Koirakaverit auttavat puhumaan – kokemukset tuovat usein henkilökunnan tunteet pintaat - Kotimaa - Aamulehti

Koirakaverit auttavat puhumaan – kokemukset tuovat usein henkilökunnan tunteet pintaat

Aksel Weiström kertoo olevansa koiraihmisiä, mutta hän ei omista tällä hetkellä koiraa. Tällä kertaa rapsutettavana kävi Janna Mertalan Unski-koira.­

21.9.2016 14:06

Syysilta hämärtyy. Tampereen Tammenlehväkeskuksen veteraaniosaston oleskeluhuoneessa on hiljaista. Mutta ei kauan. Kello viisi huoneeseen pelmahtaa monta iloista koiraa omistajineen. Television katselu jää toiseksi, kun ilohännänheiluttajat saavat asukkaiden kasvoille tyytyväisen hymyn. Odotetut vieraat saapuivat taas.

Asialla ovat Suomen karva-kaverit ry. Yhdistyksen jäsenet käyvät vapaaehtoisina ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria lastenkodeissa.

- Kyse on eläinavusteisesta työskentelystä. Se on kattotermi vapaaehtoiselle työlle, terapialle ja opetukselle, kertoo Tampereen yhdistyksen vetäjä Veera Salminen. Salmisen omat koirat Teddy ja Kingi ovat ilahduttamisen ammattilaisia. Ne kulkevat kunkin veteraanin luo rapsutettavaksi ja näyttävät ulospäin, miten mieluinen vierailu on myös niille.

- Koirien läsnäololla on suuria vaikutuksia. Olemme olleet todistamassa, kun dementoitunut, pitkään puhumatta ollut vanhus alkaa puhua eläimen vierailun aikana tai yleensä pahantuulinen vanhus muuttuu hyväntuuliseksi.

Susanna Miettisen labradorinnoutaja Armi vieraili Pirkko Mäkelän luona Tampereella Tammenlehväkeskuksessa. Mäkelän mielestä koiravierailu tuo mukavaa vaihtelua päivään.­

Hyviä kokemuksia on saatu myös perhekodista.

- Ulkoilusta toistuvasti kieltäytynyt nuori suostui lähtemään ulos koiran kanssa ja vielä sellaisiin kohteisiin, joihin hän ei muuten uskaltanut mennä.

Salminen on huomannut, että eläimen ollessa läsnä on turvallista puhua vaikeista asioista. Tällaiset kokemukset tuovat usein henkilökunnankin tunteet pintaan.

- Eläin toimii kuin jäänmurtajana. Se antaa tärkeitä läheisyyden kokemuksia. Monet kärsivät kosketuksen puutteesta ja eläimen silittäminen on luonnollinen tapa saada näitä kontakteja. On ihanaa kokea ilo, kun eläin hakeutuu ihmisten syliin ja antaa pusun. Vierailujen taika on siinä, että eläin hyväksyy ihmisen sellaisena kuin hän on. Eläin ei arvostele, eikä moiti vaan hyväksyy ehdoitta.

Vasemmalla Veera Salminen koiriensa Teddyn (vas.) ja Kingin kanssa. Oikealla Liisa Koski-Perttilä.­

Veteraaniosastolta koirapartio suuntaa kuntoutusosastolle. Susanna Miettisen labradorinnoutaja Armi saa helliä rapsutuksia, ja moni juttelee sille kuin omalle koiralleen. Miettinen on itse tuore äiti. Esikoinen syntyi muutama viikko sitten.

- Koira ihmetteli, että mihinkäs nyt lähdetään, kun vauva jäi kotiin. Tämä on mukavaa vastapainoa kotiaskareille.

Pirkko Mäkelä on kuntoutuksessa ensimmäistä päivää.

- Mikä ihana lisä päiväohjelmaan, hän huudahtaa ja silittää Jenna Mertalan Unski-koiraa.

Aksel Weiström on koiraihmisiä.

- Itselläni ei ole tällä hetkellä, mutta kaikilla lapsilla on koira.

Aksel Weiström ja Teddy-koira.­

Liisa-Koski-Perttilä on saapunut kuntoutukseen Turusta.

- Olipa hyvä ajoitus, että koirat tulivat tänään. Minulla on ollut aiemmin koira. Lapset haluaisivat, että ottaisin vielä uuden, mutta koiranpidossa on paljon työtä.

Talo on Koski-Perttilälle tuttu, sillä hänen miehensä oli sotainvalidi ja asui keskuksessa muutaman vuoden.

Koirat touhuavat puolisen tuntia. Sen enempää ne eivät jaksa. Aika on sopiva myös asukkaille. Mutta kuka koirista sai tänään eniten ihailua osakseen?

Palkinto menee Mervi Koskisen pikkuruiselle Graziellalle, joka lumosi nappisilmillään ja hyväntuulisuudellaan koko talon.

- Koira on tottunut keikkailija. Uuttakin on tulossa. Aloitamme pian Sampolan kirjastossa lukukoira-ohjelmassa. Urhoollinen koirani on löytökoira Romaniasta.

Anita SimolaAamulehtiKarvakavereiden Pirkanmaan yhdistyksessä on aktiivisesti keikkailevia jäseniä kymmenkunta ja satunnaisia hieman vähemmän.

Veera SalminenTampereelta kertoo, että tällä hetkellä koiria ei ole riittävästi kysyntään nähden.

- Vakituisia kohteita on neljä. Tammenlehväkeskus, Lahdensivunkoti ja Hatanpään puistosairaala. Neljäs on Leinolan perhetukikeskuksen kuntoutusosaston nuoret. Osa jäsenistä käy myös yksityiskeikoilla.

Yhdistys tarvitsisi lisää vapaaehtoisia.

- Palautekyselyn perusteella kaikki vierailukohteet ovat tyytyväisiä käynteihimme ja niitä toivotaan lisää. Vakituisten kohteiden lisäksi saamme lähes kuukausittain pyyntöjä erilaisiin tapahtumiin.

Salminen korostaa, että yhdistys tekee eläinavusteista vapaaehtoistyötä, kyse ei ole vain koirista.

- Koirien lisäksi mukana on monenlaisia eläimiä: kaneja, kissoja, poneja, possuja. laamoja, poroja ja frettejä. Turussa testistä pääsi mukaan haisunäätäkin. Olisi hienoa saada mukaan erilaisia eläimiä Pirkanmaallakin. Koirien lisäksi on edustettuna vain yksi kani. Pitää muistaa, etteivät kaikki ole koiraihmisiä.

Kaikki koirarodut voivat soveltua eläinavusteiseen työhön.

- Ratkaisevinta on eläimen luonne. Työhön voi päästä mukaan jo pentuna, emmekä sulje pois ulkomailta adoptoituja koiria tai kodinvaihtajia.

Kaikki eläimet testataan aidossa laitosympäristössä monipuolisen testin avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?