Kunnassa reilu 2 300 asukasta, mutta 2 500 kirjoitti nimen adressiin – Kuhmoinen haluaa Pirkanmaahan - Kotimaa - Aamulehti

Kunnassa reilu 2 300 asukasta, mutta 2 500 kirjoitti nimen adressiin – Kuhmoinen haluaa Pirkanmaahan

9.9.2016 11:51

Enemmän kuin jokaisen kuhmoislaisen nimi löytyy perjantaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk) luovutetusta adressista, jossa vaaditaan kunnan sijoittamista osaksi Pirkanmaan maakuntaa.

Kuhmoisissa oli viime vuoden lopussa 2 326 asukasta, mutta adressiin Pirkanmaalle suuntautumisen puolesta on kirjoittanut nimensä 2 500 henkilöä.

Kuhmoislaiset taisivat saada allekirjoiituksia myös kesäasukkailta, sillä kunnassa on kaikkiaan 3 000 vapaa-ajan asuntoa.

Ministeri Vehviläinen totesi adressin luovuttamisen jälkeen Aamulehdelle, että kuhmoislaisten toiveeseen otetaan kantaa sen jälkeen, kun on saatu lausunnot laajasta, maakuntauudistusta koskevasta lakipaketista.

- Aineisto lähti lausunnolle elokuun viimeisenä päivänä, ja aikaa vastaamiseen on kymmenen viikkoa. Otamme kantaa suuntautumisiin marraskuussa, lupaa Vehviläinen.

Myös Jämsä halusi kaupunginvaltuuston äänestyspäätöksellä 26–17 suuntautua Pirkanmaahan, mutta Vehviläinen ei pidä siirtoa itsestäänselvyytenä.

- Yli 21 000 asukkaan Jämsässä suuntautumispäätös ei ollut yksimielinen ja kysymyksessä on Keski-Suomen maakunnan toiseksi suurin paikkakunta. Tilannetta on arvioitava senkin osalta uudelleen, kun lausunnot saadaan.

Kuhmoinen on osa vanhaa Hämettä

Kuhmoisten adressin luovuttivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kimmo Malin, yrittäjä Unto Sarvala, kunnanjohtaja Anne Heusala ja kehittämisasiamies Arto Kummala.

Kuhmoinen on vanhaa Hämettä ja haluaa olla maakuntajaossa osa Pirkanmaan maakuntaa. Vaikka nykyisessä maakuntajaossa Kuhmoinen kuuluu Keski-Suomeen, niin valtioneuvoston päätöksellä kunta on vuoden 2013 alusta ollut osa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä.

Kuhmoislaiset painottivat ministeri Vehviläiselle, että he ovat olleet tyytyväisiä Pirkanmaan palveluihin. Tulevassa maakuntahallinnossa ei saa katkaista toimivia sairaanhoidon palveluita eikä muita toimivia yhteyksiä.

Hallituksen reformiministerityöryhmä linjasi toukokuussa sekä Kuhmoisten että Jämsän osaksi Keski-Suomen maakuntaa. Lopullisen maakuntapäätöksen tekee valtioneuvosto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?