Tampere tähtää Euroopan Piilaaksoksi – tavoitteena 10 000 uutta työpaikkaa - Kotimaa - Aamulehti

Tampere tähtää Euroopan Piilaaksoksi – tavoitteena 10 000 uutta työpaikkaa

Tampereen kaupungin elinvoimasta ja kilpailukyvystä vastaava johtaja Teppo Rantanen kertoo, että Tampereen tavoitteena on olla maailman paras älykaupunki.

18.10.2016 21:00

Tampereen kaupunki julkisti tiistaina uuden Smart Tampere -kehitysohjelman, jonka tavoitteena on rakentaa Tampereesta kansainvälisesti tunnettu ja vetovoimainen kestävän kehityksen älykaupunki. Viisi vuotta kestävässä ohjelmassa kaupunki kehittää yhteistyössä yritysten, asukkaiden ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa palveluita ja infraa digitalisaatiota hyödyntäen.

Smart Tampere -ohjelmalla alueelle pyritään houkuttelemaan yrityksiä ja osaajia sekä luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kertoo, että ohjelman aikana on tavoitteena synnyttää 10 000 uutta työpaikkaa.

- Tähtäämme siihen, että Tampere tunnetaan jatkossa Euroopan Piilaaksona, digitalisaation ja esineiden internetin kotikaupunkina. Näemme, että tämä on tie, jolla rakennamme tulevaisuuden töitä ja houkuttelemme alueelle uusia toimijoita.

Tampere aikoo erottua muista älykaupungeista

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen kertoo, että tavoitteena oli luoda jotain uutta, joka erottaisi Tampereen tuhansista muista älykaupungeista. Rantasen mukaan Tampereella on hyvät lähtökohdat älykaupungin kehittämiseen, sillä alue on sopivan kokoinen ja infra sekä osaaminen ovat valmiiksi korkealla tasolla.

- Emme ole nähneet missään muussa älykaupungissa, että kaikki alueen toimijat olisi tuotu näin laajasti yhteen kehittämään ratkaisuja, kuin mitä me aiomme tehdä. Kaupunki voi tarjota alustan, mutta olla myös mukana innovoimassa uusia ratkaisuja.

Kaupungin isot kehityshankkeet halutaan jatkossa ratkaista innovatiivisesti yhdessä yritysten kanssa. Rantasen mukaan kaikki Tampereen merkittävimmät yritykset ovat jo mukana ohjelmassa.

- Myös puolentusinaa globaalia teknologiayritystä, joilla ei ole vielä toimintaa tällä alueella, on lupautunut mukaan ohjelmaan.

Robottibussit ja älykkäät katuvalot osana älykaupunkia

Tampereella on jo käynnissä useita innovointiin ja uusien liiketoimintamallien kehittämiseen liittyviä hankkeita, joilla pyritään parantamaan digitaalisten ratkaisujen käyttöä yrityksissä, kaupungin organisaatioissa ja asukkaiden elämässä. Esimerkiksi Tampereen kotihoidossa otetaan tänä syksynä osaksi hoitoa kuvapuhelupalvelu, jossa hoitaja voi tablettitietokoneen kautta ohjeistaa asiakasta esimerkiksi lääkkeiden ottamisessa tai verensokeriarvojen mittaamisessa.

Tulevaisuudessa myös robottibussit, älykkäät katuvalot ja Tampere3-hankkeessa syntyvä uusi digitaalisuutta hyödyntävä korkeakoulu ovat olennainen osa älykaupunkia. Uudesta Hiedanrannan alueesta on tarkoitus rakentaa kokonaan digitaalinen kaupunginosa.

Ikosen mukaan älykaupunkihanke tuo tamperelaisille hyvinvointia ja turvallisuutta, ja se helpottaa sujuvaa liikkumista kaupungissa. Kaupungin näkökulmasta älykaupungilla voidaan myös edesauttaa kustannustehokkuutta sekä säästää energiaa ja ympäristöä.

Kaupunki pyrkii uudessa ohjelmassa eroon perinteisestä tilaaja–tuottaja-mallista. Ikosen mukaan valmiiden ratkaisujen etsiminen kilpailutuksella on vanhanaikaista.

- Kaupungin ei pidä ajatella, että meissä on kaikki viisaus, vaan tehdä datasta avointa ja avata alustoja yhteiselle kehittämiselle.

Tampereen elinkeinopoliittisen kaupunkikehittämisen kärkihanke vuosille 2017–2021.

Tavoitteena on tehdä Tampereesta digitalisaation avulla kansainvälisesti tunnettu, ekologinen älykaupunki, joka houkuttelee uusia toimijoita sekä luoda liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja.

Ohjelmassa on seitsemän älykästä avainteemaa: teollisuus, terveys, koulutus ja osaaminen, liikkuminen, hallinto, infra ja rakennukset.

Älykaupungin ratkaisuja on tarkoitus kehittää yhteistyössä kaupungin, yritysten, asukkaiden, yliopisto- ja koulumaailman, sijoittajien, tutkimuslaitosten sekä yhteisöjen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut