Kaipaatko lukijoita blogillesi? – Tässä tehokkaat keinot: tähtibloggaajat paljastivat suosion salat - Kotimaa - Aamulehti

Kaipaatko lukijoita blogillesi? – Tässä tehokkaat keinot: tähtibloggaajat paljastivat suosion salat

Hyvä blogi vie lukijan myös paikkoihin, joihin olisi vaikea päästä itse.­

23.1.2017 18:39

Tutki

Tee taustatutkimusta. Säästä lukijasi tältä työltä. Hyvä blogi on hyödyllinen.

Ymmärrä aseesi

Mikä juuri sinussa on aitoa ja ainutlaatuista? Minkä juuri sinä osaat hyvin? Matkustatko lasten kanssa, etsitkö urheilumahdollisuuksia, pelkäätkö jotakin? Käytä vahvuuksiasi erottuaksesi.

Älä luovuta

Bloggaajan alkutaival on täynnä torjuntaa ja huomiotta jättämistä. Älä lopeta, vaan jatka sisukkaasti eteenpäin. Ovet aukeavat vielä.

Diana Bancale ikuistaa poroa blogiinsa Nuuksiossa.­

Koveta nahkasi

Älä ikinä ota negatiivista palautetta henkilökohtaisesti.

Viimeistele

Kokeneella bloggaajalla kuluu koko ajan yhä pidempi ja pidempi aika yhden valmiin tekstin aikaansaamiseen. Viimeistele ja hio myös vanhoja tekstejäsi.

Valokuvaaminen on olennainen osa bloggaajan työtä.­

Ole aito

Anna persoonallisuutesi näkyä blogissasi. Jos olet murrealueelta, anna murteesi näkyä. Jos kiroilet, kirjoile rauhassa.

Opi ja kehity

Älä koskaan lakkaa kehittymästä. Käy koulutuksissa, lue kirjallisuutta, tutki menestyviä blogeja. Erilaiset work shopit antavat paljon.

Tutki arkistoasi

Muokkaa ja parantele myös vanhoja tekstejäsi. Googlen aikana mikä tahansa postauksistasi voi olla lukijan ensimmäinen, jonka perusteella hän päättää seuraamisesta.

Innostu ja ihmettele. Globalhelpswapin Karen Sargent näyttää, kuinka otetaan selfie poron kanssa.­

Pysy ajassa

Netin maailma on nopea ja trendit vaihtuvat nopeasti. Pidä tyylisi, mutta ole valmis oppimaan koko ajan uutta. Käytä uutta tekniikkaa.

Älä kopioi

Jos sinulla ei ole omaa sanottavaa, et tarvitse blogia. Kopioiminen on tylsää, hauskempaa on luoda uutta. Se ei tarkota, ettei mallioppiminen olisi hyvästä.

Usko tietoon

Pelkkä fiilistely ei kanna kauaksi. Lisää matkakirjoituksiin varmistettua faktaa. Alalla on jopa bloggaajia, jotka tekevät matkapostauksia paikoista, joissa eivät oikeasti ole käyneet. Se on huijausta ellei asiaa suoraan kerro tekstissä.

Tee taustaselvityksiä

Kun tunnet tulevan kohteesi hyvin jo ennen matkaa, voit löytää siellä nopeasti parhaat paikat. Ota kontaktia reippaasti myös viranomaisiin, sillä heiltä löytyy paljon vinkkejä ja mahdollisuuksia auttaa.

Unohda itsesi

Älä ikinä keskity blogissa pelkästään omiin tunnelmiisi. Et ole pääosassa. Nosta lukijasi tähdeksi.

Tee suunnitelma

Jos sinulla ei ole selkeää ajatusta siitä, mitä teet, olet tuuliajolla. Bisnessuunnitelma auttaa päätösten teossa ja neuvotteluissa muiden kanssa.

Tutustu lukijoihisi

Analysoi kaikkea mahdollista blogistasi saatavaa dataa. Keitä ovat lukijasi? Mistä he pitävät? Mitä kautta he tulevat sivullesi ja missä he asuvat? Mitä haluaisit näyttää juuri heille?

Unohda haihattelu

Vaikka bloggaaminen voi kuulostaa unelmaelämältä, se on todella rankkaa. Tuloja ei alussa ole nimeksikään, joudut tekemään valtavasti työtä ja ala on äärimmäisen kilpailtu. Sinnikkyys kuitenkin palkitaan.

Derek Freal on tottunut kylmään, vaikka matkaileekin useammin lämmössä.­

Anna itsellesi aikaa

Moniin yhteisöihin ei edes valita mukaan ennen noin kolmen vuoden bloggaajahistoriaa. Koska bloggaamisen aloituskynnys on matala ja kuka tahansa voi päästä alkuun, menestyjät löytyvät heistä, jotka kehittyvät enemmän kuin muut ja joiden blogi ei uuvu ja pääty alkumetreille.

Keskity

Jos kirjoitat esimerkiksi vain perhokalastajille, lukijamääräsi ei tarvitse olla valtava. Voit olla juuri tuon alan ykkösnimi.

Tara Povey kirjoittaa blogia nimeltä WhereisTara?­

Katso tästä WhereisTara? -blogin kirjoittajan Tara Poveyn haastattelu bloggaajan arjesta. Tara valitsee instagram-kuviinsa värikkäitä otoksia ja ottaa satoja valokuvia päivässä. (Juttu jatkuu videon alla.)

Rentoudu

Jos olet liian hädissäsi lukijamäärien suhteen, joudut selviytymismoodiin eli epätoivoon. Alat tehdä vääriä ratkaisuja ja tunnelmasi välittyy kireytenä ja epäaitoutena myös blogistasi.

Älä huijaa

Älä missään tilanteessa pidä lukijoitasi tyhminä. He huomaavat vedätykset ja myös tökeröt markkinointiyritykset jo tekstisi sävyn muutoksista.

Ole tuore

Lukijoidesi enemmistö ei pysy samana. Ihmiset tulevat ja menevät. Pidä siis tekstisi lähestyttävinä ja hyödyllisinä sekä uusille, että vanhoille lukijoille.

Päivitä

Lisää uutta materiaalia vanhoihin postauksiin, varsinkin jos käyt samassa kohteessa uudelleen. Kaiken tekeminen kahteen kertaan ei ole järkevää. Aikajärjestyksen sijaan voit suosia aihejärjestystä.

Älä jää unelman pauloihin

Jos näet menestyviä bloggaaja, jotka käyttäytyvät kuin diivat, älä mene leikkiin mukaan. Nöyryys ja ystävällisyys ovat parhaita valtteja alalla. Moni blogiyhteistyötä etsivä yritys ei halua palkata itseään edustamaan diivaa ihmistä, koska se tietää riitoja ja negatiivista mainetta koko yritykselle.

Verkostoidu

Bloggajien maailmassa on tunnettava oikeat ihmiset ja kuuluttava yhteisöihin. Niihin pääsee vain ystävystymällä, verkostoitumalla ja tutustumalla. Jos olet aloittelija, ei silti ole viisasta hyökätä menestyneen bloggaajan kimppuun jatkuvine kysymyksinesi ja avunpyyntöinesi. Tutut normaalin kanssakäymisen säännöt pätevät myös tällä alalla.

Usko itseesi

Jos vielä nämä ohjeet luettuasi tunnet palavaa halua kirjoittaa ja kuvata blogiasi, olet oikealla alalla. Jatka vaan.

Jutun ohjeet antoivat Suomen vierailullaan kansainväliset matkabloggaajat Veronika Tomanova, Tara Povey, Diana Bancale, Derek Freal, Paul Farruggia, Karen Sargent, Deniz Tarhan ja Nicholas Montemaggi sekä Laura Santanen.

Useimmat bloggaajat ovat oman bloginsa lisäksi aktiivisia myös Facebookissa, Instagramissa ja Snapchatissa. Näin he myös markkinoivat blogiaan.

Tähän juttuun hastatellut bloggajat viettivät päivän ulkoilupäivän Espoon Nuuksiossa ja julkaisivat sieltä kuvamateriaalia. He käyttivät muun muassa hastageja #finland, #visitespoo, #nuuksio, #winterespoo, #summerespoo ja #nbefinland.

Bloggajien työ on usein voimia vievää, eikä pelkkää glamouria.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?