Neljännes suomalaisista uskoo maamme joutuvan sotaan – Varusmies: ”Maailma on arvaamaton paikka” - Kotimaa - Aamulehti

Neljännes suomalaisista uskoo maamme joutuvan sotaan – Varusmies: ”Maailma on arvaamaton paikka”

Jääkäriprikaatissa varusmiespalvelusta suorittavat Mikko Karén (vas.), Urho Haho ja Yannick Rousselle suhtautuvat tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Isänmaan puolustaminen motivoi, vaikka sodan syttymistä nuoret eivät pidä kovin todennäköisenä.­

24.11.2016 9:30

Lähes joka neljäs suomalainen uskoo, että maahamme kohdistuu sotilaallinen hyökkäys jossain vaiheessa.

Yhdeksän prosenttia Alma-tutkimuksen vastaajista uskoo, että näin tapahtuu jo kymmenen vuoden sisällä. 14 prosenttia on sitä mieltä, että hyökkäys tapahtuu, muttei vielä 10 vuoden sisällä. Yhteensä hyökkäykseen uskoo siten 23 prosenttia vastaajista.

44 prosenttia vastaajista ei pidä sotilaallista hyökkäystä todennäköisenä. Joka neljäs puolestaan uskoo, ettei sota uhkaa Suomea lainkaan.

Rovaniemellä Jääkäriprikaatissa palvelustaan suorittavat varusmiehet eivät usko Suomen hevillä joutuvan sotaan, mutta muistuttavat, että maailma on arvaamaton.

- En usko, että Suomessa syttyy sota lähiaikoina tai myöhemminkään. Maailma on kuitenkin arvaamaton paikka, ja siksi on hyvä olla valmiina, alikersantti Mikko Karén sanoo.

Kersantti Urho Hahon mielestä uskottavaa puolustusta on syytä pitää joka tapauksessa yllä.

- Ei voi tuudittautua ajatukseen, ettei Suomeen kohdistu mitään uhkaa.

Jääkäri Yannick Rousselle on optimistisempi.

- En pidä minkäänlaista sotilaallista uhkaa todennäköisenä.

Jääkäriprikaatissa varusmiespalvelusta suorittavat Yannick Rousselle (edessä), Urho Haho ja Mikko Karén harjoittelevat tositilanteen varalle.­

Suurin osa vastaajista ei joko usko Suomen joutuvan hyökkäyksen kohteeksi tai ei pidä sitä todennäköisenä. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan kyselytutkimuksen tulokset heijastelevat pitkälti sitä linjaa, mitä Suomen ulkopoliittinen johto ja asiantuntijat ovat pitäneet esillä. Näyttää siis siltä, että suomalaiset uskovat siihen, mitä heille on kerrottu.

- Tulos kuvastaa tietynlaista luottamusta Suomen kykyyn navigoida hankalissakin tilanteissa ja ihmisten uskoa eurooppalaiseen vakaaseen elämänmenoon.

Aaltolan mukaan Suomessa ei ole tapana korostaa sotilaallista uhkaa eikä konkreettisten sotatoimien mahdollisuudesta edes puhuta. Tästä näkökulmasta tutkija pitää jopa hieman yllättävänä, että lähes neljännes kyselyn vastaajista uskoo sotilaallisen hyökkäyksen kohdistuvan Suomeen jossain vaiheessa.

Aaltola itse pitää perinteistä sotilaallista uhkaa hyvin epätodennäköisenä mutta myöntää, että tulevaisuuden ennustaminen on osoittautunut viime aikoina kovin vaikeaksi.

- Kaikkeen pitää tietenkin varautua, ja Suomessa näin on tehtykin.

Rynnäkkökiväärin purkaminen ja kokoaminen käy kersantti Urho Haholta jo näppärästi. Haho toivoo, että varusmiehet pitäisivät mielessä, miksi armeijassa ollaan, vaikka sodan syttyminen ei näytäkään todennäköiseltä. ­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?