Raisa Räisäsen tapauksen tutkinnasta julki uutta tietoa: Todistaja kuuli kirkaisuja Armonkalliolla - Kotimaa - Aamulehti

Raisa Räisäsen tapauksen tutkinnasta julki uutta tietoa: Todistaja kuuli kirkaisuja Armonkalliolla

KRP sai käräjäoikeudelta luvan Raisa Räisäsen taposta epäillyn telekuunteluun vuonna 2006.

3.1.2017 12:42

Tampereen yö 16. lokakuuta 1999 oli pimeä mutta vilkas. Lauantai-iltana oli tavallisestikin paljon väkeä liikkeellä, mutta nyt kaupungissa järjestettiin vielä EU-huippukokous. Kaupungissa oli paljon ulkomaalaisia vieraita ja myös poliiseja.

Armonkallion kaupunginosa sijaitsee aivan keskustan liepeillä, mutta poissa sen humusta. Sunnuntain puolella yötä Armonkallion Leppäkadulla eräs asukas odotti aamulla alkavaa Formula 1:n Malesian-osakilpailua.

Kilpailu muistetaan siitä, että Mika Häkkisellä oli mahdollisuus varmistaa toinen maailmanmestaruutensa. Kisan kaksoisvoittoon ajoivat Ferrarin Eddie Irwine ja Michael Schumacher. He olivat hetken hylkäysuhan alla, mutta saivat pitää sijoituksensa. Häkkinen oli kolmas.

Kello 2.00–3.00 asukas kuuli kaksi kovaa kirkaisua ulkoa. Niiden syytä ei ole saatu selvitettyä, eikä niistä ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen pitää mahdollisena, että Raisa Räisänen oli katoamisyönään Armonkalliolla. Tämä on yksi teoria muiden joukossa, eikä sitä ole voitu sulkea pois. Poliisi on ottanut mahdollisuuden vakavasti, sillä myös tutkinnassa tehty telekuunteluoperaatio liittyy Armonkallioon.

Naiset kävelivät Armonkallion suuntaan

Useat silminnäkijähavainnot viittaavat mahdollisuuteen, että Raisa käveli Armonkalliolle tai sen läpi.

Yksi silminnäkijä näki Raisan näköisen naisen ylittämässä Hämeensiltaa tumman, itseään lyhyemmän naisen kanssa kello 23 jälkeen. Kaksikko käveli Koskipuiston suuntaan.

Hotelli Tammerin portailla seissyt toinen silminnäkijä kertoo nähneensä samanlaisen kaksikon tulemassa Koskipuistosta noin kello 0.40. Kellonajat ovat silminnäkijöiden muistin varaisia arvioita, ja niissä voi olla virheitä.

Muusikkoa saattamassa olleen pariskunnan nainen on kertonut, että 22.00–24.00 hän näki kaksi naista lähestymässä palolaitoksen suunnasta. Naiset kävelivät Siukolankatua Rautatienkadulle. Toinen naisista oli nuorempi, mutta ikäeron perusteella ei kuitenkaan toisen naisen tytär. Silminnäkijä muistaa ajankohdan siksi, että tuolloin oli hänen anoppinsa 60-vuotispäivä.

Havainnot eivät kuitenkaan pääty Armonkalliolle.

Lapinniemessä Lapinkaari 21:ssä asunut nainen on kertonut poliisille, että hän joi miehensä kanssa aamukahvia sunnuntaiaamuna noin kello 4.30–5.00. Hän näki ikkunasta, kuinka tummiin pukeutunut nuori nainen käveli rakenteilla olevan talon ohi kohti rantaa.

Näiden havaintojen perusteella poliisi on jo vuosia sitten tutkinut Naistenlahden alueen rantoja muun muassa kaikuluotaamalla. Raisan kävelyreitti olisi ollut looginen Kekkosentien ylikulkuun saakka, mikäli hän olisi ollut matkalla isänsä luokse Tampereen Petsamoon.

Poliisi salakuunteli lääkäriä

Pirkanmaan käräjäoikeuden tiedoista ilmenee, että KRP haki loppuvuodesta 2006 Tampereen käräjäoikeudelta televalvontalupaa tamperelaisen lääkärin puhelintietojen tutkimiseen. Lupa annettiin kuukaudeksi ja se ulotettiin takautuvasti vuoden 2006 alkuun. Perusteena oli se, että nelikymppistä miestä oli KRP:n mukaan syytä epäillä Raisa Räisäsen taposta.

Myöhemmin samassa kuussa KRP haki ja sai luvan myös telekuunteluun eli epäillyn puhelimen salakuuntelemiseen. Kun lupa hieman ennen joulua umpeutui, KRP ei enää hakenut uutta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen ei kommentoi telekuunteluoperaatiota. Aamulehden tietojen mukaan lääkäri yhdistyy tutkintaan ainakin asuinpaikkansa takia, sillä hän asui Tampereen Armonkalliolla. On epätodennäköistä, että pelkästään se olisi ylittänyt ”syytä epäillä” -kynnystä. Lääkäri on kuollut jo yli vuosi sitten.

Kun lääkäri sai tiedon kuuntelusta vuonna 2011, hän kirjoitti asiasta Facebook-profiilissaan tuohtuneena. Hän myös antoi asiasta myös nimettömän haastattelun Iltalehdelle.

Video: Täällä Raisa nähtiin viimeisen kerran varmasti

Lapinniemen tutkintalinja

Tiedätkö tai pidätkö mahdollisena, että tiedät jotakin Raisa Räisäsen katoamisesta?

Kerro se poliisille soittamalla numeroon 050 337 8829 tai 0400 973 471.

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi tai mennä lähimmälle poliisiasemalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut