Junnuvalmentaja: Akateemiset äidit ovat saaneet suomalaisen huippu-urheilun alennustilaan - Kotimaa - Aamulehti

Junnuvalmentaja: Akateemiset äidit ovat saaneet suomalaisen huippu-urheilun alennustilaan

Jääkiekkovaikuttaja Petteri Sihvonen on pelannut ja valmentanut SM-liigassa ja toiminut muun muassa Urheilulehden kiekkoanalyytikkona.

21.8.2016 20:41

Junioreiden jääkiekkovalmentaja, entinen kiekkoilija ja urheilutoimittaja Petteri Sihvonen soimaa tuoreessa blogikirjoituksessaan junioreiden ”akateemisia äitejä”. Provokatiivisista kommenteistaan tutun Sihvosen mukaan älykkäät äidit ajavat niin voimakkaasti omien lastensa oikeutta pelata, että lahjakkuuksien kehitys häiriintyy.

- Ymmärrämme helposti äidin kantaa, kun hän ilman muuta kannattaa joukkueen pelisääntöpalaverissa tärkeitä periaatteita kuten: Kaikki Pelaa. Puolen peli takuu, Sihvonen kirjoittaa.

Esimerkiksi Suomen palloliitto on sitoutunut kaikki pelaa -sääntöihin, joiden mukaan jokainen juniori pelaa ainakin puolet pelistä. Sihvosen blogikirjoituksen perusteella tällaiset säännöt eivät tue suomalaisen huippu-urheilun kehitystä.

- Suomalainen lasten ja nuorten urheilu on tullut pisteeseen, jossa se on menettänyt tuntumansa ja otteensa siihen, mitä on kansainvälinen huippu-urheilu. Otteen palauttaminen ei ole enää mahdollista aikuisiän kynnyksellä saati aikuisiällä. Tuossa on syy suomalaisen huippu-urheilun alennustilaan, Sihvonen kirjoittaa.

- Koko yhtälölle on tyypillistä se, ettei tällä tarinamme akateemisesti koulutetulla naisella ole itsellä käytännössä minkäänlaista kokemusta ja suhdetta urheiluun, saati huippu-urheiluun, Sihvonen jatkaa.

Siitä huolimatta Sihvonen korostaa, että vika ei ole lopulta äidissä. Syyttävä katse pitäisi Sihvosen mukaan osoittaa kohti joukkueiden valmentajia ja johtajia, jotka antavat vanhempien mielipiteen vaikuttaa pelistrategioihin ja treeneihin.

- Hänhän [akateeminen äiti] toimi ja toimii niin kuin hänen pitääkin toimia omasta näkökulmastaan. Syy- ja vikapäitä olivat ja ovat ne urheiluihmiset, jotka alkoivat perustaa noita palavereja ja päästivät ovesta sisään sen Toni-Petterin akateemisesti koulutetun äidin, Sihvonen kirjoittaa.

Sihvonen valmensi viime kaudella HPK:n jääkiekkojunioreiden C2-kilpajoukkuetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut