Vihreät syyttävät hallitusta hätää kärsivien sorsimisesta - Kotimaa - Aamulehti

Vihreät syyttävät hallitusta hätää kärsivien sorsimisesta

17.9.2016 17:34

Vihreät moittivat ankarasti hallitusta hätää kärsiviin ihmisiin suhtautumisesta. Synkkää on puolueen mielestä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Puheenjohtaja Ville Niinistö väitti lauantaina vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Vantaalla, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tehnyt pakolaisten perheenyhdistämisen lähes mahdottomaksi, poistanut humanitaarisen suojelun ja heikentänyt oikeusavun saamista.

Niinistön mielestä Suomesta kertoo eniten, kuinka vastaamme suurimmassa hädässä olevien tilanteeseen. Demokratian ja ihmisoikeuksien vaaliminen ovat yhteiskunnan perusarvoja.

- Meidän on puolustettava hädänalaisia ja heidän oikeuttaan hakea turvaa vainolta ja hengenvaaralta, Niinistö sanoi.

Puheenjohtaja lisäsi, että koventuneiden lakien lisäksi julkisuudessa on puhuttu, kuinka Maahanmuuttoviraston päätökset kohtelevat turvapaikanhakijoita.

- Herää kysymys, saavatko turvapaikanhakijat edes nykyisten lakien takaaman kohtelun.

Mitä Suomessa tapahtuu?

Niinistö ja kansanedustaja Pekka Haavisto ottivat esille myös kehitysyhteistyöleikkaukset. Hallitus aikoo pitää kehitysmäärärahat 0,4 prosentissa bruttokansantuotteesta, vaikka Suomen pitkän aikavälin tavoite on nostaa osuus YK:n määrittämään 0,7 prosentin tavoitteeseen.

Haaviston mielestä Suomessa on jo pitkään ollut ristiriita siinä, että hallituksen ministerit puhuvat ihmisten auttamisesta ensisijaisesti kriisimaissa ja pakolaisalueilla, mutta siihen käytettäviä välineitä eli kehitysyhteistyötä ja humanitaarista apua karsitaan.

- Kun pidämme varat pieninä, toimimme toisin kuin sanomme. Ainakin pitäisi valita painopiste, jossa olemme valmiita auttamaan, Haavisto tuumasi.

Hallitus leikkasi varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahoja viime vuonna 43 prosenttia. Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana toimivan Haaviston mukaan Suomesta on muodostumassa negatiivinen kuva. Esimerkiksi YK:ssä on kyselty, mitä Suomessa on tapahtumassa.

- Leikkaukset ovat olleet poikkeuksellisen suuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: