateriaaleina esimerkiksi onyxia, marmoria ja alabasteria. Talo on valettu betonista. Erityisen kokonaisuudesta tekee rakennusmateriaalien lisäksi se, että sisällä on käytetty sellaisia käsintehtyjä ratkaisuja, joita ei varmasti löydy muualta.

Katso videolta, miltä harvinaisessa arvotalossa näyttää sisällä:

Luosmala sanoo, että rakennus haluttiin julkiseen myyntiin näkyvyyden vuoksi. Myyntioperaatio ei välttämättä ole ohi heti. Ilmoitus rakennuksesta julkaistiin tiistaina. Keskiviikkopäivään mennessä kyselyitä ei ollut tullut. Talon näytöt järjestetään yksityisesti.

- Halusimme rakennukselle sen ansaitsemaa kansainvälistä näkyvyyttä. Ostaja voi hyvinkin olla muualta kuin Suomesta. Tällaisen kohteen myyntiaika voi olla lyhyt tai hyvinkin pitkä. Viikossa tällaisia toki harvoin myydään, sillä tämän luokan kauppa on suuri kenelle hyvänsä. Arvokohteen tyypillinen ostaja on yrittäjä, urheilutähti, viihdetaiteilija tai suuren yrityksen johtoryhmän jäsen. Hekin ovat silti tavallisia ihmisiä ja kodin ostamisessa mietitään samoja asioita kuin meillä muillakin: toimivuutta perheen arjessa ja käytännön elämässä, Luosmala arvioi.

- En ole kymmenen vuotta kestäneen urani aikana käynyt koskaan tuollaisessa rakennuksessa – ja tuskin koskaan enää käyn, Luosmala sanoo.

”Kyllä täällä ovat lapset voineet temmeltää”

Kun talossa on patsaita, kultaa ja arvoesineitä, voivatko siellä lapset temmeltää? Kauko ja Anja Salmelan poika, Kruunukalusteen toimitusjohtaja Kai Salmela, naurahtaa kysymykselle ja toteaa, että kyllä suvun lapsenlapset ovat voineet vipeltää talossa niin kuin lapset muissakin kodeissa.

- Talo on ollut koti ihan siinä kuin kenen tahansa koti. Siellä on juhlava edustuspuoli ja arkikäytössä olevat huoneet, eivätkä kaikki tilat ole olleet käytössä päivittäin.

Kun kodissa on 9 huonetta ja lähes 600 neliötä, löytääkö sieltä muita perheenjäseniä kotiin tullessaan?

- Elämä kodissa muodostui lopulta vain osaan taloa. Siihen pariinsataan neliöön sisältyivät makuuhuoneet, keittiö, terassi ja arkiolohuone. Lisäksi lastenlapset toivat kavereitaan uimaan altaalle.

Kai Salmela oli talon valmistuessa parikymppinen ja opiskeli Helsingissä. Hänellekin tehtiin taloon oma huone, mutta perheen neljästä lapsesta vain kaksi nuorinta ovat todella asuneet talossa.

- Muutin myöhemmin asumaan talon lähelle, joten vietin esimerkiksi kesäisin paljon aikaa talon rannalla.

”Myyminen on haikeaa”

Kai Salmela myöntää, että talon myyminen on haikeaa, koska siihen liittyy paljon muistoja.

- Nyt kun kysyt, tulee tippa silmään, hän hymähtää ja kuvailee talon olleen suvun keskuskoti, jossa on vietetty joulut, syntymäpäivät ja muut perhejuhlat. Juhlissa ovat laulaneet muun muassa Seppo Hovi ja Jaakko Ryhänen.

- Voin kuvitella, että äidille talon myyminen on vielä isompi asia, koska hän on isän kanssa rakentanut ja kalustanut tämän kodin.

Kai Salmelan äiti on asunut talossa yksin sen jälkeen, kun Kauko Salmela kuoli vuonna 2009.

- Talossa on liikaa tilaa hänelle. Hän on nyt löytänyt itselleen uuden kodin. Nyt ihmettelemme, mihin panemme kaikki talon kalusteet.

Kun tekee graniitista, kaikki pysyy paikoillaan

Kun Ranta-Kaarilan taloa suunniteltiin ja rakennettiin, Kauko Salmelalla oli talosta selkeä näkemys, eikä perheen lapsilla ollut talon arkkitehtuuriin ja sisustusratkaisuihin sanomista.

- Talon piti olla ulkoa moderni, sisältä klassinen.

Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Savolainen&Torvikoski Oulusta. Talo on valettu betoniin niin, että jokainen antura on kalliossa kiinni. Kai Salmela arvelee talossa käytetyn niin paljon marmoria, alabasteria ja muita luonnonkiviä siksi, että hänen isänsä omisti tuolloin puolet italialaisesta huonekalutehtaasta. Tehtaan italialaisilla omistajilla oli kontaktit kivilouhokseen, joten Kauko Salmela sai materiaalit järkevään hintaan. Hän arvosti luonnonmateriaaleja.

- Isä ajatteli, että kun tekee kaiken graniitista ja aidoista kivistä, kukaan ei voi vuosikymmentenkään jälkeen sanoa, kuinka kauan materiaalit ovat olleet paikoillaan.

Sohvakalustolla on erikoinen tarina

Talon kalusteiden joukossa on yksi erityinen kaluste: eräs sohvakalusto.

Kaluston on tehnyt sen samaisen italialaisen huonekalutehtaan perustaja, jossa Kauko Salmela oli osakkaana. Ikääntynyt perustaja oli taitava koristeveistäjä. Kun Kauko Salmela lähetti miehelle Suomesta koiran, mies teki hänelle kiitokseksi sohvakaluston. Kalustoa koristavat koiran kuvat.

- Koirasta tuli miehelle hyvin rakas. Kun tämä mies kuoli, koira jäi samana päivänä auton alle.

Nokia ei antanut tehdä taloa Vihnusjärven rantaan

Ennen kuin Salmelat rakensivat talon Ranta-Kaarilaan, heillä oli paritalo Nokian Kehossa. Tämäkään talo ei ollut aivan tavanomainen, sillä vuonna 1962 tehdyssä talossa oli ulkouima-allas.

- Se oli jonkinmoinen silmätikku siellä rintamamiestalojen keskellä, Kai Salmela toteaa.

Hänen isänsä Kauko Salmela olisi halunnut rakentaa perheelleen talon Nokian Vihnusjärven rantaan, jossa perheellä oli kesämökki, mutta Nokian kaupunki ei myöntänyt lupaa. Näin ollen Salmela otti yhteyttä Tampereen kaupunkiin ja teki talon Ranta-Kaarilaan.

- Saadakseen rahat unelmansa toteuttamiseen isä myi Nokian omakotitalon, Vihnusjärven kesämökin ja erään omistamansa yrityksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut