Palokunta sammutti palon ja poistui paikalta: ”Seinän takana palaa, eikä meille kerrota mitään” - Kotimaa - Aamulehti

Palokunta sammutti palon ja poistui paikalta: ”Seinän takana palaa, eikä meille kerrota mitään”

Pirkkalalainen Hilkka Järvinen oudoksuu, miksi palokunta ei mitenkään ohjeistanut edes seinänaapureita, kun kerrostalon yhdessä huoneistossa paloi sauna. Porraskäytävään työntyi savunhajua ja nokea.

16.12.2016 17:51

Pirkkalalainen Hilkka Järvinen vietti miehensä kanssa rauhallista lauantai-iltaa kerrostaloasunnossaan marraskuussa, kun asunnossa alkoi tuntua lievää käryä. Tunnelmaa luoneet kynttilät oli juuri sammutettu, joten Järvinen ei kummastellut hajua ennen kuin yläkerran asukas soitti ja kysyi, haistaako Järvinen savun hajua.

Samassa pihaan tupsahti paloautoja, ambulansseja ja poliisiautoja.

Järvinen alkoi miehensä kanssa kiireesti pukea päällysvaatteita ylle. Asunnon makuuhuoneessa savun haju lisääntyi. Kerrostalon porraskäytävästä kuului palomiesten kiireisiä askelia.

- Mieleeni nousi ohje, että porraskäytävään ei saa tulipalon aikana mennä, koska sinne on moni kuollut.

Niinpä Järvinen avasi parvekkeen oven ja jäi miehensä kanssa asuntoon odottamaan palokunnalta lisäohjeita. Parvekkeelta hän näki, että seinänaapurin parvekkeelta työntyi ulos paksua, mustaa savua.

Järvinen odotti tunnin, takki yllään ja kauhuissaan. Sitten yläkerran asukas soitti ja kertoi, että paloautot tekevät lähtöä pois.

- Ei voi olla totta, ajattelin. Kukaan ei käynyt kertomassa meille mitään, ei antamassa ohjeita eikä sanomassa, että vaara on ohi. Minulle tuli sellainen tunne, että kaikki muut talon asukkaat on evakuoitu ja meidät on unohdettu tänne.

Palokunta sammutti tulipalon tukahduttamalla

Saadakseen jotakin tietoa tapahtuneesta Hilkka Järvinen soitti taloyhtiön päivystävälle huoltomiehelle ja sai vahvistuksen, että talossa on ollut tulipalo. 112:sta hänelle kerrottiin, että tulipalo on ollut seinänaapurin saunassa. Palokunta oli sammuttanut tulipalon tukahduttamalla.

- Minusta on erikoista, että seinän takana palaa sauna, eikä meille kerrota mitään, Järvinen ihmettelee.

- Mielestäni ainakin saman kerroksen asukkaille olisi pitänyt ilmoittaa asiasta, tai edes meille seinänaapureille.

Asunnon makuuhuoneen seiniin tarttui nokea. Huone oli tuuletettava ja siellä olleet tekstiilit oli pestävä. Lasku lähtee vakuutusyhtiölle.

- Porraskäytävässä noki oli havaittavissa niin selvästi, että palomiesten askeleet erottuivat lattiasta. Porraskäytävän lattia ja seinät oli pestävä.

Hilkka Järvinen soitti seuraavana aamuna Pirkanmaan pelastuslaitoksen asiakaspalveluun ja teki sen toiminnasta valituksen.

”Ei pelastuslaitos ilmoita kaikista liikkeistään naapureille”

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Jyrki Paunila tuntee tapauksen ja toteaa, ettei esimiehelle kyseisessä tulipalossa tullut mieleen tarkistaa, koituiko tulipalosta savuvahinkoja viereisiin asuntoihin.

- Normaali toimintatapa on se, että ympärillä olevat huoneistot katsotaan savuvahinkojen varalta.

Vaikka savuvahinkoja ei epäiltäisikään, eikö naapuriasuntojen asukkaita pitäisi käydä rauhoittamassa, tiedottamassa heille tapahtuneesta ja tarkistamassa heidän tilanteensa? Asunnoissahan voi olla esimerkiksi lapsia, sairaita tai vanhuksia yksin kotona?

- Riippuu tilanteesta. Riskitekijät ja taloyhtiölle koituva jälkipyykki ratkaisevat. Jos tilanne vaatii, tiedotamme, mutta pelastuslaitoksella on paljon tehtäviä, joista ei voida käydä kertomassa naapureille. Ei meidän kaikista liikkeistämme käydä ilmoittamassa naapureille, vaan vain silloin, kun siihen on tarvetta.

Paunila tyynnyttää, ettei ole huolta siitä, että asukkaita unohdettaisiin vakavan tulipalon sattuessa huoneistoihinsa.

- Palokunta käy talon asunto asunnolta läpi, hän tähdentää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut