Henri Lokki, 27, rakensi itselleen liikuteltavan talon 5 000 eurolla – aikoo opettaa nyt muita - Kotimaa - Aamulehti

Henri Lokki, 27, rakensi itselleen liikuteltavan talon 5 000 eurolla – aikoo opettaa nyt muita

Henri Joonatan Lokin talon isot ikkunat helpottavat ajattelua.

23.4.2017 20:34

Kokemäen Korkeaojalla, lammen rannalla, tönöttää pieni rakennus. Henri Joonatan Lokin liikuteltava koti. Talo on rakennettu kärryn päälle ja on tieliikennekelpoinen.

Alun perin Lokin tarkoitus oli vetää taloa henkilöautolla, mutta byrokratia iski vastaan. Nyt vetojuhtana toimii traktori.

- Traktorillahan saa vetää melkein mitä vaan, kun laittaa punaisen kolmion persuksiin.

Talon 15 neliön tilat on suunniteltu palvelemaan juuri niitä asioita, mitä Lokki kokee tarvitsevansa. Ensi alkuun hän tutkaili, että millaisia luontaisia tarpeita hänellä on.

Lokin mielestä on mukava nukkua ylhäällä, joten hän rakensi parven nukkumista varten. Parvella on kattoikkuna, josta pääsee katolle paistattelemaan päivää. Bio-käymälässä on hyvä akustiikka, koska mies mielellään lukee siellä ääneen nauhurille.

- Teen paljon ajattelutyötä. Visio toimii siten, että mun pitää pystyä näkemään pitkälle. Siksi täällä on isot ikkunat.

Keittiöstä löytyy kaikki tarpeellinen. Vesi tulee tankista.

Aamut hän aloittaa venyttelemällä ja joogaamalla. Siihen on tilaa keittiönurkkauksen ja työpisteen välissä.

Lämmitys hoituu kiertovesitakan avulla. Talon eristeenä on käytetty lampaanvillaa, jota hän on saanut ystäviltään.

Iso osa talosta onkin tehty kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi sinkkikatto on peräisin isoisän vanhasta ladosta.

- Yksi teema tässä on rakenteellinen terveellisyys. Ei ole muoveja, eikä myrkkykemikaaleja. Tiedän mistä materiaalit tulevat ja niistä syntyy myös tarinoita.

Katso video vuodelta 2014, kun Lokki rakensi taloaan

Sähköt on käytännössä ainoa asia, joiden takia Lokki on joutunut asioimaan kaupassa. Tällä hetkellä hänen talonsa on ystävän luomutilan mailla ja kiinni sähköverkossa. Aurinkopaneelien asentaminen on suunnitelmissa.

Kaiken kaikkiaan projektin hintalapuksi tuli 5 000 euroa. Kaikesta Lokin toiminnasta huokuukin tehokkuus. Materiaaleja haettiin ympäri Suomen ja sitä varten Lokin käytössä oli paistinrasvalla kulkeva Ford Transit.

Talon kallein asia on hevoskastanjan kuvilla varustetut tapetit, jotka maksoivat 160 euroa rulla.

- Yksi pointti tässä on se, että ei tarvitse ottaa lainaa ja käyttökustannukset ovat matalat. Näin ollen ei tarvitse tehdä tuottavaa työtä niin paljoa kattaakseen elinkustannukset. Tämä sitten taas vapauttaa energiaa ajattelulle.

Lokki kertoo, että talo on suunniteltu sulautumaan ympäristöön. Hän ei pidä siitä, että rakennukset pomppaavat esiin.

Idean talolleen hän sai vuonna 2013, kun hän oli palaamassa Kap Verdeltä Suomeen. Matkalla hän majoittui sirkusvaunussa Portugalissa.

- Ihastuin siihen pieneen tilaan. Se palveli mun tarpeita ja sain siellä paljon hyviä ideoita.

Lokki halusi viettää aikaa juuri osa-aikaeläkkeelle jääneen isänsä kanssa ja lähti rakentamaan taloaan hänen mailleen Porin Reposaareen.

Talo on ensimmäinen asia, mitä Lokki on rakentanut. Rakentamaan hän kertoo oppineensa rakentamalla. Ensi alkuun kului suuri määrä kahvia ja sikareita, kun Lokki pohti tulevaa projektiaan. Kuuden kuukauden päästä oli valmista.

- Se ei ole kauhean vaikeaa, hiukan enemmän menee aikaa, jos ei ole rakentanut ennen. Tämä on niin simppeliä, että ei tarvitse kuin kynän ja ruutupaperia.

Nyt hän haluaa myös opettaa muita rakentamaan vastaavia koteja. Kesällä hän aikoo rakentaa kaksi samanlaista ja myöhemmin on tarkoitus järjestää kursseja.

Hänen mukaansa ennen rakentamista pitää tietää mitä tarvitsee.

- Kannattaa tehdä listaus, mitä tarvitsee ja miettiä design sen pohjalta. Helpottaa, jos on joku, joka tietää rakentamisesta jotain.

Hänen kertoo, että pienet talot avaavat mahdollisuuden uudenlaiselle asumiselle. Esimerkiksi kymmenen hengen porukka voisi ostaa pienen maatilan, jossa olisi tärkeät fasiliteetit kuten WC:t, sauna ja muut pesutilat. Ympärille voisi rakentaa pieniä taloja.

- Siinä olisi hauska kesänviettopaikka. Rahaa jokaisella menisi noin 20 000 euroa.

Kodin rahallisesti arvokkain yksityiskohta on tapetit.

Lokki tienaa elantonsa toimimalla kevytyrittäjänä. Hän myy esimerkiksi konsultaatiopalveluita yrityksille. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

- Niitä töitä käytännössä teenkin. Mä ratkon ongelmia.

Taloprojekti on hänen mukaansa konkreettinen esimerkki ongelmanratkaisusta. Lokki sanoo, että yhteiskunnan asettaman normiston vuoksi ihmisten mahdolliset valinnat asettuvat erittäin pienelle sektorille.

- Inhimillisesti helpoin toteutettavissa oleva ratkaisu on rakentaa itselleen pieni talo, jonka jälkeen on aikaa kelailla, että mitä oikeasti haluaa tehdä. Sitä kautta myös oma työnteko nousee omien tarpeiden yläpuolelle.

- Kun on aikaa olla, niin ajatuksien vastaanottaminen on paljon herkemmällä. Ei ne mullakaan ole omia ajatuksia. Mä istun tässä ja meditoin. Sitten niitä ajatuksia vain tulee jostain.

Konkreettinen esimerkki ongelmasta on autioituva maaseutu. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin, vaikka ehkä haluaisivatkin asua maalla.

- Maaseutu tarjoaa aika vähän vaihtoehtoja. Pitää ostaa tai rakentaa talo. Vuokra-asuntoja on aika vähän liikenteessä.

Taustalla on myös ajatus vapaudesta suhteessa huoltovarmuuteen.

- Mä pystyn hallitsemaan kaikkia rakenteita. Kun vesi, lämpö ja käyttövirta tulevat muualta, niin siinä on helisemässä, jos tulee käyttökatko.

Katolta pääsee ikkunan kautta terassille.

Lokin ajattelumaailma kuulostaa juuri siltä, mitä länsimainen kulutusyhteiskunta ei ole. Hän sano, että hänellä ei sinänsä ole mitään kulutusta vastaan, kunhan se on mielekästä.

- Mua kiinnostaa paljon enemmän se, mitä ihmiset tuottavat. Jos arvioidaan kokonaisekologiaa, niin esimerkiksi muovipaketin ostamisella ei ole suurta merkitystä.

- On harhaanjohtava ajatus, että meidän pitäisi pienentää koko ajan. Esimerkiksi asumalla mökissä ja viljelemällä omat porkkanamme. Looginen johtopäätös on se, että se on marttyyrin ideologia. Koska, jos yritetään pienentää ja pienentää ekologista jalanjälkeä, niin sehän olisi paras, jos lakkaisimme olemasta.

Hänen mukaansa ihmisten pitäisi pyrkiä ekologisesti nettopositiiviseen toimintaan.

- Se on mulle myös arvovalinta, että pyrin tekemään töitä suuremman kokonaisuuden puolesta.

Käymälässä on Lokin mukaan hyvä akustiikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: