Kaikki mitä olet halunnut tietää täistä – Yhdeksän kysymystä ja vastausta kiusallisesta vitsauksesta - Kotimaa - Aamulehti

Kaikki mitä olet halunnut tietää täistä – Yhdeksän kysymystä ja vastausta kiusallisesta vitsauksesta

Kun havaitset omassa tai esimerkiksi lapsesi päässä täitä, kannattaa toimenpiteisiin ryhtyä välittömästi. ­

14.12.2016 13:17

Harmilliseksi ilmiöksi varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa syksyisin ja talvisin nouseva täiongelma ei olekaan ainoastaan näiden vuodenaikojen vitsaus, sillä tämä epämiellyttävä, päänahasta verta imevä ja kutinaa aiheuttava siivetön hyönteinen saattaa asua päässä myös muina vuodenaikoina.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen, missä täit ovat silloin, kun päiväkodin seinässä ei ole varoituslappua?

Täitä kiertää ihmisten keskuudessa jatkuvasti, eivätkä ne ilmaannu tyhjästä. Asia kuitenkin nousee pinnalle pääosin silloin, kun lapset ja aikuiset palaavat syysaikaan päiväkoteihin sekä harrastusten pariin. Täillä ei myöskään ole esimerkiksi pesää, josta ne halutessaan ilmaantuvat. Tämä tarkoittaa rautalankamallilla sitä, että mikäli päästään löytää täin, on se tullut jostakin tartuntana.

Mistä täitartunnan voi saada?

Tyypillisemmin täi tarttuu suoraan hiuksista toisiin, kun ihmiset ovat tekemisissä lähekkäin. Seuraavaksi todennäköisimpiä tapoja saada täitartunta ovat pipot, harjat, hiuslenkit sekä pehmolelut. Täi voi toki tarttua myös esimerkiksi tyynystä, mutta vieraalla pinnalla ne elävät kuitenkin ainoastaan päivästä kahteen, jolloin tartuntariski laskee.

Kuinka toimia, kun saa täitartunnan?

Kun täitartunta havaitaan tulee täi ongelma tulee hoitaa välittömästi. Tässä tulee käyttää apuna täikampaa ja esimerkiksi täishampoota tai muuta täitä häätävää valmistetta. Mikäli perheeseen kuuluu useampia henkilöitä, tulee päänahka tarkastaa luonnollisesti myös muilta. Kun täit on saatu hoidettua pois ihmisestä, tulee liinavaatteet käsitellä.

Kuinka kodin liinavaatteet tulee käsitellä täihavainnon jälkeen?

- Mitään varsinaista suursiivousta ei tarvitse tehdä. Liinavaatteet, peitot ja tyynyt on kuitenkin syytä pestä 60 asteessa tai laittaa yli 80 asteiseen saunaan.

Myös pakkanen puree täihin, mutta se on epävarmempi keino päästä niistä eroon, kuin peseminen tai lämmin sauna. Mikäli pakkaseen kuitenkin haluaa liinavaatteet laittaa, tulee lämpötilan olla vähintään 20 astetta pakkasen puolella ja petivaatteiden täytyy olla ulkona ainakin muutaman tunnin ajan.

Myös esimerkiksi tyynyn lähellä olleet pehmolelut tulisi käsitellä samalla tavalla. Mikäli pehmolelu ei kestä pesua, voi sen siirtää syrjään muutaman päivän ajaksi.

Elääkö täi ihmisen hiusten lisäksi lemmikkieläimen turkissa?

Pääsääntöisesti ihmisellä ja eläimellä on eri loiset eikä täi viihdy eläimen turkissa, ainakaan pitkää aikaa. Sanoisin, että täi tarttuu lähes poikkeuksetta ainoastaan ihmisestä toiseen.

Kuinka kauan täi elää?

Täin elinkaari on kuukauden mittainen. Tästä ajasta kuluu 9-10 vuorokautta sen kehittymiseen vastakuoriutuneesta täysikasvuiseksi. Ilman säännöllistä veriateriaa ja kehon tarjoamaa lämpöä, päätäi kuolee tai menettää tartuttamiskykynsä yleensä yhdessä, viimeistään kahdessa vuorokaudessa.

Mitä täi tekee ihmisen päässä?

Täit elävät elämäänsä ihmisen päässä hitaasti liikkuen. Ravinnokseen täi imee ihmisen päästä verta. Mitään muuta virkaa sillä ei ole. Täi aiheuttaa ihmisen päänahkaan ärsytystä ja kutinaa. Täiden ei tiedetä aiheuttavan infektioita, joten siinä mielessä ne ovat vaarattomia, mutta toki epämiellyttäviä.

Kuinka paljon täitä voi ihmisen päässä olla samaan aikaan?

Paljon, todella paljon. Mikäli täi ongelmaa ei hoideta ja ne ovat saaneet olla päässä pitkään, voi niitä asustaa päänahkassa useita sukupolvia.

Ovatko täiepidemiat lisääntyneet vuosien saatossa?

Jos katsotaan 20-30 vuotta taaksepäin, ei päätäistä puhuttu näin paljon eikä niitä ollut näin paljoa. Täit ovat lisääntyneet selvästi viimeisten 10-15 vuoden aikana. Mitään varmaa syytä sille ei ole mistä tämä johtuu, mutta on mahdollista, että tämä johtuu lisääntyneestä matkustelusta, muuttoliikkeestä ja etäisyyksien lyhenemisestä. Tämä on kuitenkin pelkkää arvailua, faktaa ei ole esittää.

Täi on ihmisen hiuksissa elävä noin 2-4 millimetrin mittainen siivetön hyönteinen, joka on väritykseltään läpikuultavan harmaa.

Täi imee ravinnokseen päänahasta verta. Juuri imetty veri tummentaa täin punertavan ruskeaksi.

Täillä on etuosassaan kolme jalkaparia. Kunkin jalan päässä on pieni tarttumakynsi, jolla se voi takertua kiinni hiukseen.

Täin elinkaari on kuukauden mittainen. Tästä ajasta 9-10 vuorokautta kuluu päätäin kehittymiseen vastakuoriutuneesta täysikasvuiseksi hyönteiseksi.

Liikkuakseen Täi tarvitsee ympärilleen vähintään 5 millimetrin mittaisia hiuksia.

Sukukypsä täinaaras tuottaa keskimäärin 6-8 munaa päivittäin.

Munat eli saivareet ovat muodoltaan soikeita ja ne näkyvät hiuksissa tiukasti kiinni olevina, juuri ja juuri silmin havaittavina, noin 0,8 millimetrin pituisina, mannaryyniä muistuttavina vaaleina nystyinä, jotka ovat tiukasta kiinni hiuksessa. Päätäi kuoriutuu noin 7 vuorokauden kuluessa.

Täistä pääsee eroon kampaamalla ja käyttämällä esimerkiksi täishampoota ja pesemällä liinavaatteet.

Faktan tiedot: Tartuntatautiliitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?