Pitkä kiista jätteistä Pirkanmaalla – näin se vaikuttaa lietteiden keräämisen vuoden alusta - Kotimaa - Aamulehti

Pitkä kiista jätteistä Pirkanmaalla – näin se vaikuttaa lietteiden keräämisen vuoden alusta

31.12.2016 17:12

Sako- ja umpikaivolietteiden keräys ja kuljetus suuressa osassa Pirkanmaata alkaa ensi vuoden alusta väliaikaisjärjestelyin 15 hankinta-alueella.

Markkinaoikeus päätti 23.12.2016 hylätä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n vaatimuksen hankintapäätöksen täytäntöönpanon sallimisesta.

Tämä tarkoittaa, että Jätehuollon kilpailuttamia hankintoja kaudelle 1.1.2017–30.10.2020 ei voida laittaa täytäntöön ja tehdä varsinaisia sopimuksia ennen kuin Markkinaoikeus on antanut lopullisen päätöksensä koko syksyn kiehuneessa jätekiistassa.

Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo yhtiön tehneen syksyn kuluessa väliaikaisjärjestelyjä, jotta jätehuolto voi jatkua ongelmitta vuodenvaihteen jälkeen, ja kunnes Markkinaoikeus on ratkaissut asian lopullisesti.

Kilpailutuksessa esimerkiksi Mänttä-Vilppulaan ja Ruovedelle valittiin sako- ja umpikaivolietteiden sekä pienpuhdistamolietteiden kerääjäksi ja kuljettajaksi Lassila & Tikanoja, eikä enää paikkakunnan yrittäjiä.

Moni kilpailutuksen hävinnyt urakoitsija piti kilpailutuksen ehtoja liian kovina pienille yrittäjille, ja moni pelkäsi toimeentulonsa loppumista.

Eräs tamperelainen urakoitsija vastusti jätehuollon hankintapäätöstä ja valitti Markkinaoikeuteen, joka antoi päätöksensä jouluaatonaattona. Urakoitsija ei halua nimeään julkisuuteen.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallitus valitsi 30.5.2016 tekemällään hankintapäätöksellä Lassila & Tikanojan Oy:n, Pirkanmaan Betonipumppaus Oy:n, Eerola-Yhtiöt Oy:n ja Pertti Musakka Ky:n tarjoukset eri alueille. Hankinnan arvonlisätön kokonaisarvo on vajaat 3,8 miljoonaa euroa.

Varsalan mukaan Tampereen, Lempäälän, Vesilahden ja Kangasalan hankintapäätös vaihtui syksyllä Eerola-yhtiölle, koska aiemmin päätetylle Lassila & Tikanojalle kalustoinvestointi olisi ollut liian raskas väliaikaisjärjestelyjen vuoksi. Markkinaoikeuden päätöksen ajankohtaa ei voi ennakoida.

Viemäriverkostoon kuulumattomien kiinteistöjen sako- ja umpikaivolietteiden tyhjennykset tilataan Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnissa (lukuun ottamatta Nokiaa) 1.1.2017 alkaen jäteyhtiön asiakaspalvelusta.

Jätekiistaa on käyty myös Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa, mihin useat kunnat valittivat Tampereen yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaoston päätöksestä vuodelta 2013.

Yksi jätekiistan syy on ollut sako- ja umpikaivolietteen tyhjentämisen ja kuljettamisen taksat. Niille esitettiin alun perin tasataksaa mutta palautteen perusteella taksaa muutettiin.

Kuljetusmaksu pysyy ensi vuodesta tasataksana mutta käsittelymaksu perustuu kuntien jäteveden puhdistamoiden lietteen vastaanottohintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?