Vastaisku valemedioille: Uusi sivusto listaa valeuutisia ja vääriä huhuja - Kotimaa - Aamulehti

Vastaisku valemedioille: Uusi sivusto listaa valeuutisia ja vääriä huhuja

Kuvakaappaus Huhumylly.info-sivustolta.

24.10.2016 15:44

Kaava on usein sama. Yksittäinen henkilö väittää Facebook-päivityksessään turvapaikanhakijan tai ulkomaalaistaustaisen tehneen jotain laitonta. Tunteellinen viesti leviää hetkessä käyttäjältä toiselle sosiaalisessa mediassa.

Syntyy somekohu, valesivusto tarttuu siihen ja jalostaa huhusta näyttävän ”jutun”.

Syntyy lisää kohua. Nyt huhua jaetaan ”uutisena” somessa.

Juttu näyttää somevirrassa otsikoineen ja kuvineen samanlaiselta kuin Julkisen sanan neuvostoon kuuluvien, faktojen tarkistukseen sitoutuneiden medioiden julkaisut.

Huhusta tehty uutinen ja alkuperäinen Facebook-päivitys ovat tavoittaneet jo toistasataatuhatta silmäparia. Paikkakunnalla leviää jo lynkkausmieliala. Poliisi puuttuu tilanteeseen ja kertoo, ettei tarina pidä paikkaansa. Väitettyä, ulkomaalaisten tekemää epäiltyä rikosta ei ole koskaan tapahtunutkaan.

Yksi tällainen tapaus sattui syyskuussa 2015 Kajaanissa, kun sosiaalisessa mediassa levisi väite neljän ulkomaalaisen miehen väitetystä joukkopahoinpitelystä, joka olisi kohdistunut suomalaismieheen. Väärän huhun korjasi Yle.

Valeuutisistaan ja rasistisesta sisällöstään tunnettu MV-lehti teki aiheesta ”jutun” ja levitti sitä eteenpäin somekanavissaan.

Tällaisilla valejutuilla voi olla pahimmillaan kohtalokkaita seurauksia, arvioi psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma Lännen Medialle maaliskuussa 2015.

- Seuraukset ovat ikäviä, jos hoitoja jätetään käyttämättä tai väkivalta lisääntyy, kun synnytetään mielikuvia vaarallisista kansanryhmistä, vaikka pitäisi kiinnittää huomiota vaarallisiin yksilöihin, Lauerma sanoi tuolloin.

Vastaisku valejutuille

Nyt vastalääkettä valemedioille, valeuutisille ja somehuhuille tarjoaa maanantaina avattu Huhumylly-sivusto.

Huhumylly listaa turvapaikanhakijoihin liittyviä huhuja ja niistä tehtyjä valeuutisia, jotka poliisi ja/tai mediat ovat osoittaneet vääriksi. Huhumyllyssä tapaukset on sijoitettu kartalle väitettyjen tapahtumapaikkojen mukaan.

Sivuston takana on muun muassa Yhdysvalloissa faktantarkistusta tutkinut toimittaja ja Valheenpaljastaja-blogia Ylellä kirjoittava Johanna Vehkoo. Hän toivoo, että sivustolla olisi vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa, ettei huhuja jaettaisi niin paljon eteenpäin.

- Toivottavasti sivusto herättelee ajattelemaan lähdekritiikkiä, etteivät ihmiset jakaisi eteenpäin mitä tahansa keksittyjä väitteitä.

Faktantarkistajan mukaan kukaan ei ole täysin immuuni misinformaatiolle. Vehkoo sanoo, että kaikki ihmiset sortuvat jollain tasolla vahvistusharhaan.

- Vahvistusharha tarkoittaa sitä, että uskotaan mieluummin tietoa, joka vahvistaa omaa maailmankuvaa. En lähtisi leimaamaan niitä ihmisiä, jotka valejuttuihin uskovat. Se on psykologinen ilmiö, jolle kukaan ei ole täysin immuuni. On kuitenkin aste-eroja, miten paljon ihmiset mihinkin uskovat.

Vehkoo puhuu myös polarisoitumisilmiöstä: kun alkaa uskoa yhä useampaa valejuttua, sitä hurjemmat valheet alkavat mennä yksilölle läpi.

- Tällainen henkilö menee syvemmälle ja syvemmälle, ja hänen päätään on todella vaikea kääntää. Tämä Huhumylly-projekti voisi laittaa sellaisia ihmisiä ajattelemaan, jotka eivät ole vielä niin syvällä tällaisen ajatusmaailman syövereissä.

Taustalla muutama vapaaehtoinen

Muutamista vapaaehtoisista koostuvan sivuston taustavoimat ovat koonneet noin 70 valheeksi paljastettua huhua tai valejuttua. Vehkoo arvioi, että vastaavanlaisia juttuja on viimeisen muutaman vuoden aikana tehty selvästi enemmän.

- Ei tällaista sivustoa olisi alettu tehdä, ellei olisi ollut aavistusta, että tapauksia on paljon.

Sivusto on tarkoituksella rajattu listaamaan turvapaikanhakijoihin liittyviä valeita ja huhuja.

- Turvapaikanhakijoihin liittyvät huhut ja valeuutisointi on ollut selkeä ilmiö, joka käynnistyi kunnolla viime vuonna, kun Suomeen tuli turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan.

Idea sivustolle syntyi, kun Vehkoo kirjoitti Valheenpaljastaja-blogiin saksalaisesta valeita kartalle listaavasta Hoaxmapista.

- Saksa on tietysti paljon isompi maa. Heillä oli jo blogin kirjoitusvaiheessa melkein 300 vääräksi osoittautunutta huhua.

Jos hyvin käy, Huhumyllystä kehittyy yksi faktantarkistuksen perustyökaluista. Kun esimerkiksi somessa leviää arveluttavia juttuja tai huhuja, voi käyttäjä helposti tarkistaa Huhumyllystä, löytyykö väite sivustolta ja jonkun uskottavan lähteen kumoamana.

- Totta kai toivon, että tästä tulisi sellainen. Toivoisin myös, että kun dataa kerääntyy lisää, myös akateemiset tutkijat alkaisivat analysoida ilmiötä tarkemmin.

Vehkoo toivoo, että lukijat vinkkaisivat valheeksi osoitettuja uutisia Huhumyllylle. Tekijöitä kiinnostavat etenkin laajaan levitykseen lähteneet valheelliset jutut ja huhut turvapaikanhakijoista ja pakolaisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut