Perhekodissa lapsena elänyt Toni: Minut suljettiin putkaan, jotta mustelmat ehtisivät häipyä - Kotimaa - Aamulehti

Perhekodissa lapsena elänyt Toni: Minut suljettiin putkaan, jotta mustelmat ehtisivät häipyä

Kuvituskuva. Ei liity jutun tapaukseen.

20.11.2016 8:46

Toistuvaan väkivaltaan sijaishuollossa ei puututtu ja sosiaaliviranomaisten keskuudessa sitä jopa salailtiin, kertoo 1980-luvulla Muhoksen perhekodissa sijoitettuna ollut Toni Mäkinen STT:lle.

- Kun kerroin sosiaaliviranomaisille hakkaamisesta perhekodissa, he sanoivat kerta toisensa jälkeen, ettei niin voi tapahtua, vaikka pahoinpitelystä oli näkyviä jälkiä. Joskus perhekodissa suljettiin putkaan, jotta mustelmat ehtisivät häipyä ennen kun pääsen kertomaan tapahtumista.

Mäkinen on yksi huostaanotetuista, jotka kertoivat kokemuksensa tutkimukseen lastensuojelun sijaishuollon epäkohdista vuosina 1937–1983.

Tutkimus on toiminut taustana päätökselle esittää valtiollinen anteeksipyyntö sijaishuollossa kaltoinkohdelluille. Anteeksipyynnön esittää tänään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Mäkinen sanoo, ettei ole katkera tai syytä ketään siitä, mitä kohtasi sijoitusvuosinaan.

- Säälin heitä, jotka käyttivät valtaa väärin, mutta en syytä tai odota heiltä anteeksipyyntöä. Jos valtiovallan anteeksipyyntö tulee sydämestä, otan sen vastaan.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina vaadittiin hallitukselta rahallista korvausta ensimmäisen lastensuojelulain aikana kaltoinkohtelua tai väkivaltaa kokeneille.

Mäkisestä rahallinen korvaus tuntuu ristiriitaiselta.

- Onhan se kiva, jos on vähän hiluja taskussa, mutta se tuntuu samalla siltä, että joku haluaa ostaa minut tyytyväiseksi ja hiljaiseksi. Vaikka saisi 20 000 euroa käteen, se ei poista sitä, että on lyöty ja nöyryytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: