Tässä on oikeaa työn iloa! Jarkko Jokipakan hymy valaisee Vincitin aamut - Kotimaa - Aamulehti

Tässä on oikeaa työn iloa! Jarkko Jokipakan hymy valaisee Vincitin aamut

Tätä naurua on vaikea vastustaa. Jarkko Jokipakka luo iloa ympärilleen.

13.11.2016 11:12

Toimistoapulainen Jarkko Jokipakka saapuu täsmällisesti työpaikalleen Tampereen Hervantaan. Ennen työmatkaa bussilla hän on jo ehtinyt nauttia aamiaisen NEO - OmaPolun tiloissa Yliopistonkadulla.

Niinpä Vincitin pääkonttorille päästyään hän voi alkaa heti hommiin.

Jarkko Jokipakka nauttii työstään. Hän sanoo unelmiensa toteutuneen.

- Teen perusduunia. Ensimmäisenä jaan aamupostin ja sitten laitan keittiöiden astiat pesukoneeseen, Jarkko kertoo.

Vuoden ajan kymmenen tuntia viikossa toimistolla työskennellyt Jokipakka on tyytyväinen työpaikkaansa.

- Haaveeni ovat toteutuneet. Olen saanut hyvät sopimukset ja palkkaa. Eikä ole tullut päivää, etten jaksaisi, hän kiittelee.

Luontevia kohtaamisia

Yhtä tyytyväisiä ovat olleet myös hänen työnantajansa.

- Jarkko on jo yksi meistä. Hän hoitaa hommansa hyvin, kehuu Vincitin teknologiajohtaja Pasi Kovanen. Kovanen sai idean kehitysvammaisen työntekijän palkkaamisesta työreissullaan Helsingissä. Eräässä hampurilaisravintolassa oli töissä noin viisikymmentävuotias mies, jonka iloinen ote työhön ja asiakaspalveluun jäi Kovasen mieleen.

- Meillä on täällä 150 henkeä töissä. Monet eivät välttämättä törmää missään elämänsä osa-alueella kehitysvammaisiin ihmisiin. Jarkon myötä luontevia kohtaamisia tulee päivittäin, Kovanen pohtii.

Jarkko Jokipakan valinnassa painoivat erityisesti hänen aiemmat työkokemuksensa ja koulutuksensa, mutta myös hänen huumorintajuinen ja sosiaalinen luonteensa.

- Jarkko avaa ovia asiakkaille ja huolehtii keittiöiden siisteydestä. Jos hän on välillä lomalla, sen kyllä heti huomaa! Meille oli myös hyvin tärkeää, että Jarkolla on työsopimus ja aivan oikea palkka työstään, Kovanen kertoo.

Äskettäin Jokipakka lomaili Kreetalla. Sieltäkin lähti postikortti työkaveireille. Kortti on toimistolla tallessa.

- Sitten tulin ruskettuneena takaisin, Jarkko hymyilee.

Hän haluaisi jatkaa työpestiään mahdollisimman pitkään.

- Olen perustyyppinä tällainen 27-vuotias äijä, joka tykkää tehdä jatkuvasti töitä, hän virnistää.

- Tykkään olla täällä. Täällä saan myös liikuntaa, hän kiittelee.

Kiekkoperheen poikia

Vapaa-ajallaan Jokipakka harrastaa keilailua ja jääkiekon seuraamista. Joka tiistai hän käy Kaupissa keilahallilla. Kiekkomaailmassa hänen sydämensä sykkii Ilvekselle. Mies suuntaa jokaiseen kotiotteluun.

Jarkon kaksi veljeä ovat jääkiekkoilijoita.

- Toinen on pitkä ja toinen vähän lyhyempi, hän kuvailee.

Jarkko on käynyt Dallasissa, jossa toinen hänen veljistään pelasi. Toisen pelejä hän seuraa Suomessa.

- Asuin lapsena Haukiluomassa. Olin sellainen varsinainen rääpäle. Veljien kanssa painimme paljon, Jarkko muistelee ja puhkeaa taas remakkaan nauruun.

