Kaduilta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa, jälkivero uhkaa ilmoittamattomista tuloista - Kotimaa - Aamulehti

Kaduilta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa, jälkivero uhkaa ilmoittamattomista tuloista

Kerätyistä panttipulloista ja -tölkeistä saatavat tulot on ilmoitettava verottajalle.

14.7.2016 8:05

Kaduilta kerättävistä pantillisista pulloista ja tölkeistä saatavista tuloista pitäisi maksaa ansiotuloveroa, verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen kertoo.

– Pullojen keräämisestä saatu tulo on aivan normaalia veronalaista ansiotuloa, joka pitäisi ilmoittaa veroilmoituksella.

Omat pullot saa kuitenkin palauttaa verovapaasti palautuspisteisiin.

Ilmoittamatta jääneestä tulosta voi joutua maksamaan jälkiveroa, Manninen kertoo. Mahdollisen veronkorotuksen suuruus riippuu siitä, kuinka suuri summa on jäänyt verottamatta.

Ei tilastoja

Mannisen mukaan verohallinnolla ei ole erillisiä tilastoja siitä, kuinka pallon verottajalle ilmoitetaan panteista saatuja tuloja.

– Tämän tutkiminen ei ole painopisteitämme.

Hän myös huomauttaa, että yleensä tuloja panttien keräilystä saavat henkilöt, joilla ei ole kovin paljon tuloja. Näin myös niistä maksettavat verotkin ovat pieniä.

Kymmenentuhannen euron vuosituloihin saakka ansiotulon veroprosentti on alle kahdeksan.

Metsän antimet verottomia

Metsästä saa kerätä mustikoita, puolukoita ja sieniä ja myydä niitä toreilla ilmoittamatta tuloista verottajalle, jos toiminta ei ole työtä ja se on harrastelijamaista, Manninen kertoo.

Kuinka tiheästi tuotteita pitää sitten myydä toreilla, jotta toiminta muuttuu verottomaksi?

Mannisen mukaan sen arvioimisessa on syytä käyttää tervettä järkeä. Jos marjoja myy torilla päivittäin, on toiminta ammattimaista. Selvää rajaa verottaja ei ole kuitenkaan vetänyt.

Verottomana voi myydä ainoastaan luonnonvaraisena kerättyjä tuotteita. Sen sijaan jalostettujen kasvien myyntitulot pitäisi ilmoittaa verottajalle, myös omalla takapihalla viljeltyjen vihannesten ja marjojen.

Myytävät tuotteet kuuluvat arvonlisäveron piiriin vasta silloin, kun liiketoiminnan raja ylittää 10 000 euroa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: