Yksi kuva kertoo kaiken: Suomen kieli on hankalaa – vai onko sittenkään? - Kotimaa - Aamulehti

Yksi kuva kertoo kaiken: Suomen kieli on hankalaa – vai onko sittenkään?

Suomen kieltä on perinteisesti totuttu pitämään hankalana oppia. Se ei kuitenkaan lukeudu maailman haastavimpien kielten joukkoon.­

5.9.2016 17:55

Suomalaisia tarinoita jakava This is Finland -sivusto jakoi syyskuussa Twitterissä mielenkiintoisen kuvan, joka kertoo suomen kielen vaikeudesta.

Sana yksinkertainen eroaa suomeksi sanottuna muista kielistä. Esimerkiksi ruotsissa (enkel) ja saksassa (einfach) sanat muistuttavat toisiaan. Vastaavasti englannin kielessä, portugalissa ja ranskassa yksinkertainen on simple tai simples.

Mutta suomen yksinkertainen – sille ei löydy helposti vertailupohjaa.

Suomen kieltä on totuttu pitämään hankalana, mutta maailman vaikein kieli se ei ainakaan tiettävästi ole.

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiesten kielikoulutuksesta vastaava Foreign Service Institute (FSI) on listannut, kuinka monta viikkoa opiskelija tarvitsee saavuttaakseen kirjallisen ja suullisen kielitaidon, joka riittää työskentelyyn kyseisellä kielellä.

Tällä kriteerillä vaikeimpia ovat arabia, kiina, japani ja korea. Ne tarvitsevat listauksen mukaan 2 200 tuntia aktiivista opiskelua, että niillä pärjää.

Suomi on listattu kakkoskategoriaan vaikeusasteeltaan, ja kielemme säälliseen oppimiseen menee listauksen mukaan 1 100 tuntia.

Instituutin mukaan suomen kielen pronomit eroavat muista kielistä. Esimerkiksi eläimistä käytetään se-pronominia ja meillä ei ole erikseen hän-prononominia naiselle ja miehelle.

Suomen kielen sanat ovat englanninkieliselle outoja, koska yhteyttä romaaniseen tai germaaniseen kieliperheeseen ei ole.

Tunnettua on myös se, että Suomen 15 sijamuotoa eivät ole helppoja oppia.

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Vesa Heikkinen on ollut toisaalta blogissaan sitä mieltä, että suomen kielen erityinen vaikeus on myytti.

Hän viittaa Tiede-lehden artikkeliin, jonka mukaan maailman kielistä yhdeksässä prosentissa sijamuotoja on kymmenen tai enemmän. Suomen kielessä on artikkelin mukaan monia erityispiirteitä mutta myös paljon samaa kuin muissa kielissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?