Alma-tutkimus: Suomalaiset kokevat ilmapiirin ahdistavaksi - Kotimaa - Aamulehti

Alma-tutkimus: Suomalaiset kokevat ilmapiirin ahdistavaksi

19.12.2016 7:38

Alma Media kysyi suomalaisilta, miten he kokevat Suomen tämänhetkisen ilmapiirin. Vastaajista 52 prosenttia koki ilmapiirin hieman ahdistavaksi, 22 prosenttia melko ahdistavaksi ja kuusi prosenttia erittäin ahdistavaksi. Vain 17 prosenttia ei kokenut ilmapiiriä lainkaan ahdistavaksi.

Suomalaisten keskusteluja sosiaalisessa mediassa seuraava tutkija Oula Silvennoinen ei ylläty tuloksista.

- Tutkimustulos kertoo siitä, että kansalaisten välinen keskinäinen luottamus on vähintäänkin uhan alla. Keskinäinen luottamus on jokaisessa yhteiskunnassa aivan oleellinen tekijä. Se mittaa sitä, miten mielekkäänä yhteiskunta koetaan, Silvennoinen toteaa.

Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti Silvennoinen tunnetaan fasismin tutkijana. Hän näkee maahanmuuton ympärillä käytävän keskustelun koventaneen suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriä.

- Yhteiskuntamme polarisoituu. Heimoudutaan ja ruvetaan näkemään toiset vihollisina ja pettureina. Koetaan, että eri mieltä oleva ei olekaan enää vain eri mieltä, vaan petturi, joka uhkaa suoraan minua ja uhkaa tuhota Suomen.

Suomessa ei käytetä ensimmäistä kertaa kovaa kieltä eri mieltä olevista. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä suomalaiset jakautuivat kommunisteihin ja ei-kommunisteihin. Tuolloinkin vastapuolen edustajia pidettiin maanpetturina.

Silvennoisen mukaan jyrkkä vastakkainasettelu ei hävinnyt mihinkään, vaikka kommunismiin liittyvät puheet ovat hävinneet.

- Yhteiskunnasta poistui ilmapiiri ja kannatuspohja tällaiselle puheelle ja se painui marginaaliin. Nyt se taas nousee esiin, kun tilanne on suotuisampi, Silvennoinen näkee.

Suomen taloudella on mennyt heikosti useiden vuosien ajan. Moni ihminen on menettänyt työnsä ja samalla uskonsa tulevaisuuteen. Alma-tutkimuksesta käy ilmi, että pienituloiset kokevat Suomen tämänhetkisen ilmapiirin ahdistavampana kuin hyvätuloiset.

Silvennoinen lukee päivittäin sosiaalisen median keskusteluja, joissa muun muassa raivotaan turvapaikanhakijoita vastaan. Hänen mukaansa ihmisten taloudellisilla vaikeuksilla on selvä yhteys koventuneisiin asenteisiin.

- Hyvin usein puhe yhdistyy siihen, että keskustelijoilla itsellään on sellainen olo, että heiltä on viety jotain ja he eivät tule toimeen. Että joku muu vie heille kuuluvat tuet ja yhteiskunnan avun, Silvennoinen toteaa.

Silvennoisen mukaan maahanmuuttokeskustelu on kuin ukkosenjohdatin, jonka ympärille saadaan kerättyä muitakin pettymyksen tunteita.

Mitä sitten itse kukin voi tehdä, jotta Suomen ilmapiiri olisi vähemmän ahdistava?

- Avata suunsa. Parempi ilmapiiri syntyy, kun ihmiset rohkenevat tulla esiin ja sanovat, että emme halua tällaista.

Silvennoisen mukaan pitää vain mennä väliin, jos joku esimerkiksi räyhää bussissa toiselle.

- Tulee todeta, että tämä ei käy.

Silvennoinen muistuttaa, että jos oma rohkeus ei riitä, voi tukea sellaista järjestöä, joka tekee työtä paremman yhteiskunnallisen ilmapiirin eteen.

- Kenenkään ei kannata jättäytyä toimettomaksi. Tämä on meidän yhteiskuntamme ja se on juuri sellainen, millaisen me siitä teemme.

Alma Median lehtien tilaaman Alma-tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Tietoykkönen Oy.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää äänestysikäisten suomalaisten mielipiteitä, kokemuksia sekä odotuksia.

Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluin ja verkkokyselyinä marraskuussa 2016.

Yhteensä haastateltavia oli 3 600.

Jokaisesta vaalipiiristä haastateltiin 300 ihmistä.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää.

Aineisto on painotettu vastaamaan vaalipiirien 18 vuotta täyttänyttä väestöä.

Vaalipiirikohtaisten tulosten virhemarginaali on enimmillään noin 5,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Koko maata koskevien vastausten tulosjakauma on vertailuluku, joka on laskettu äänestysikäisen väestön mukaisessa suhteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut