Nyt puhuvat suljetun päiväkodin vanhemmat: ”Kaupunki sulki talon kuin teurastamon” - Kotimaa - Aamulehti

Nyt puhuvat suljetun päiväkodin vanhemmat: ”Kaupunki sulki talon kuin teurastamon”

2.9.2016 20:23

Tampereen kaupungin sulkeman English International School of Tampereen vanhemmat ovat tapahtumista yllättyneitä ja osin jopa järkyttyneitä.

Jussi Uusi-Illikaisen nelivuotiasta poikaa on hoidettu päiväkodissa kaksi vuotta. Koko aikana vanhempien silmiin tai korviin ei isän mukaan ole kantautunut mitään poikkipuolista.

- Päinvastoin. Kun talon sulkemisesta keskiviikkona yhtäkkiä ilmoitettiin, isku oli kuin ilmat olisi lyöty pihalle. En usko oikein vieläkään, että tuttu päiväkoti suljetaan vain kahden päivän varoitusajalla.

Uusi-Illikainen sanoo olleensa lapsensa hoitoon enemmän kuin tyytyväinen.

- Minun on hyvin vaikea uskoa niitä väitteitä, joita päiväkodin toiminnasta on esitetty.

Päiväkotia on arvosteltu johtamisesta. Tampereen kaupungin ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan siellä on esiintynyt uhkaavaa käyttäytymistä, huutamista ja aggressiivista puhetta. Talossa työskentelee viranomaisten mukaan huomautuksista huolimatta myös henkilökuntaa, joka ei ole koulutukseltaan pätevää.

Uusi-Illikainen on oman kokemuksensa perusteella täysin eri mieltä. Hänen havaintojensa mukaan hoitajat ovat rakastavia ja omistautuneita työlleen.

- Homma on toiminut hienosti. Olen ollut tietoinen, etteivät kaikki ole muodollisesti päteviä, mutta se ei ole minua häirinnyt. Ei lapsia tutkintotodistuksilla hoideta, hän sanoo.

Uusi-Illikainen ihmettelee, miksi kaupunki ei ole tiedottanut vanhemmille aikaisemmin, jos hoitajien pätevyydessä on annettu talolle huomautuksia.

- Päiväkoti on yksityinen. Minä maksan lapseni hoitamisesta. Totta kai olisin vanhempana vaatinut talolta selvitystä, jos olisin tiennyt, että tämä on näin suuri ongelma.

Aamulehti tavoitti perjantaina myös kaksi muuta isää. Heistä kumpikaan ei halua kommentoida asioita nimellään, koska asia on heistä nyt niin herkässä tilanteessa.

Kahden pitkään päiväkodissa olleen lapsen isä kritisoi Uusi-Illikaisen tavoin sitä tapaa, jolla Tampereen kaupunki ja aluehallintovirasto ilmoittivat päiväkodin sulkemisesta vanhemmille. Ilmoitus saapui isän mukaan sähköpostitse keskiviikkona. Maanantaina lapset ohjataan jo uusiin hoitopaikkoihin.

– Kaupunki sulki päiväkodin kuin teurastamon, välittämättä lainkaan lasten tai vanhempien tunteista. Lapsilta viedään tutut tilat, rakkaat hoitajat ja käytännössä suurin osa kavereista tuosta vain, yhdellä tylyllä ilmoituksella.

Kaikki Aamulehden tavoittamat kolme isää ovat yhtä mieltä siitä, että lapset on hoidettu hyvin.

– Meidän lapsemme ovat menneet sinne joka aamu mielellään. Kaikki hoitajat ovat aivan huippuja, puhaltavat niin sanotusti pipit pois ja hymyn huulille paremmin kuin isovanhemmat, kahden lapsen isä sanoo.

Yksi isistä myöntää ihmetelleensä hiukan henkilökunnan suurta vaihtuvuutta. Hän kertoo myös aistineensa, ettei talon johtamistavassa ole ollut kaikki aina ihan kunnossa.

– En ole koskaan kuullut mitään huutamista, mutta niin sanotuissa käytäväpuheista olen käsittänyt henkilökunnan joskus arvostelleen johtamista, hän sanoo.

Hän ei kuitenkaan ryhdy yksilöimään, mihin tämä arvostelu on kohdistunut.

Kaikki kolme sanovat kuitenkin arvostavansa talon johtajaa Scott Rizzoa. – Jos on ollut niin kauan päivähoitobisneksessä kuin hän, kaikkea ei ole voitu tehdä väärin.

– Tapaamme hänet maanantaina vanhempien ja talon henkilökunnan yhteisessä tilaisuudessa. Kaupungin järjestämään tiedotustilaisuuten häntä ei päästetty. Siellä olivat oikein vartijat estämässä, isä tuomitsee.

Uusi-Illikainen kertoo, että vanhemmat keskustelevat nyt keskenään siitä, miten talon toiminta saataisiin jatkumaan ja lapsilla säilymään tuttu ympäristö.

- Se on varmasti kaikkien yhteinen toive.

Mies kertoo, että oma poika on ollut englanninkielisessä päiväkodissa kahdesta syystä.

- Lapsemme on tullut meille adoption kautta Etelä-Afrikasta. Haluamme hänen ensinnäkin oppivan englantia ja toiseksi ympärilleen monikulttuurisen ympäristön, jossa hän ei ainakaan ihonvärinsä takia joutuisi silmätikuksi, mies sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut