Virkamies ihmettelee valituksia päiväkodin sulkemisesta: Jos tapahtuisi koulussa, tulisi kansanliike - Kotimaa - Aamulehti

Virkamies ihmettelee valituksia päiväkodin sulkemisesta: Jos tapahtuisi koulussa, tulisi kansanliike

5.9.2016 14:41

Osa lasten vanhemmista on kauhistellut viime viikolla suljetun English International School of Tampere -päiväkodin kohtaloa ja myös puolustaneet päiväkodin toimintaa.

Toiminnan keskeyttämistä esittänyt Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska, huomauttaa, ettei tilanteessa ollut mahdollista toimia millään muulla tavalla.

Vain neljä päiväkodin kuudestatoista työntekijästä täytti laissa määrätyt pätevyysvaatimukset. Lisäksi päiväkodissa on Tampereen kaupungin ja AVIn mukaan esiintynyt uhkaavaa käyttäytymistä, huutamista ja aggressiivista puhetta.

- Jos koulussa kävisi ilmi, että 16 opettajasta vain neljä olisi luokanopettajia eikä rehtorillakaan olisi pätevyyttä, olisi hirvittävä kansanliike. Nyt näyttää siltä, että osan vanhemmista mielestä siitä ei ole mitään haittaa, Keski-Rauska sanoo.

- Se, että tarjottiin englanninkielistä varhaiskasvatusta, on hieno asia, mutta myös englanninkielisen varhaiskasvattajan pitää noudattaa koulutusvaatimuksia. Se ei riitä, että osaa englantia.

Vuosia jatkunut tilanne

Lastentarhanopettajan kelpoisuusvaatimuksen täyttääkseen työntekijällä on oltava vähintään kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, johon sisältyy lastentarhanopettajan koulutus. Lisäksi tehtävään pätevöittää sosiaali- ja terveysalan amk-tutkinto, johon sisältyy riittävä määrä varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneita opintoja. Lastenhoitajan tehtävään taas vaaditaan lähihoitajan koulutus.

- Työntekijöillä on erinäköisiä opintosuorituksia. He ovat varmasti erinomaisia ja mukavia ihmisiä, tekevät parhaansa ja hyvää työtä lasten kanssa. Mutta tämä on vuosia jatkunut tilanne, ettei päiväkodissa ole kelpoista henkilöstöä.

Myöskään päiväkodin johtajalla Scott Rizzolla ei ollut pätevyyttä tehtäväänsä. Hallinnollisten johtotehtävien lisäksi Rizzo on myös työskennellyt lapsiryhmissä.

- Kelpoisuusvaatimuksena lasten päivähoidon ammatilliseen johtotehtävään on oltava lastentarhanopettajan tutkinto ja riittävä johtamistaito, Keski-Rauska huomauttaa.

Mahdollisuus valittaa

Päiväkodin toiminta on keskeytetty toistaiseksi. Päätöksestä on mahdollista valittaa kuukauden sisällä hallinto-oikeuteen.

- Sen jälkeen katsotaan tilanne uudelleen, voiko yritys jatkaa toimintaansa mahdollisten korjaavien toimenpiteiden jälkeen.

Keski-Rauska ymmärtää myös vanhempien reaktioita.

- He ovat ymmärrettävästi äkäisiä sen vuoksi, että päivähoitopaikka meni alta pois. Se on aina dramaattista, tapahtui se sitten säästösyistä tai tämäntyyppisistä syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut