Pelitutkija kertoo, miksi Pokémon Go on niin suosittu - Kotimaa - Aamulehti

Pelitutkija kertoo, miksi Pokémon Go on niin suosittu

Pokémon Go peli vetää yksinkertaisuudellaan puoleensa monenikäisiä pelaajia.­

18.10.2016 12:18

Kesällä suureen suosioon noussut Pokémon Go -peli on kerännyt jo yli 500 miljoonaa latausta. Nianticin kehittämän pelin valtavaa menestystä on kuitenkin myös ihmetelty, sillä peli ei ole tuonut mukanaan mitään olennaisesti uutta. Pelimekanismit olivat yksinkertaisia ja lisätty todellisuus on osa peliä vain pintapuolisesti.

Digitaalista kulttuuria ja pelejä tutkinut hypermedian professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta kertoo, että juuri yksinkertaisuus on Pokémon Go:n suosion salaisuus.

- Aiemmat liikkumiseen perustuneet pelit ovat olleet paljon moniulotteisempia ja monimutkaisempia, mutta silti ne eivät ole menestyneet yhtä hyvin. Yksinkertaisuus rulettaa. Jos pelistä haluaa tehdä massailmiön, sen pitää olla helposti saatavilla ja ymmärrettävä.

Sopiva yhdistelmä söpöyttä ja hurjuutta

Pokémon Go:n etuna on ollut helppo saatavuus, sillä älypuhelin löytyy käytännössä jokaisen taskusta. Mäyrän mukaan pelistä on tullut populaarikulttuurin ilmiö. Pokémonien söpöyden ja hurjuuden yhdistelmä on tehnyt Pokémon Go:sta koko perheelle sopivan pelin.

Mäyrä näkee, ettei peli nojaa vain teknologiaan, vaan se tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden oman arkitodellisuuden näkemiseen erilaisessa valossa yhdistämällä siihen fantasiaelementtejä.Toisaalta Pokémon Go:n suosiota selittää Mäyrän mukaan myös muutos kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

- Normit julkiselle ja aikuisten pelaamiselle ovat muuttuneet. Pokémon on nyt avannut ovet, ja seuraavan sukupolven pelit menevät vielä pidemmälle.

Myös negatiivisia kokemuksia

Pokémon Go:n kaltaiset teknologiat voivat Mäyrän mukaan myös kehittää niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia. Vaikka pelissä ei varsinaisesti ole pelaajien välistä kommunikaatiota, ennalta tuntemattomat ihmiset tapaavat Pokestopeilla ja jakavat verkossa vinkkejään Pokémonien nappaamiseksi.

- Sosiaalinen media ja fyysiset kohtaamiset ovat olennainen osa peliä. Pokémon Go:n kautta voi saada uusia kontakteja.

Pokémon Go:ta tutkinut Mäyrä kertoo, että tutkimuksen ennakkoanalyyseissa oli nähtävissä myös negatiivisia kokemuksia pelistä. Esiin nousivat muun muassa tekniikan pettäminen ja huolet pelaamisen vaaroista liikenteen joukossa. Mäyrän mukaan pelaajan on tärkeä ymmärtää, milloin hän on pelissä ja milloin ei.

- Jalkapalloa pelatessa on selkeät rajat ja voit nähdä muut pelaajat. Samat säännöt eivät päde Pokémon Go:n kaltaisiin peleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?