Kuhmoinen on kuin pieni gallialaiskylä – 2300 asukkaan paikkakunta ei hyväksy ministeriön linjausta - Kotimaa - Aamulehti

Kuhmoinen on kuin pieni gallialaiskylä – 2300 asukkaan paikkakunta ei hyväksy ministeriön linjausta

9.6.2016 8:31

Kuin pieni gallialaiskylä, joka ei isompien tahtoon taivu. Sellaiseksi voisi Kuhmoisten kuntaa kuvailla tämän maakunta-asian kohdalla. Reilun 2 300 asukkaan kylä haraa vastaan, vaikka ministeriötyöryhmä on linjannut, että entisen hämäläispitäjän paikka on tiiviisti Keski-Suomessa.

Kuntalaiset vaikuttavat olevan lähes yksimielisesti Pirkanmaan puolella, kunnanvaltuusto oli ainakin aiemmassa päätöksessään. Nyt kunnassa kirjoitetaan nimiä addressiin, jolla ilmaistaan tahto olla osa läntistä naapuria.

Myös pirkanmaalaiset kansanedustajat ovat tuoneet esille sen, että haluavat Kuhmoisten ja Jämsän liittyvän joukkoonsa. Arvata voi, että keskisuomalaiset päättäjät ovat eri linjalla.

- Keskustavetoinen hallitus vetää meitä Keski-Suomeen. Tämähän on selvää politikointia, poliittista kissanhännänvetoa, kuvailee yrittäjä Irma Kallio.

”Pirkanmaa on hyvä päätös, ja sille on vahvat perustelut”

Kallio ja Saara Nuuttila harmittelevat sitä, etteivät ministerit kuuntele kuntalaisia. Etenkin ajatus, että erikoissairaanhoitoa haettaisiin tulevaisuudessa Tampeereen sijasta Kuopiosta, puistattaa monia.

- Kunnalla pitää olla itsemääräämisoikeus, eivät ministerit voi kävellä lain yli, toteaa puolestaan Sohvi Koskinen. Koskinen huomauttaa, että jos eduskunta säätää lain, jolla kunnilta viedään itsemääräämisoikeus, tilanne on toinen.

- Pirkanmaa on hyvä päätös ja sille on vahvat perustelut.

Anni Suomalainen haluaisi, että päätöksenteossa ajateltaisiin pidemmälle kuin tähän päivää.

Kuhmoisten kunnanhallitus päätti maanantaina, ettei kunta osallistu Keski-Suomen sote- ja aluehallintouudistuksen valmisteluun.

Itsemääräämisoikeuden mainitsee myös Eila Unnaslahti, joka kirjoittaa nimensä kirjastossa olevaan addressiin.

- Päätös Pirkanmaasta on tehty.

Yrittäjä Arja Narikka on samoilla linjoilla.

- Jyväskylän suunta on vieras. Jotenkin tuntuu, että aina täällä saa taistella jonkun asian puolesta.

Löytyy Kuhmoisista heitäkin, jotka eivät Pirkanmaalle mieli.

- Ei kunnat voi erikseen sopia, mihin ne haluavat kuulua. Suomessa halutaan keskittää hallintoa, kommentoi nimettömäksi jäänyt kesäasukas.

Kesäkuhmoislainen toteaa, että vapaa-ajan asukkaalle ei ole käytännön merkitystä, mihin maakuntaan Kuhmoinen kuuluu.

- Päätöksenteossa pitäisi silti olla mukana, on sillä valtiolla joku peruste, miksi se haluaa ohjata kuntia näin.

Toinenkin soraääni kyselykierrokselle mahtuu. Paikallinen mies harmittelee sitä, että nyt puhutaan ainoastaan sairaanhoidosta, vaikka maakuntavaihdos toisi muitakin muutoksia. Kuhmoisten kunnanhallituksen olisi hänen mielestään pitänyt päättää, että kunta osallistuu Keski-Suomen aluehallintomuutoksen valmisteluun.

- Sairaat viedään jatkossakin sinne, minne matka on lyhin, mies uskoo.

Kuhmoisten kunnanhallitus päätti maanantai-iltana, ettei Kuhmoisten kunta aio osallistua Keski-Suomen sote- ja aluehallintouudistuksen valmisteluun.

Kuhmoinen erosi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin jäsenyydestä 1.1.2013 alkaen ja siirtyi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenkunnaksi.

Kuhmoisten kunnanvaltuusto on päättänyt yksimielisesti, että kunta kuuluu PIrkanmaan sairaanhoitopiiriin myös sosiaali- ja terveyspalvelua koskevan uudistuksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?