Raportti: Suljetun päiväkodin johtajalla ei pätevyyttä, työntekijän kovista otteista valituksia - Kotimaa - Aamulehti

Raportti: Suljetun päiväkodin johtajalla ei pätevyyttä, työntekijän kovista otteista valituksia

2.9.2016 22:11

Tamperelaisen englanninkielisen päiväkodin jupakka paisuu. Aluehallintoviraston tuoreen raportin mukaan lapsia on kohdeltu päiväkodissa huonosti, eikä valtaosalla työntekijöistä ole ollut työhönsä pätevyyttä. Edes päiväkodin johtajalta ei työhön soveltuvaa tutkintoa löydy, sillä johtajalta puuttuu lastentarhan opettajan kelpoisuus.

Tampereen kaupunki ja aluehallintovirasto tekivät English International School of Tampere -päiväkotiin viime tiistaina tarkastuskäynnin. Tampereen kaupungin tilaajapäällikkö Maria Päivänen kertoi aiemmin perjantaina Aamulehdelle, että tilanteeseen puututtiin nopeasti sen jälkeen, kun ilmoituksia päiväkodin johtajan varhaiskasvatukseen sopimattomasta käytöksestä oli tullut useampia.

Tarkastuskäynnin yhteydessä päiväkodissa havaittiin vakavia ja toistuvia puutteita henkilöstön kelpoisuudessa sekä toiminnan järjestämisessä. Tarkastuskäynnillä vain kahdella paikalla olleella henkilökunnan jäsenellä oli työhön sopiva pätevyys. Päiväkodin hoitohenkilökunnasta yhteensä neljällä on ollut työn edellyttämä koulutus.

Tarkastusraportin mukaan lapsilla on ollut päiväkodissa päivittäisestä maidosta sekä ruuasta pulaa. Päiväkodissa on säännöllisesti varauduttu ruuan loppumiseen eineksillä ja omenilla.

Päiväkodissa lapsia oli paikalla tarkastuskäynnillä 46. Aluehallintovirasto totesi, että paikalla oli liian vähän henkilökuntaa ja että lasten turvallisuus kärsii henkilökunnan vähyydestä.

Päiväkodin johtajan on myös kerrottu huutavan työntekijöilleen epäasiallisesti lasten kuullen niin, että sekä henkilöstö että lapset ovat pelänneet tilannetta. Raportin mukaan tarkastustilanteessa havaittiin ilmoituksen kaltaista käytöstä johtajalta. Virkamiesten mukaan johtaja käyttäytyi tarkastustilanteessa uhkaavasti ja hermostuneesti ja tämä vaikutti arvaamattomalta.

Johtaja myönsi raportin mukaan tarkastuskäynnillä muun muassa uhkailleensa oikeustoimilla yhden päiväkotilapsen huoltajaa.

Raportti kertoo myös, että yhtä päiväkodin työntekijää on syytetty kovin sanoin vakavista teoista. Aluehallintovirastolle tulleiden ilmoitusten mukaan yksi työntekijöistä olisi muun muassa retuuttanut päiväkodin lapsia vaatteista pidellen huoneesta toiseen ja pelotellut heitä, jos joku ei ole totellut. Tarkastuskäynnillä ei selvinnyt, pitävätkö ilmoitusten väitteet paikkansa, mutta työntekijä oli suuttunut ja uhannut ilmoittajaa oikeustoimilla sekä sanonut, että ”hän antaa takaisin kun saa selville ilmiantajan”.

Raportin mukaan saman työntekijän on epäilty uhanneen työtoveriaan veitsellä. Päiväkodin johtaja kiisti kuulleensa henkilöstön välisistä ristiriidoista. Raportin mukaan johtaja myös suhtautui väitteisiin ja kysymyksiin vähättelevästi eikä luvannut selvittää asioita.

Aluehallintoviraston mukaan päiväkodin epäkohdat ovat osoittautuneet kokonaisuudessaan niin vakaviksi ja lasten turvallisuutta vaarantaviksi, että päiväkodin toiminta on päätetty keskeyttää ensi maanantaista alkaen. Lisäksi Tampereen kaupunki on tehnyt päiväkodista tutkintapyynnön poliisille.

Aamulehti ei yrityksistä huolimatta tavoittanut päiväkodin johtaja Scott Rizzoa perjantaina.

Raportissa sanotaan seuraavaa:

”Päiväkodin yksiköissä on vakavia ja toistuvia puutteita päiväkodin johtajan sekä yhden työntekijän käytöksessä lapsia ja päiväkodin muita työntekijöitä kohtaan.

Lisäksi henkilöstön kelpoisuuksissa on merkittäviä puutteita ja henkilöstön määrä on useissa päivän tilanteissa riittämätön lasten lukumäärään nähden. Lapsille tarjottavan ruuan laatu ja riittävyys eivät täytä varhaiskasvatuksen velvoitteita, raportissa todetaan.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut