Mihin verovarojasi käytetään? Nämä 6 asiaa jokaisen suomalaisen pitäisi tietää valtion budjetista - Kotimaa - Aamulehti

Mihin verovarojasi käytetään? Nämä 6 asiaa jokaisen suomalaisen pitäisi tietää valtion budjetista

Päätetty budjetti näkyy monin tavoin suomalaisten lompakossa ja saaduissa palveluissa.­

1.9.2016 14:07

Hallitus neuvottelee ensi vuoden budjetista Kesärannassa. Selvitimme, miksi Suomen budjetista kannattaa jokaisen kiinnostua.

1. Kuinka suuri valtion budjetti on?

Tiedämme, paljonko saamme palkkaa. Moni tietää myös tarkalleen menonsa ja velkansa, eli kotitaloutensa käytettävissä olevat tulot. Valtion budjetti kertoo puolestaan, kuinka yhteisellä Suomi Oy:llämme menee.

Kuluvana vuonna Suomen budjetti oli 54,9 miljardia euroa.

Vuoden 2017 budjetti ei ole vielä tiedossa, mutta valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan budjetin loppusumma on 55,2 miljardia euroa. Siis Suomi Oy käyttää rahoja hieman enemmän kuin aiemmin.

2. Mihin sinun verovarojasi käytetään?

Maksat veroja joka kuukausi palkasta ja lähes joka ostoksesta, mutta mihin näitä veroeuroja käytetään? Siihen budjetti antaa vastauksen.

Valtion suurin menoerä ovat tulonsiirrot kotitalouksille kuten asumistuki, lapsilisä ja kansaneläkkeet. Valtion rahoitus kunnille on myös iso menoerä, sen kautta valtio osallistuu peruspalveluiden rahoitukseen.

Eniten suomalaisen rahoista kuluukin näihin peruspalveluihin eli sosiaali- ja terveydenhoitoon sekä koulutukseen.

3. Paljonko velkaa jää tuleville ikäpolville maksettavaa?

Valtion tulot eivät riitä kattamaan valtion menoja. Suomi ottaa lisää velkaa, kuten on ottanut viime vuosina poikkeuksetta.

Valtiovaranministeriön budjettiehdotus on noin 5,9 miljardia alijäämäinen.

Valtionvelka nousee vuonna 2017 arviolta yhteensä 111 miljardiin euroon. Tämä tarkoittaa, että valtiolla on silloin velkaa yhteensä jokaista suomalaista kohden yli 20 000 euroa.

Nelihenkiselle perheelle tämä tietää jo 80 000 euron velkakuormaa, joten kyse ei ole pikkusummista.

4. Miten etuudet muuttuvat?

Valtion budjetista näkee, miten tietyt etuudet muuttuvat. Viime aikoina on keskusteltu paljon esimerkiksi lapsilisistä, joita osa poliitikoista tahtoo karsia, osa taas ei.

Valtion budjetti kertoo, miten paljon ensi vuonna maksetaan lapsilisiä ja muita etuuksia.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa kerrotaan myös esimerkiksi, että starttirahan käyttömahdollisuuksia laajennetaan. Myös työttömyysturvaan ollaan tekemässä muutoksia.

Budjetin muutokset etuuksissa näkyvät konkreettisesti monen suomalaisen lompakossa.

5. Mihin valtio investoi?

Joka vuosi valtio tekee investointeja, jotka voivat tuoda osalle suomalaisista töitä tai vaikuttaa muuten käytännössä elämään.

Esimerkiksi ensi vuonna käynnistetään budjettiehdotuksen mukaan viisi uutta liikennehanketta. Investoinnit voivat auttaa kokonaan uutta liiketoimintaa syntymään Suomessa.

6. Miten verotus muuttuu eli paljonko rahaa jää käteen?

Käytettävissä oleviin tuloihin vaikuttavat paitsi tulot, myös se, miten valtio verottaa.

Budjetti kertoo muutoksista verotuksessa. Esimerkiksi nyt tupakkaveroa, energiaveroa ja ajoneuvoveroa korotetaan sekä asuntolainojen korkojen vähennyskelpoisuutta pienennetään.

Työn verotus kevenee 415 miljoonalla eurolla kilpailukykysopimuksen sekä hallituksen verokevennyksen johdosta. Myös eläkeläisten verotus on keventymässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?