Jokipakka kävi Raholan koulun, jatkoi ammattikoulussa cateringpuolella vuoden valmentavalla jaksolla ja tämän jälkeen opiskeli Aitoon erityisammattiopistossa toimitilahuoltajan perustutkinnon. Ennen Vincitiä mies ehti työharjoitella Kaupunkilähetyksessä ja NEO -OmaPolussa keittiö- ja siivoustehtävissä .

Miehen työkokemuksiin kuuluu myös näytteleminen televisiosarja Uudessa Päivässä.

- Siellä piti osata repliikkejä, hän muistelee ja toteaa, että sekin oli helppoa.

Palkkarahat Jokipakka käyttää elämiseen.

- Ruokatarvikkeisiin, cokispulloihin, leipään, jogurttiin ja suihkushampooseen.

- Asun Nekalassa. On hienoa kutsua kavereita kylään ja esimerkiksi pelata pleikkaa. Minulla on kotona karakokelaitteet. Osaan laulaa ja lukea. Ja myös kirjoittaa.

Onnistunut prosessi

Töissä Jarkon päivää ryydittää kansioon laitettu ruksilista, johon hän voi itse merkitä järjestyksessä tehdyt työnsä. Näin miehen on helppo huomata, jos jokin homma meinaa unohtua. Myös kännykän muistutus varmistaa, milloin on aika jakaa esimerkiksi posti.

Jarkko Jokipakka on kotiutunut työpaikalleen hienosti.

Pasi Kovanen kehuu Jokipakkaa tunnolliseksi ja tarkaksi.

- Halusimme pieneltä osaltamme edistää kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä. Heitä on tällä hetkellä töissä vain alle 500. Kun saimme ajatuksen palkkaamisesta, oikean kanavan etsiminen sopivan henkilön löytämiseksi oli aika työlästä. Koska Jarkko on niin hienosti sopeutunut työympäristöömme ja suoriutunut tehtävistään, olisi upeaa jos voisimme auttaa myös muiden kehitysvammaisten työntekijöiden työllistymistä. Itseasiassa myös Helsingin konttorissamme aloittaa kehitysvammainen työntekijä joulukuun alussa. Olemme oppineet matkan varrella monia asioita, jotka työllistämistä harkitsevan yrityksen olisi hyvä tiedostaa jo etukäteen. Meillä itsellämme ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta palkata heitä lisää, mutta annamme mielellämme vinkkejä muille yrityksille ja yhteisöille. Samalla sytytämme toivottavasti kipinän ja alennamme kynnystä ryhtyä toimeen.

Saman toteaa myös NEO – OmaPolkua edustava Valtteri Rantanen, joka toimii Jarkon työnohjaajana.

- Tämä työllistymisprosessi on ollut kaikin puolin onnistunut, hän kiittelee.

- Mikäli joku muukin yritys on innostunut palkkaamaan kehitysvammaisen työntekijän, alkuun pääsee esimerkiksi ottamalla yhteyttä NEO -OmaPolkuun, Rantanen vinkkaa.

Toimiston keittiössä työkaverit moikkaavat jo Jarkkoa. Kahvikupit päätyvät pesukoneeseen, postit lajiteltuina vastaanottajilleen.

- Täällä ei kauheasti jutella, täällä paiskitaan töitä, Jokipakka tokaisee ja nauraa taas sydämellisesti.

Työtoverit vaihtavat mielellään muutaman sanan, kun Jarkko tulee jakamaan postia. Krista Huhta-aho on ollut uudesta työkaverista iloinen.

Nuorten elämänhallintaa ja osallisuutta tukevan toiminnan kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat nuoret sekä heidän läheisensä.

Työmuoto pitää sisällään yksilöohjausta, kulttuuri- ja taidepainotteista pajatoimintaa, kansalaistaitoryhmiä sekä ammatillista ryhmätoimintaa.

Kehitysvammaisten nuorten ansainta- ja työllistymismahdollisuuksia kehitetään ryhmämuotoisessa toiminnassa muun muassa taidepajassa, mediapajassa, studiossa, ateljeessa sekä keittiötoiminnassa.

Työllistymistä avoimille työmarkkinoille tuetaan yksilöllisen työhönvalmennuksen avulla.

NEO - OmaPolku on yksi Setlementti Tampere ry:n työmuodoista.

Lisätietoa: www.setlementtitampere.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos