Voimisteluliitto vastaa äitien kauhutarinoihin valmentajista: ”Kuulostaa ylilyönniltä” - Kotimaa - Aamulehti

Voimisteluliitto vastaa äitien kauhutarinoihin valmentajista: ”Kuulostaa ylilyönniltä”

Kuvituskuva Ikurin liikuntahallilta, jossa tamperelaiset voimisteluseurat harjoittelevat.

22.8.2016 9:33

Tamperelaisessa voimisteluseurassa valmentajat ovat muutaman äidin kertomuksen mukaan huomautelleet alakouluikäisille lapsille painosta ja heidän pepuistaan. Myös kovan kurin valmennustyyli ja jatkuvat rasitusvammat ovat saaneet äidit huolestumaan.

Aamulehti kysyi, mitä mieltä Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso on lasten kokemuksista ja äitien huolesta.Aluksi Laakso muistuttaa, että voimistelusta löytyy eri lajeja ja tasoja. Seurat pyrkivät tarjoamaan eri ryhmiä heille, jotka kilpailevat tavoitteellisesti ja heille, jotka eivät halua treenata kovatasoisesti.

- Voimistelussa etenkin tyttöjen puolella ollaan huipulla jo niin nuorena, että lapsena on tehtävä paljon töitä.

Laakso painottaa, että päävalmentajien on oltava ammattilaisia. Liiton koulutuksissa käy ohjaajia ja valmentajia nelisen tuhatta vuosittain. Voimisteluseuroille on myös laatukriteereitä, joiden avulla seurat kehittävät toimintaansa yhteistyössä liiton kanssa.

Äitien huolen herättänyt Tampereen Voimistelijat on Suomen yhdeksän parhaan joukossa Huippuseura-arvonimellä.

Kuvituskuva Ikurin liikuntahallilta, jossa tamperelaiset voimisteluseurat harjoittelevat.

Mitä mieltä olet siitä, että valmentaja on kommentoinut lasten painoa ja rasvan kertymistä?

- Valitettavasti välillä tulee ylilyöntejä ja tämä kuulostaa sellaiselta. Jos ongelmia on, asioita kannattaa ensin lähteä selvittämään valmentajan ja oman seuran kautta.

Laakson mukaan ei ole normaalia, että alaikäisiä lapsia punnitaan.

- Siinä ei missään nimessä ole järkeä. Lapsille ja heidän vanhemmilleen sen sijaan annetaan ravintokoulutusta, jos he treenaavat paljon. Silloin on saatava myös tarpeeksi energiaa. Päinvastoin lapsille painotetaan, ettei harkkoihin saa tulla syömättä. Syömisestä tai painosta ei huomauteta, vaan enemminkin siitä mitä syödään. Herkuttelu on täysin sallittua välillä.

Kasvaville lapsille ei Laakson mukaan missään nimessä saa huomautella painosta, vaan täytyy painottaa terveitä elämäntapoja.

Mitä mieltä olet jatkuvista rasitusvammoista?

- Ammattivalmentajan täytyy pitää huolta yhdessä vanhempien kanssa, ettei voimistelijoille tule rasitusmurtumia. Täytyy korostaa lihaskunnon ja venyttelyn ja kehonhuollon tärkeyttä. Valmentajan täytyy ymmärtää, että lapset tulevat erilaisista taustoista ja liikkuvat eri verran.

Laakso painottaa, ettei terveyden uhalla saa treenata. Mutta hän muistuttaa, että voimistelu on laji, joka vaatii suuria treenimääriä, jos haluaa huipulle.

Valmentajat laukoivat lkouluikäisille asiattomia kommentteja heidän painostaan.

Mitä mieltä olet pelolla ja kurilla valmentamisesta?

- Valmentajilla on erilaisia valmennustapoja. Liitto lähtee siitä, että voimistelun on oltava iloista, mukavaa, se on meidän linjamme.

Laakson mielestä lapsille on motivoivaa, kun oppii uusia taitoja. Voimistelun ei saisi olla vain jonossa seisomista. Ilon ja innostumisen kautta rakastuu voimisteluun ja sitä kautta haluaa harjoitella paljon.

- Meille on lajiliittoon tullut muutamia yhteydenottoja siitä, etteivät vanhemmat ole tyytyväisiä lastensa valmentajien valmennustyyliin, tai etteivät valmentajat anna ohjeita ja huomiota tasaisesti kaikille valmennettaville, Laakso kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos