Acuta pullistelee flunssa-aallon takia: ”Pitkin käytäviä on potilaita, sängyt eivät meinaa riittää” - Kotimaa - Aamulehti

Acuta pullistelee flunssa-aallon takia: ”Pitkin käytäviä on potilaita, sängyt eivät meinaa riittää”

Taysin ensiapu Acutassa on ollut ruuhkaa joulun jälkeen influenssa ja muiden hengitystieinfektioiden takia.

29.12.2016 19:42

Aikaisin alkanut influenssakausi ja muut hengitystieinfektiot ovat ruuhkauttaneet Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) ensiapu Acutan äärirajoille joulun välipäivinä. Jonotusajat ja hoitoon ja tutkimuksiin kuluvat läpimenoajat ovat tällä viikolla venyneet jopa tunneilla. Myös vuodepaikat ovat olleet ääriään myöten täynnä.

- Pitkin käytäviä on ollut potilaita viimeiset pari päivää ja viime viikollakin. Sängyt eivät meinaa riittää. Potilaita on viety sairaalassa sinne, missä on tilaa ja hoitajia, toteaa ylilääkäri, päivystyksen vastuualuejohtaja Tuuli Löfgren. Löfgrenin mukaan Acutassa on ollut lähes 400 potilasta päivittäin ja potilaita pitkälle yöhön. Lisävuodepaikkoja on jouduttu järjestelemään.

- Potilasmäärät ovat olleet huippulukemissa, mutta myös vaivojen laadulla on merkitystä. Nyt on ollut paljon iäkkäitä sänkyä tarvitsevia hengitystieinfektiopotilaita. Viime yönä meillä oli 25 potilaan tarkkailuosastolla 30 potilasta, ja jo aiemmin osastolle oli lisätty neljä paikkaa, kertoo Löfgren.

Tuplamiehityskään ei ole vähentänyt ruuhkaa

Ruuhkaa Acutassa on pahentanut se, että jatkohoitopaikkoja on huonosti vapaana Pirkanmaan terveyskeskuksissa. Kun jatkohoitoon siirtyminen takkuaa, on myös Taysissa tavallista vähemmän potilaspaikkoja käytettävissä.

- Se hidastaa kaikkien potilaiden hoitoa. Soitin tänään läpi terveysasemia ja kaikki kertoivat olleensa kuormittuneita pyhät ja viimeiset päivät, sanoo Löfgren.

Löfgrenin mukaan uusia vuodepaikkoja on järjestelty ja hoitohenkilökuntaa on pyydetty töihin lisäpaikkatarveen takia.

- Iltaisin on ollut tuplamiehitys ja potilaita silti paljon. Ei pyhäaikana missään ole oikein miehitystä varalla.

Jatkohoidon järjestämiseksi on jouduttu ylittämään kuntarajoja Pirkanmaalla. Tampereelta on viety potilaita jatkohoitoon esimerkiksi Orivedelle, Lempäälään ja Pirkkalaan. Tampereella Hatanpään sairaalassa on otettu ylipaikkoja käyttöön.

Joulunajasta odotettiin tavanomaista

Näin pahaan ruuhkaan ei Löfgrenin mukaan osattu varautua etukäteen, koska joulun ja uudenvuoden pyhät sattuivat tänä vuonna viikonlopulle eivätkä terveysasemat siksi olleet useita päiviä kiinni. Joulunajan odotettiin olevan tavanomainen Acutassa, mutta Löfgren ei muista yhtä kiireistä joulua lähivuosilta.

- Terveyskeskuspaikkoja on viime vuosina vähennetty, kun vanhuksia on yhä enemmän avohoidossa. Tällaisina ruuhka-aikoina paikat eivät aina riitä.

Myös influenssakausi on alkanut tänä vuonna tavallista aiemmin. Apulaisylilääkäri Pertti Arvola Taysin infektio-osastolta kertoi viime viikolla Aamulehdelle, että viruksia on jo paljon liikkeellä. Joulukuun aikana influenssalöydöksiä on tehty useita kymmeniä.

Löfgrenin mukaan hoitoon on hakeutunut myös sellaisia iäkkäitä potilaita, jotka ovat ottaneet influenssarokotteen. Rokotteesta huolimatta heillä on todettu influenssa.

Löfgren muistuttaa, että vaikkei influenssa iskisikään, liikkeellä olevat virukset ovat riski esimerkiksi sydänsairauksia sairastaville.

- Näin vuoden pimeimpänä aikana ihmiset ovat väsyneitä ja siksi sairausalttiita.

Kiireeseen varaudutaan ensi viikollakin

Hengitystieinfektioaallon aiheuttaman ruuhkan kestoa on Löfgrenin mukaan vaikea arvioida. Acutassa varaudutaan siihen, että kiire jatkuu vielä ensi viikollakin.

- Toivomme työterveyshuoltojen ja terveyskeskusten tekevän kaiken mahdollisen, jottei potilaita tarvitsisi lähettää sairaalaan. Nuoremmat ihmiset selviävät varmaankin kuumeesta ja ylähengitystieinfektiosta oireiden mukaisin lääkityksin, mutta keuhkosairauksia sairastavilla kunto heikkenee helposti. Ei sellaisessa tilanteessa voi jäädä kotiin, sanoo Löfgren.

Löfgren toivoo ensiavun asiakkailta ymmärtävän, että odotusaika voi venyä ruuhkassa.

- Potilasturvallisuus on pidettävä kunnossa stressaavasta tilanteesta huolimatta. Työssä on vähän asioita, joita voidaan nopeuttaa kiireisinäkään aikoina.

Taysin ensiapu Acutassa hoidetaan äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita potilaita, joiden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään.

Äkillisiä hengitystietulehduksia ja muita kiireettömiä vaivoja hoidetaan pääsääntöisesti omassa terveyskeskuksessa päiväsaikaan.

Poikkeuksia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa yleisvointi äkillisesti alentuu merkittävästi. Tässä tapauksessa on syytä soittaa hätänumeroon 112.

Taysin ensiapu Acuta voi mennä myös silloin, jos oma terveysasema on kiinni ja tarvitsee kiireellistä hoitoa. Jos sairaus ei uhkaa henkeä tai vaadi nopeaa hoitoa, Acutasta saatetaan ohjata toiseen hoitopaikkaan tai kotiin.

Jos epäröit, voit soittaa terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 10023 ja kello 22 jälkeen numeroon 03 311 66411. Neuvonnan sairaanhoitaja antaa hoito-ohjeita, arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa tarvittaessa oikeaan hoitopaikkaan. Tamperelaiset saavat neuvonnasta myös ajan omalääkärille tai sairaanhoitajalle.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut