Raisa Räisäsen kännykkä hälytti vielä aamuyöllä – Aamulehti kokosi tapauksen uudet ja vanhat tiedot - Kotimaa - Aamulehti

Raisa Räisäsen kännykkä hälytti vielä aamuyöllä – Aamulehti kokosi tapauksen uudet ja vanhat tiedot

Ennen julkaisematon kuva on samalta minuutilta, jolloin silminnäkijät (kuvassa) näkivät Raisa Räisästä muistuttavan tytön Kuninkaankadulla 16.10.1999.

4.1.2017 12:26

Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustasta lauantai-iltana 16. lokakuuta 1999. Poliisi on pystynyt selvittämään Raisan liikkeet katoamisyönä tarkasti kello 23.00 saakka. Sen jälkeen tiedot alkavat hämärtyä.

Puolenyön jälkeisistä tapahtumista on vain silminnäkijöiden kertomuksista muodostuvia teorioita. Niiden perusteella Raisalle on voinut tapahtua jotakin esimerkiksi Armonkalliolla, jossa kuultiin kaksi kovaa kirkaisua kahden aikaan yöllä.

Keskusrikospoliisin uusin tutkintalinja selvittää mahdollisuutta, että Raisa nousi taksin kyytiin Hämeenkadulla ja ajoi tuntemattoman miehen kanssa Multisiltaan.

Seuraavia tietoja Raisan liikkeistä kello 21.00–23.00 katoamisiltana pidetään varmoina.

Varmaa (21.00–23.00)

Raisa poistui kotoaan Laalahdenkadulta lauantai-iltana. Hän lähti viettämään iltaa samanikäisen naispuolisen ystävänsä luokse Ruotulaan. Kello 21:n jälkeen tytöt lähtivät bussilla keskustaan ja menivät ravintola Casablancaan, joka sijaitsi Hämeenkatu 18:ssa. Nykyään paikalla sijaitsee ravintola Bricks. He saapuivat Casablancaan noin kello 21.30.

16-vuotias Raisa pääsi ravintolaan väärillä henkilöllisyyspapereilla, jotka hän oli lainannut täysi-ikäiseltä tuttavaltaan. Paperit ovat kadonneet Raisan mukana, ja poliisi on etsintäkuuluttanut ne.

Iltalomalla ollut varusmies tanssi Raisan kanssa Casablancassa, mutta varusmiehen oli pian lähdettävä takaisin kasarmille. Poliisi on kuulustellut varusmiehen todistajana.

Raisa oli juonut alkoholia ja oli päihtynyt. Hänen seurassaan olleiden mukaan hän ei kuitenkaan ollut tolkuttomassa humalassa.

Tytöt poistuivat Casablancasta kymmenen aikaan. Raisa soitti viimeisen puhelunsa kello 22.18 poikaystävälleen. Poikaystävä oli kotibileissä Pirkkalassa. Puhelussa Raisa kertoi, että hän yrittäisi saada kyydin Pirkkalaan.

Hieman ennen kello 23:a Raisan ystävä nousi poikakaverinsa kuljettamaan autoon Sokoksen edessä Hämeenkadulla. Autossa olivat Raisan ystävä, kuljettaja ja kaksi poikaa. Kuljettaja päätti, että Raisa ei voi tulla kyytiin, koska autoon ei mahtunut.

Raisa keskusteli hetken ystävänsä kanssa kadulla. Ystävä antoi Raisalle 20 markkaa ja varmisti, että tämän bleiserin taskussa oli kännykkä, jonka akussa oli virtaa. Kaverukset sopivat, että he soittelevat myöhemmin illalla.

Raisa siirtyi Hämeenkadun ylitse takaisin Casablancan puolelle, ja autoseurue lähti ajamaan Huittisten seurahuoneelle.

Lämpötila oli +4 astetta. Tuulta ei ollut nimeksikään, ja sää oli poutainen.

Video: Viimeiset tiedot Raisasta ja hänen kännykästään

Varmat tiedot vähentyvät, kun kello lähestyy puolta yötä. Poliisi pitää todennäköisenä, että seuraavat havainnot ovat Raisasta.

Todennäköistä (23.00–24.00)

Ruusuja kaupitteleva opiskelija näki kello 23.00–24.00 välisenä aikana Raisan näköisen tytön Hämeenkadulla KappAhlin edessä. Ruusukauppiaan mukaan tyttö keskusteli 2–4 nuoren kanssa. Poliisi ei ole tavoittanut silminnäkijän tarkoittamia nuoria. Ruusunmyyjä näki myöhemmin saman tytön kävelevän Kuninkaankatua pohjoiseen.

Kello 23.53 tamperelaispariskunta oli palaamassa ravintola Kaksista kasvoista Kauppakadulta, kun he kiinnittivät huomiota nuoreen tyttöön. Kevyesti pukeutunut tyttö käveli nopein askelin Kuninkaankatua pohjoiseen Kauppakadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella. Poliisi on löytänyt pariskunnan valvontakameran tallenteelta ja pystynyt selvittämään havainnon tarkan ajan.

Toinen todistaja on kertonut, että hän tanssi samana iltana Tampereen seurahuoneella puolen yön aikaan Raisan näköisen tytön kanssa. Miehen mukaan tyttö oli ravintolan asiakaskuntaan verraten hyvin nuori ja hänen kätensä olivat ”aivan jäässä”.

Mies haki tyttöä tanssimaan ja tanssi hänen kanssaan kaksi tanssia. Myöhemmin mies etsi tyttöä ravintolasta, mutta ei enää löytänyt tätä.

Animaatio: Viimeiset havainnot Raisasta

Varmaa (0.00–1.00)

Raisan ystävä kävi autoseurueen kanssa Huittisissa, mutta he eivät viipyneet Huittisten seurahuoneella kauan. Seurue palasi Tampereelle aamuyön puolella.

Ystävä soitti Raisalle matkalta puolen yön jälkeen, ja antoi puhelimen soida pitkään. Raisa ei vastannut. Noin viiden minuutin kuluttua ystävä soitti Raisalle uudelleen ja antoi puhelimen hälyttää hetken. Sitten hän lopetti puhelun ja ajatteli, että Raisa soittaa varmasti takaisin, kun näkee numeron. Ystävä ajatteli, että Raisa on mennyt yöbussilla kotiin.

Raisa ei soittanut.

Aamulla Raisan äiti soitti tyttärensä puhelimeen. Puhelin ei enää hälyttänyt, vaan puhelu meni suoraan vastaajaan.

Tieto asiasta ei ole poliisille uusi. Julkisuudessa on kuitenkin aiemmin kerrottu, että puhelin olisi ”vaiennut” kello 22.18.

Raisan kännykkä oli Nokia 2110i. Tutkinnan alkuvaiheessa kerrottiin virheellisesti, että puhelin olisi ollut toisenlainen. Raisa oli kuitenkin hieman ennen katoamistaan hankkinut 2110i:n. Kännykkää ei ole löydetty, ja poliisi on etsintäkuuluttanut sen.

Raisan kännykkä oli tällainen tai musta Nokia 2110i.

Mahdollista (23.00–0.30)

Kello 23.00 alkaen Raisan liikkeistä on useita eri mahdollisuuksia. KRP on tutkinut esimerkiksi lukuisia erilaisia autovihjeitä. Kuuluisin on museoauto, johon Raisan epäiltiin nousseen. Vihjettä ei ole suljettu pois, mutta kaikki voitava sen selvittämiseksi on KRP:n mukaan tehty.

Tällä hetkellä poliisi keskittyy linjaan, jonka mukaan Raisa saattoi ajaa ulkomaalaistaustaisen miehen mukana Multisiltaan.

Nykyään eläkkeellä oleva tamperelainen taksikuski kertoi kesällä 2015 poliisille, että hän otti katoamisyönä kyytiin Raisan tuntomerkkeihin sopivan nuoren naisen Hämeenkadulla noin kello 23.00–24.00. Kuljettaja muistaa, että ajankohta oli ennen baarien sulkeutumisesta aiheutuvia taksijonoja.

Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro tarkkaa paikkaa, mutta kyyti alkoi taksitolpalta Hämeenkadulta.

Kuljettajan mukaan kyyti jäi hänen mieleensä, sillä sen alku oli poikkeuksellinen. Nuori nainen istui taksin etupenkille. Hänen seurassaan oli eteläeurooppalaisen tai turkkilaisen näköinen mies, mutta mies ei heti istunut taksiin.

Taksin taakse ajoi auto, joka oli mahdollisesti japanilainen. Ulkomaalaismies meni auton hanttimiehen puoleiselle ikkunalle ja jutteli sisällä olevan kanssa. Samaan aikaan taksissa nuori nainen sanoi kuljettajalle jotakin sen tapaista kuin ”mitenköhän minulle käy”. Kuljettaja tarjoutui viemään naisen kotiin, mutta tämä ei halunnut.

Ulkomaalaismies tuli takaisin ja istui taksin takapenkille. Tämän jälkeen taksissa ei enää keskusteltu.

Animaatio: Taksimatka Multisiltaan

Poliisi on myös kiinnostunut Hämeenkatu 16:ssa sijainneen kebabpaikan työntekijöistä, sillä joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan jotkut heistä olisivat öisin nousseet Multisiltaan menevään bussiin. Aamulehden tietojen mukaan ravintolan omistaja ei ole koskaan asunut Multisillassa.

KRP on Multisillan alueen maantieteen ja kriminaalipsykologisten tutkimustulosten perusteella pohtinut, mille alueille tekijä todennäköisesti kätkisi ruumiin, jos hän olisi tehnyt henkirikoksen Multisillassa. Poliisi on saanut alueen asukkailta vihjeitä kaivamisen jäljistä metsiköissä. Ne on tarkistettu ruumiskoirien avulla, mutta mitään ei ole löytynyt.

17 vuotta selvittämättä olleen tapauksen voi todennäköisesti enää selvittää uusi ratkaiseva vihje, tunnustus tai silkka sattuma. Tapauksen mystisyyttä kuvaa se, että poliisi ei ole varma edes siitä, että kyseessä on rikos.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo, että henkirikostutkinta liittyy lähinnä katoamisen poikkeuksellisiin olosuhteisiin. Raisan taustassa ei ole mitään, mikä selittäisi katoamista. Olosuhteet ovat poikkeukselliset, kun tällainen nuori katoaa kaupungin keskustasta jälkiä jättämättä.

Olosuhteet eivät kuitenkaan sulje pois tapaturman mahdollisuutta.

Päivitys: Jutussa on julkaisun jälkeen muun muassa muutettu videon otsikkoa ja muutettu sanamuoto ”puolenyön jälkeen” muotoon ”aamuyön puolella”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut