Yksityisen päiväkodin voi perustaa kuka tahansa, vastuuhenkilöllä on kuitenkin oltava pätevyys - Kotimaa - Aamulehti

Yksityisen päiväkodin voi perustaa kuka tahansa, vastuuhenkilöllä on kuitenkin oltava pätevyys

6.9.2016 11:56

Avaintekijä uusien päiväkotien perustamisessa on aina kunta, oli kyse sitten yksityisestä tai julkisesta päiväkodista.

Jos yksityinen yrittäjä haluaa perustaa päiväkodin, hänen pitää ensin lähestyä kuntaa. Perustaja käy kunnan kanssa keskusteluja siitä, mihin ja milloin päiväkoti perustetaan ja kuinka suuri siitä tulee.

Yksityisen päiväkodin pitää antaa kunnalle ilmoitus yksityisen sosiaalipalvelun tuottamisesta. Ilmoitukseen kuuluu monia liitteitä.

Esimerkiksi siinä esitettävä palvelun vastuuhenkilön tutkintotodistus ja selvitys työkokemuksesta. Päiväkodin vastuuhenkilöllä on oltava lain mukaan lastentarhanopettajan koulutus ja riittävä johtamistaito. Ilmoituksessa pitää myös esimerkiksi eritellä lasten kanssa työskentelevät työntekijät ja varmentaa, ettei heillä ole rikosrekisteriä. Lisäksi on ilmoitettava henkilökunnan määrän ja työntekijöiden koulutustaso.

Kunta hyväksyy

Kunnan viranomainen tarkistaa ja hyväksyy hakemuksen. Tämän jälkeen se lähetetään aluehallintovirastoon, joka tarkistaa sen oikeellisuuden ja vie tiedot Valviran ylläpitämään rekisteriin.

Jos päiväkodin toiminnassa ilmenee ongelmia, AVI tekee aina selvityspyynnön kunnalle.

Tampereen kaupungin mukaan kaikki on ollut kunnossa, kun English International School of Tampere perustettiin vuonna 2005. Päiväkodin johtajan Scott Rizzon sijaan vastuuhenkilöksi on siis tällöin merkitty joku muu henkilö, joka on täyttänyt vastuuhenkilön kelpoisuusvaatimukset.

Lasten varhaiskasvatusta tarjoavan yrityksen toimitusjohtajana voi toimia henkilö, jolla ei ole lastentarhanopettajan pätevyyttä. Tällöin hänen tehtäviensä on kuitenkin rajoituttava hallinnon tasolle.

Kunta vastaa yksin julkisten päiväkotien perustamisesta ja valvonnasta. Aluehallintovirasto puuttuu niiden toimintaan vain, jos esiin tulee tietoa laissa säädettyjen velvollisuuksien laiminlyönnistä – kuten esimerkiksi siitä, ettei päiväkodin henkilökunta täytä kelpoisuusvaatimuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos