Voimistelijatytöt harjoituksissa puntarille: Valmentajat huomauttelevat lihomisesta ja pepuista - Kotimaa - Aamulehti

Voimistelijatytöt harjoituksissa puntarille: Valmentajat huomauttelevat lihomisesta ja pepuista

Kuvituskuva Ikurin liikuntahallilta, jossa tamperelaiset voimisteluseurat harjoittelevat.

22.8.2016 11:00

Pirkkalalainen äiti Nina Pirilä ei enää pystynyt katsomaan vierestä, kun voimisteluseuran valmentajien paine hänen alakouluikäisiä tyttöjään kohtaan kävi liian kovaksi.

- Lapsia punnitaan harjoituksissa. Tyttöni ovat hoikkia ja hyvässä kunnossa, mutta miesvalmentaja huomautti, että rasvaa on kertynyt. Tällaista painontarkkailua ei saisi olla junioriurheilussa.

Aamulehti kuuli Pirilän lisäksi kahta muuta perhettä, joiden kaikkien lapset ovat lopettaneet harrastuksen tai vaihtaneet lajia, kun asioihin ei ole saatu parannusta. Kaikki tytöt voimistelivat Tampereen Voimistelijoissa.

Vanhemmat halusivat aloittaa keskustelun siitä, ollaanko lajin sisällä tultu liian sokeiksi ylilyönneille.

- Liitossa on tarkkaan määritelty, kuinka kaikkia lapsia täytyy ohjata tasapuolisesti ja kannustaa ilon kautta. Minä sanon, että paskat. Nämä ihanteet eivät näy harjoitushallilla, toisen perheen äiti jyrähtää.

Alakoululaisten painontarkkailua

Pirilä kertoo, että hänen lapsensa lihomisesta sättiminen tapahtui sen jälkeen, kun alakouluikäinen tyttö oli toipunut kolmen kuukauden vatsavaivoista. Taudin aikana hän oli ensin laihtunut huomattavasti.

- Käsiä oli levitelty sivuille tarkastelua varten. Valmentaja tuli minullekin puhumaan tyttären painonnoususta. Seuran toiminnanjohtaja kiistää kaiken ja väittää, että tällä venäläisellä valmentajalla on mennyt rasvaa- ja kasvaa-sanat sekaisin, Pirilä puuskahtaa.

Kuvituskuva Ikurin liikuntahallilta, jossa tamperelaiset voimisteluseurat harjoittelevat.

Lasten punnitsemisesta on puhuttu vanhempainilloissa. Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale perustelee sen turvallisuusasiana, sillä noussut paino vaikuttaa liikkeiden tekemiseen.

- Valmentajat varmaan keskustelevat painosta, jos voimistelija tavoittelee suomenmestaruutta ja paino on ratkaiseva tekijä.

Osa tytöistä on Taipaleen mukaan niin tavoitteellisia, että täytyy tarkkailla, ettei paino ala mennä liian alhaiseksi.

Suomenmestaruudesta voi juniorisarjassa kisata aikaisintaan sinä vuonna, kun täyttää 13.

Valmentajat huomauttelevat lasten pepuista

Myös eräällä nyt jo lajia vaihtaneella lapsella on valmentajien kommenteista muistoja.

- Kisareissulla kilpailujen jälkeen kaksi tyttöä meni ostamaan pienet kakkupalat. Valmentaja sätti toista. Tyttö puolustautui, että toinenkin osti. Valmentaja sanoi tähän, että ei se haittaa, koska hänellä on niin pieni pylly, kisareissulla mukana ollut lapsi kertoo.

Hänen äitinsä mukaan eräälle lapselle valmentaja kommentoi tämän ”latinopeppua”.

Kolmas äiti haki apua perheneuvolasta.

- Lapselleni sanotut kommentit ovat kuulemma kuin työpaikkakiusaamista, mutta vakavampaa, kun aikuinen sanoo ne lapselle.

Kova treeni johti jatkuviin rasitusvammoihin

Kolmen voimistelijatytön äiti Pirilä sanoo arvostavansa työtä, jota valmentajat ovat tehneet, sillä tytöt ovat huippukunnossa ja motoriikka on todella hyvä valmennuksen ansiosta.

- Mutta alakouluikäistä lasta ei saa rikkoa.

Rikkomisella äiti viittaa rasitusvammakierteisiin. Yhdellä tytöistä oli samaan aikaan seitsemän vammaa, kun hän lopetti voimistelun.

Yksi Pirilän tytöistä tekemässä telinevoimistelusuoritustaan nojapuilla Ruotsin Mälar Cupin kisoissa lokakuussa 2015. Tuolloin Tampereen Voimistelijoiden tytöt voittivat joukkuepronssin.

Lapset harjoittelivat 24 tuntia viikossa ja vamman takia poissaoloista seurasi syytöksiä motivaation puutteesta. Pirilän mukaan valmentajat eivät uskoneet, jos lapsi valitti kipua, vaan he vaativat lääkärintodistuksia.

Seuran toiminnanjohtaja Taipale muistuttaa voimistelun olevan laji, jossa täytyy tehdä paljon toistoja, ihan kuin uinnissa tai taitoluistelussa. Hän sanoo, että osalle tulee helpommin vammoja kuin toisille.

- Itse olen valmentanut yli 30 vuotta ja huomannut, että rasitusvammoja tulee yhä nuoremmille. Lapset liikkuvat luontaisesti niin vähän.

Rannetuet ovat arkipäivää telinevoimistelussa.

Yhdellä Pirilän tytöistä oli lonkan apofysiittivamma, eli kasvavan luutumisalueen kiputila. Kun jalkoja ei voinut harjoitella täysillä, valmentajat teettivät niin paljon ylävartalon treeniä nojapuilla, että tytön niskat menivät jumiin.

- Lääkäri löysi niskasta kolme kohtaa, jotka aiheuttivat huimausta, Pirilä kertoo.

Tytöt pelkäävät valmentajien auktoriteettia

Toisen äidin mukaan pelolla valmentamista on niin paljon, etteivät tytöt uskalla sanoa treeneissä, jos heillä on pissahätä.

Useat äidit vahvistavat, että treeneistä tullaan joskus itkien kotiin.

- Ei saisi itkeä. On annettu ymmärtää, että tämä kuuluu telinevoimistelun maailmaan, äiti kauhistelee.

Hänen mukaansa tyttöjä haukutaan ja nöyryytetään muiden edessä. Yhdellä tytöllä paineet aiheuttivat ahdistuskohtauksia.

Kuvituskuva Ikurin liikuntahallilta, jossa tamperelaiset voimisteluseurat harjoittelevat.

Pirilän mielestä valmentaminen perustuu osittain henkiseen yliotteeseen, mutta myös oma halu voimistella.

- Lapsillani oli hirmuinen kunnioitus valmentajia kohtaan.

Hän uskoo, että huipulle tähtäävien lasten kanssa itsekin sokeutuu liian vaativalle valmentamiselle. Seuralla on fysioterapeutteja, joten vanhemmat luottavat, kun sanotaan ”asia on hoidossa”.

Tampereen Voimistelijat on Suomen yhdeksän parhaan joukossa ja saanut Huippuseura-sertifikaatin.

Vika ei ole seurassa vaan toimintakulttuurissa

Yksi äideistä sanoo käyneensä valmentajan ja seuran toiminnanjohtajan kanssa keskusteluja epäkohdista. Hänen mukaansa tamperelaisseurassa on yksittäisiä ihmisiä, jotka päästelevät sammakoita suustaan.

Seurassa on toiminnanjohtaja Taipaleen mukaan keskusteltu näistä asioista. Toisaalta hän sanoo, että nyt, kun muutama lapsi lopetti, tulivat ongelmat esille vasta siinä vaiheessa, kun lopetuspäätös oli jo tehty.

Äidit tosin kertovat antaneensa palautetta jo reilu vuosi sitten, kun sitä kerättiin vanhemmilta nimettömässä palautekyselyssä.

Pirilän kolme tyttöä ehtivät saavuttaa telinevoimistelussa ison joukon mitalisijoja.

Eräs äideistä epäilee, ettei seura puutu ongelmiin, sillä valmentajat saavat piiskattua jotkut tytöistä huipulle.

- Valmentajat tuovat seuralle mainetta ja kunniaa. Ei sellaisia valmentajia voi menettää.

Tämä äiti sanoo seuran toiminnanjohtaja Taipeleen olleen hänen kanssaan samoilla linjoilla ja ymmärtäneen. Hänelle luvattiin, että ongelmista keskustellaan ja hän saa kertoa palautteensa suoraan lajiliitolle.

- Mitään puhelinsoittoa ei koskaan tullut, vaikka luvattiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos