Mikä ihmeen Kuhmoinen? 10 yksityiskohtaa Pirkanmaan uudesta kunnasta - Kotimaa - Aamulehti

Mikä ihmeen Kuhmoinen? 10 yksityiskohtaa Pirkanmaan uudesta kunnasta

Vuonna 2014 Kuhmoisten kunnan väki oli Suomen toiseksi vanhinta. Kuhmoisten keskusta, Toritie. ­

22.12.2016 8:20

Kuhmoisen toive toteutui myöhään keskiviikkoiltana, kun hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan, että kunta saa liittyä Pirkanmaahan.

Millaisen kunnan Pirkanmaa itselleen saa? Tutustuimme Kuhmoisiin ja keräsimme kunnasta 10 faktaa.

Tällainen on Kuhmoinen:

1. Luonnonkaunis Kuhmoinen on kehuu olevansa vireä mökkikunta eteläisessä Keski-Suomessa. Sijainti on hyvä Jyväskylä-Lahti-Tampere-akselilla työssäkäyville. Kuhmoisista Tampereelle on 83 kilometriä.

2. Avoimia työpaikkoja Kuhmoisten kunnassa ilmoitetaan kunnan sivulla kolme kappaletta: Kuhmoinen hakee projektityönjohtajaa, varhaiskasvatuksen työntekijää sekä sijaisia ruokapalveluihin.

3. Kuhmoisten valtuustossa istuu 21 valtuutettua. Valtuuston puheenjohtaja on Mira Pitkäniemi. Kuhmoisten Sanomien mukaan hän loikkasi viime keväänä keskustapuolueen valtuustoryhmästä kokoomuksen riveihin. Pitkäniemen vaihdoksen jälkeen kokoomuksesta tuli valtuuston suurin ryhmä 7 edustajalla.4. Kuhmoisten opetuksellinen erikoisuus on ratsastuslukio. Kuhmoisten 50-vuotiaan lukion ratsastuslinjalla saa ylioppilastutkinnon suorittamisen ohessa kaksi ratsastustuntia viikossa sekä mahdollisuuden osallistua erilaisille hevoskursseille.

5. Kuhmoisista löytyy myös kultamitalisti. Kuhmoisten sanomien mukaan Puulon Oy:ssä Kuhmoisissa työskentelevä Jaakko Järvi voitti kultamitalin huonekalupuuseppien sarjassa Euroskills 2016-kilpailuissa, joka käytiin Ruotsissa marras-joulukuun vaihteessa.

6. Kuhmoinen saa ensimmäisen päiväkotinsa lähivuosina. Kunnan ensimmäisen päiväkodin rakentamiseen on vuoden 2017 talousarvioon varattu 410 000 euron määräraha ja seuraavalle suunnitelmavuodelle 530 000 euroa. Tähän saakka Kuhmoisissa on ollut tarjolla perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa.

7. Päijänteen rannalla sijaitsevassa kunnassa harrastetaan ahkerasti veneilyä ja purjehdusta. Kotiseutuyhdistyksellä on lahjavaroin hankittu kirkkovene, joka on jäsenten, yhdistysten ja yritysten käytettävissä.

Kuhmoisten keskusta.­

8. Vuonna 2015 Kuhmoisissa oli 615 perhettä. Alle 15-vuotiaiden osuus 2 334 asukkaan väestöstä viime vuonna oli 19,1 prosenttia. Yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä vuonna 2015 oli 41,6 prosenttia.

9. Kuhmoinen kipuilee heikon ensihoidon kanssa. Kunnassa on tällä hetkellä vain perustason ambulanssi, joka ei pysty auttamaan nopean lääkehoidon tarpeessa. Pahimmassa tapauksessa tämä voi merkitä esimerkiksi sydäninfarktipotilaan menehtymistä. Kuhmoisten kunnanhallitus on vaatinut Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä kuntaansa hoitotason ambulanssia.

10. Kuhmoisten halu tulla osaksi Pirkanmaata on ollut kova ja se on harannut maakunta-asiassa vastaan kuin pieni gallialaiskylä, joka ei isompien tahtoon taivu. Vaikka kunnassa on asukkaita vain vähän yli 2 300, adressiin Pirkanmaalle suuntautumisen puolesta kirjoitti syksyllä nimensä 2 500 henkilöä. Kuhmoislaiset taisivat saada allekirjoituksia myös kesäasukkailta, sillä kunnassa on kaikkiaan 3 000 vapaa-ajan asuntoa.

Lähteet: Aamulehden arkisto, Kuhmoisten kotisivut, Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?