Mitä mieltä olet? Suomi julkaisi tällaiset juhlarahat sadan vuoden kunniaksi - Kotimaa - Aamulehti

Mitä mieltä olet? Suomi julkaisi tällaiset juhlarahat sadan vuoden kunniaksi

3.1.2017 9:50

Suomi on tänään tiistaina julkaissut juhlarahat sadan vuoden itsenäisyyden kunniaksi.

Valtiovarainministeriö päätti julkaista kultaisen nimellisarvoltaan 100 euron ja hopeisen nimellisarvoltaan 10 euron Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan.

Kultaraha on ensimmäinen kokkolalaissyntyisen, nykyään Helsingissä asuvan Simon Örnbergin, 31, suunnittelema juhlaraha.

Suomalaiseen kultaan lyödyn juhlarahan arvopuoli hahmottaa mosaiikkimaisesti Suomen karttakuvan. Tunnuspuolen graafinen kaavio kuvaa maamme väkilukua jokaisena itsenäisyyden vuotena.

- Kultaraha on minulle tärkein työni tähän mennessä. Sen suunnittelu on oma panostukseni itsenäisyyden juhlimisessa. On hienoa, että juhlaraha lyödään suomalaiseen kultaan ja sen pakkaus on myös suomalainen, teollisen muotoilun ja arkkitehtuurin parissa työskentelevä taiteen maisteri Örnberg toteaa.

Hopearahan ovat suunnitelleet peruskoululaiset Saara Peltomäki (tunnuspuoli) Jyväskylästä ja Jennifer Tuomisto (arvopuoli) Turusta. Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin peruskouluikäisille suunnattu kilpailu. Molemmat nuoret suunnittelijat yllättyivät voitostaan.

Jyväskylässä Kilpisen yhteiskoulussa opiskeleva Peltomäki kertoo, että juhlarahoja suunniteltiin yhdessä kuvaamataidon tunnilla.

- Keskellä suunnittelemani hopearahan tunnuspuolta on Suomi, jota ympäröivät puun vuosirenkaat. Ne symboloivat itsenäisyyden vuosia, Peltomäki kertoo.

Turussa opiskeleva Jennifer Tuomisto sai idean työhön heti.

- Ehdotukseni syntyi tunnissa. Suunnittelemallani hopearahan arvopuolella on kaksi toisiaan puristavaa kättä – musta ja valkoinen. Tällä halusin kuvastaa sitä, että Suomi ei ole rasistinen maa. Jos joku ei vielä hyväksy sitä, että on erilaisia ihmisiä, niin nyt viimeistään hyväksyy kun se on juhlarahaan lyöty, Tuomisto sanoo.

Virallisen maksuvälineen asema

Valtiovarainministeriön asetus antaa juhlarahoille virallisen maksuvälineen aseman Suomessa, mutta harva varmaan maksaa niillä, koska ostettaessa ne maksavat nimellisarvoaan enemmän.

Kultarahan myyntihinta on 529 euroa. Suomen Rahapaja löi Itsenäinen Suomi 100 vuotta -kultarahasta myös 100 kappaleen numeroidun erikoiserän, joka myytiin ensimmäisenä ennakkomyyntipäivänä loppuun. Numeroidun kultarahan hinta on 600 euroa.

Hopeisen Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahan myyntihinta on 38 euroa.

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -juhlarahoja voi ostaa Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Kultaisen juhlarahan kultapitoisuus on 917. Kultarahojen enimmäislyöntimäärä on 3 000 kappaletta.

Juhlarahan halkaisija on 22 mm ja paino 5,65 g.

Laadultaan juhlaraha on viimeistelty peilikiiltoiseksi.

Hopeisissa juhlarahoissa on hopeaa suhteessa Ag500/1000, niiden halkaisija on 28,5 millimetriä ja paino 10 grammaa.

Hopearahojen enimmäislyöntimäärä on 10 000 kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat