Tamperelainen lääkäri kerskui tietävänsä, mitä Raisa Räisäselle tapahtui – joutui itse epäillyksi - Kotimaa - Aamulehti

Tamperelainen lääkäri kerskui tietävänsä, mitä Raisa Räisäselle tapahtui – joutui itse epäillyksi

Armonkallion aukio kuvattuna toisessa yhteydessä tasan vuosi Räisäsen katoamisesta lokakuussa 2000.

4.1.2017 13:16

Humalaisen tamperelaislääkärin puheet naisystävälleen tekivät hänestä epäillyn Raisa Räisäsen katoamistutkinnassa vuonna 2006. Keskusrikospoliisi ei juuri kommentoi asiaa, mutta Aamulehti sai uutta tietoa tutkintahaaran yksityiskohdista käräjäoikeuden julkisista pakkokeinoasiakirjoista.

Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta 16. lokakuuta 1999 kello 23:n jälkeen. Lokakuussa 2000 eräs tamperelaisnainen alkoi seurustella kolmikymppisen tamperelaislääkärin kanssa. Lääkäri työskenteli tuolloin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Huhtikuussa 2001 nainen huolestui lääkärin puheista. Naisen mukaan hänen miesystävänsä oli tuolloin katsonut tapansa mukaan väkivaltavideoita, kun puheeksi oli tullut Raisa Räisäsen katoaminen.

Naisen mukaan lääkäri kertoi ylpeilevään sävyyn, että hän tietää, mitä Räisäselle tapahtui. Mies myös kertoi, että Räisästä ei koskaan löydetä ja että juttuun on sekaantunut henkilöitä, joiden ei ikinä uskoisi sekaantuneen siihen.

Nainen alkoi miehen puheiden perusteella epäillä, että mies itse oli surmannut Räisäsen.

Nainen otti yhteyttä poliisiin ja kertoi miehen puheista. Hän kertoi myös, että kyseinen mies oli ”viehtynyt väkivaltaan” ja oli ”maanisen seksuaalinen”. Todistajan mukaan mies nosti hänet kerran seurustelun alussa seinää vasten ja kuristi kurkusta.

Lääkärin puheista on olemassa vain poliisille ilmoittautuneen naisen kertomus, jota ei ole vahvistanut kukaan muu.

Poliisi salakuunteli lääkäriä

Poliisi otti naisen vihjeen vakavasti ja haki loppuvuodesta 2006 Tampereen käräjäoikeudelta (nykyään Pirkanmaan käräjäoikeus) televalvontalupaa ja vähän myöhemmin telekuuntelulupaa miehen puhelinliittymiin.

Pakkokeinohakemus ei perustunut pelkästään naisen kertomukseen. Kertomusta tuki se, että lääkäri asui Armonkalliolla. Se sopi yhteen poliisin tutkintalinjan kanssa. Poliisi piti tuolloin ja pitää yhä mahdollisena, että Räisänen pyrki katoamisyönään keskustasta isänsä luokse Petsamoon ja käveli Armonkallion läpi.

Lääkäri oli ostanut asunnon Armonkalliolta keväällä 1999, mutta muuttanut virallisesti asuntoon vasta helmikuussa 2001. Luottokorttitietojen perusteella näytti kuitenkin siltä, että lääkäri oli ollut Armonkallion laella sijainneessa Pub Hannibalissa Räisäsen katoamispäivänä 16. lokakuuta 1999.

Keskusrikospoliisin teoria oli, että Räisänen oli tavannut lääkärin ja mennyt tämän asunnolle.

Käräjäoikeus myönsi poliisille luvat lääkärin puhelinliittymien salakuuntelemiseen. Poliisi kuunteli lääkäriä noin kuukauden, minkä jälkeen luvat umpeutuivat.

Kirkaisuja Armonkalliolla

Räisäsen katoamisen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo Aamulehdelle, että lääkärin mahdollista osuutta tapaukseen selvitettiin kaikessa hiljaisuudessa. Häntä ei koskaan kuulusteltu.

Salaisessa tiedonhankinnassa poliisille muodostui lääkärin liikkeistä katoamisyönä sellainen kuva, joka ei sopinut Räisäsen katoamiseen kovin hyvin. Häntä ei enää pidetä epäiltynä.

- Katsoimme hänet pois suljetuksi, Tuominen sanoo.

Viime aikoina eniten julkisuutta on saanut teoria siitä, että Räisänen ajoi katoamisyönään taksilla Multisiltaan. Silti poliisi pitää yhä mahdollisena, että Räisänen kulki katoamisyönään Armonkallion läpi. Eräs todistaja on myös kertonut, että hän kuuli katoamisyönä kaksi kovaa kirkaisua Armonkalliolla.

Video: Viimeiset varmat havainnot Räisäsestä

Päihdeongelmainen lääkäri kuoli

Aamulehden tietojen mukaan rikoksesta epäilty lääkäri vaihtoi myöhemmin työpaikkaa ja muutti pois Tampereelta. Vuonna 2013 hän syyllistyi uudessa asuinkaupungissaan tuolloisen naisystävänsä pahoinpitelyyn ja vuonna 2015 hän törmäsi autollaan huumausaineiden vaikutuksen alaisena kiviaitaan. Hän ei loukkaantunut törmäyksessä, mutta häntä vastattiin nostettiin syyte rattijuopumuksesta.

Lääkäri kuoli ennen kuin asiaa ehdittiin käsitellä oikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut